Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Princezna Latifa je po letech volná, snaží se přesvědčit šejch. Důkaz budí pochybnosti

Autor: Darina Jíchová - 
26. května 2021
10:57

Několik let čekali přátelé dubajské princezny Latify (35) na potvrzení toho, že je naživu. Aktivisté a humanitární organizace bojující za propuštění dcery dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (71), se v krátké době dočkali hned tří snímků, které mají dosvědčovat, že Latifa je naživu a v pořádku, uvedl list Daily Mail.

Od února, kdy pořad stanice BBC Panorama zveřejnil video, na kterém Latifa uvězněná ve vile popisuje svůj život v zajetí, rostl tlak OSN, kampaně Free Latifa a dalších evropských států, aby SAE poskytly důkazy o stavu princezny. Ujištění, že je „v pořádku v péči rodiny a odborníků“, jim nestačilo. Nyní se v rámci několika dní objevilo hned několik důkazů, podle kterých to vypadá, že princezna byla propuštěna a už není pod dohledem ozbrojené stráže, jak popisovala ve videu.

Nejnovější snímek princezny Latify:

Latifa chtěla osvobodit i svou sestru

Latifa se za pomoci kamarádky, Finky Tiiny Jauhiainenové, která je vůdčí osobností kampaně Free Latifa, pokusila v únoru 2018 utéct ze SAE přes Indii do Spojených států. Tam chtěla získat politický azyl a pracovat na propuštění své vězněné starší sestry Šamzy, která se jako první pokusila uprchnout před otcovou krutostí. Latifa se rovněž chtěla zasadit o zlepšení postavení žen v arabském světě. Bohužel její plány zmařili šejchovi vojáci, kteří Latifu dostihli a odvlekli zpátky do Dubaje.

Na nejnovějším snímku je Latifa s Fionou Dayovou, která se považuje za nadpřirozené médium a často sdílí příspěvky týkající se zvířat a veganství. To jsou témata, která jsou podle přátel velmi blízká i princezně Latifě. Královská rodina a dubajské úřady schválily zveřejnění předchozích dvou fotek, které pocházejí z posledních dvou týdnů.

Princezna vyrazila do obchoďáku a na večeři

Na prvním snímku je princezna se dvěma kamarádkami v nákupním centum, na té druhé je s kamarádkou v italské restauraci Bice Mara. Na obou snímcích je princeznina blízká kamarádka a někdejší mariňačka Sioned Taylorová, na jejímž instagramu byly obě fotografie zveřejněny. Ženy se poznaly přes svou lásku ke skydivingu. Taylorová v současné době působí v Dubaji jako učitelka matematiky.

Dubajský šejch dal Taylorové speciální povolení, aby mohla fotky s princeznou publikovat. Poslední snímky Latify, které se dostaly na veřejnost, pocházejí z prosince 2018 ze setkání s irskou exprezidentkou a bývalou vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou.

„Princezna Latifa je venku z vily, není ani pod dohledem ozbrojené stráže. Má dovoleno se stýkat s kamarády. Má povoleno přátele kontaktovat, žije více méně normálním životem. Doufáme, že situace se posouvá správným směrem a Latifa bude moct sama rozhodovat o tom, co chce dělat. Skutečnost, že už není proti své vůli držena ve vile, je obrovský posun,“ sdělili pro Daily Mail její blízcí přátelé.

Latifa se vrátila k „normálnímu“ životu

Spoluzakladatel humanitární kampaně Free Latifa a lidsko-právní právník David Haigh uvedl, že situaci důkladně monitorují. „Jsou to velmi dobré zprávy, doufáme, že brzo budou i další,“ komentoval fotografie. Latifa i její kamarádky jsou na všech snímcích oblečeny velmi ležérně, pokaždé v jiném modelu, což nasvědčuje tomu, že záběry jsou z různých dnů.

Bice Mare je italská 4,5hvězdičková restaurace specializující se na mořské plody, populární je její terasa s výhledem na nejvyšší mrakodrap na světě Burdž Chalífa a choreograficky řízenou fontánu The Dubai Fountain. Z fotek je patrné, že dvojici kamarádek se podařilo získat právě místo na terase. Aktivisté z kampaně Free Latifa potvrdili, že princezna se s ženami z fotek dlouho a dobře zná.

Kromě Taylorové a Dayové se na fotce objevila i Lynda Búšíchíová, ta rovněž snímek sdílela na svém profilu. Společně s Latifou a Taylorovou do obchodního centra vyrazila zřejmě okolo 13. května. Napovídá tomu plakát na film Demon Slayer: Mugen Train, který měl v zemi premiéru právě 13. května.

Exšpion: Vypadá šťastně

Podle některých komentujících působí Latifa na snímcích křečovitě a její úsměv je hraný. K fotkám se vyjádřil i bývalý francouzský špion Herve Jaubert, který Latifě v roce 2018 pomáhal s útěkem. „Pokud jsou to autentické snímky, jsou to skvělé zprávy. Princezna se dívá přímo do kamery a zdá se být sama sebou a šťastná,“ uvedl. Zakladatelka organizace Detained in Dubai Radha Stirlingová také snímky uvítala, byla s Latifou v kontaktu před pokusem o útěk a byla to ona, kdo zveřejnil video, kde princezna popsala týrání, kterému doma čelí.

Latifa zdaleka není jediná členka šejchovy rodiny, kdo upozornil na jeho krutost. Vedle ní se média velmi zajímají o případ její nevlastní matky, jordánské princezny Haji bint al-Hussajn, která i s dětmi před šejchem utekla do Londýna. Dubajský vládce vězní další dceru, Šamzu, ta je v domácím vězení podle Latify už přes 20 let. Proti despotickému šejchovi vystoupila v minulosti i jeho bývalá manželka.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

janisek ( 27. května 2021 11:37 )

Presne tak, pravda se blokuje, jsme v totalitě.
Cela rodina uz jsme zablokovani a to jsme nemuseli napsat zhola nic špatného. Me zablokovali na novinkach za to, ze jsem napsala, ze si myslim ze je to fotomontáž.

janisek ( 27. května 2021 11:36 )

Na novinky nebo idnes jsem slusne napsala, ze si myslim, ze to je fotomontáž a neverim tomu, at se natoci princezna na video. A prispevek mi nejenze smazali, ale trvale mě zablokovali za porušování pravidel. Jaka pravidla? Pravidel totality? Pravidel komunismu? Hodne rychle se ta demokracie vytratila... A to jsem prosim rocnik 89.

user ( 26. května 2021 11:48 )

Pořád netuším proč Blesk píše o někom koho zde nikdo nezná a už vůbec netušíme jakékoliv souvislosti a neznáme pravidla v kralovskych ro

Zobrazit celou diskusi