Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak dlouho vydrží koronavirus na textilu? Experti zjišťovali i to, jak se ho zbavit

Autor: ula - 
22. března 2021
05:00

Jak dlouho přežije koronavirus na jednotlivých površích? Informace se různí, zejména pokud se jedná o oblečení. Vědci z britské univerzity v Leicesteru se rozhodli otestovat, jak dlouho vydrží virus na stoprocentní bavlně, polyesteru a polykotonu - směsi bavlny a polyesteru. Z těchto materiálů se totiž šijí v Británii zdravotnické uniformy. Jak uvedl portál BBC, největší riziko představuje polyester, na kterém se virus držel tři dny. A jaké teploty virus zničí?

Mikrobioložka Katie Lairdová zkoumala materiál ze stoprocentní a umělé bavlny a také polyester. Umělá bavlna, nebo také polykoton, je kombinací bavlny a polyesteru.

Vědci zvolili právě tyto tři materiály, protože právě z nich se v Británii šijí uniformy pro zdravotnický personál. Podle portálu BBC během studie odborníci přidali kapénky viru k látkám a poté sledovali během 72 hodin, jak dlouho na nich vydrží.

Výsledky ukázaly, že největší riziko představuje polyester, kde se virus držel tři dny, a dokonce má schopnost přenést se i na jiné povrchy. Na stoprocentní bavlně se virus držel 24 hodin, naopak na směsi polyesteru a bavlny přežil pouze šest hodin.

„Výsledky ukazují, že tři nejčastěji používané textilie ve zdravotnictví představují riziko přenosu viru. Pokud si zdravotní sestry a další zdravotnický personál vezmou pracovní oděv domů, riskují, že si z něj přenesou virus na jiný povrch,“ uvedla mikrobioložka pro BBC.

Stačí prací prášek?

Studie se také zabývala i tím, jaký je nejúčinnější postup při praní stoprocentní bavlny, aby se látky viru zbavily. Pokud byl virus na látku přidán pouze v kapénkách, stačilo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa