Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Postcovidový syndrom u miminka na Ostravsku: Mia (7 měs.) skončila na ARO! Lékaři tvrdili, že jí rostou zoubky

Autor: bar - 
25. února 2021
11:12

Malé Mie je sedm měsíců a prodělala covid-19, přestože je malé dítě, skončila na přístrojích na oddělení ARO. Průběh nemoci měla sice bezpříznakový, spustila ale u ní tzv. postcovidový syndrom.

Děvčátku hrozilo selhání orgánů. Maminka Renata Tunegová (34) ze Staré Bělé na Ostravsku prožila podle svých slov nejhorších pět dnů v životě. První příznaky přitom nasvědčovaly tomu, že se jedná o alergickou reakci.

„Začalo to zarudnutím obličeje. Pak se ale přidaly teploty, objevily se fleky na tělíčku a nakonec byla Mia apatická. Myslela jsem si, že je dehydrovaná, protože den předtím zvracela,“ popsala maminka, která se nenechala uchlácholit lékařem na pohotovosti, že jde jen o virózu a růst zoubků.

Sice jí řekli, že když se stav dcery zhorší, má jet do nemocnice. Tam se máma rozhodla jet rovnou z pohotovosti.

Stav byl vážný

Hned první vyšetření ve Fakultní nemocnici Ostrava ukázalo na postcovidový syndrom. „Malou mi převezli na ARO. Myslela jsem, že umřu strachy. Věděla jsem, že může být zasaženo srdíčko a jiné orgány. Výsledky byly špatné,“ vzpomíná Renata. Léčba ale naštěstí zabrala a Miu po pěti dnech postupně zbavili několika hadiček.

„To už se konečně začínala usmívat a já doufala, že je z nejhoršího venku,“ řekla maminka. Nyní je už s holčičkou doma. „Nikomu bych to nepřála, u tohoto syndromu se hraje o čas. Ostatní rodiče by měli dát na intuici stejně jako já,“ dodala.

O co jde?

Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi u dětí (PIMS-TS) se může projevit několik týdnů po prodělané nemoci covid-19, ačkoliv může být průběh zcela bezpříznakový. Jde o vážnou imunitní reakci, která se může rozvinout do multiorgánového selhání. Mezi příznaky patří bolesti břicha, otoky očních víček, vyrážka a horečky. Onemocnění se v Česku vyskytuje od poloviny loňského listopadu a podle odborníků jím trpí jedno z tisíce dětí, které prodělaly covid.

VIDEO: Pomoc plným nemocnicím: Domácí péče? Chybí společná řeč a zájem ministerstva, říká šéfka sester.

Video  Pomoc plným nemocnicím: Domácí péče? Chybí společná řeč a zájem ministerstva, říká šéfka sester  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spania ( 26. února 2021 00:47 )

Chudák dítě...

ginkognito ( 25. února 2021 21:22 )

Co se zlehčuje? Prostě nemůže zde být každý do stovky! Jde jen o prachy. Za každého coviďáka má nemocnice příplatek 400 000 za týden. No, neberte to! Kdyby byli všichni zdraví, tak nenažraná zdravotnická mafie jde někam. Taky jsem měla covid, myslela jsem si, že bude po mně. No, tak by bylo. Ale zničit kvůli lidem, kteří už to mají dávno spočítané, život milionům normálních lidí, je zhovadilost největšího stupně.

cukrenka ( 25. února 2021 15:17 )

Mělo by se o tom více psát a mluvit....Když se to zlehčuje, aby se lidi nebáli, je to něco jako "opičí láska".

ivanak ( 25. února 2021 13:33 )

Co pozoruji kolem sebe,tak Covid zlehčují více méně mladí lidé...není divu,protože staří jim v dnešní době nic neříkají,tak že co,když umře starý,nic se neděje..Pokud ale mají malé děti a něco takového se vyskytne,je konec zlehčování...je hrozné,když takové malé miminko se potýká s takovými problémy ..to už by měli zpozornět i ti mladí a nemyslet si,že pouze starých se to týká..Popírači by měli konečně dostat příležitost a zakusit si vše na vlastní kůži...nemyslím,že by se to mělo týkat dětiček to v žádném případě..

jetuslunicko ( 25. února 2021 12:57 )

Názory Vás podobných ho-v-a-d jsou ostrašující. Doufám, že nebudete vymáhat na státu zaplacení zdravotní péče, pokud bude u Vás nutná. Jako správný ROBOCOP se vyzdravíte zcela sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa