Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Žije Latifa? Královská rodina urputně tutlá, co je s vězněnou princeznou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. března 2021
06:10

OSN tento týden oznámila, že Spojené arabské emiráty (SAE) stále nedodaly důkaz o tom, že vězněná princezna Latifa (35), dcera dubajského korunního prince, premiéra SAE a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (71), je naživu. Důkazu se OSN dožadovala poté, co pořad stanice BBC Panorama zveřejnil video, které princezna natočila ve svém zajetí, uvedl list Daily Mail.

„Ve světle těchto znepokojivých důkazů jsme dali najevo, že nám tato věc dělá starosti,“ vzkázala mluvčí rady Liz Throssellová poté, co BBC zveřejnila Latifino video. „Požádali jsme o více informací a vysvětlení ohledně současné situace Latify,“ dodala Throssellová. Princezna na záběrech uvedla, jak to vypadá ve vile, kde ji otec drží. Popsala, že je pod neustálým dohledem policie a že se bojí o svůj život.

Latifa promluvila i o psychickém týrání, kterému ji její věznitelé vystavují. Do jejího pokoje jí přinesli balík žiletek a stopky, aby si mohla odměřovat čas strávený ve vězení. Šejch Muhammad a celá královská rodina je pod tlakem humanitárních organizací, americké a britské vlády i OSN. Od dubajské královské rodiny se jim zatím dostalo jediné odpovědi - že princezna Latifa je v péči rodiny.

„Bohužel nemám zprávy o žádném progresu.“

OSN to ale rozhodně nestačí, Vysoký komisař pro lidská práva se obrátil na diplomatickou misi SAE v Ženevě. „Tento týden proběhla debata se zástupci vlády Spojených arabských emirátů tady v Ženevě, ale bohužel nemám zprávy o žádném progresu v projednávaném případu,“ informoval mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville.

Na otázku, zda královská rodina poskytla požadované důkazy o stavu princezny Latify, řekl Colville: „Ne, ještě ne.“

Princezna Latifa se v roce 2018 za pomoci své kamarádky a učitelky bojového umění, Finky Tiiny Jauhiainenové, pokusila již podruhé utéct před otcovou krutostí. Plánovala se doplavit do Indie a odtud letět do Spojených států, kde by požádala o azyl. Jejím cílem bylo dostat se na svobodu, upozornit na postavení žen v arabském světě a pomoct své sestře Šamze, která je rovněž držena v domácím vězení za pokus o útěk v létě 2000.

Přátelé se bojí o Latifu, videa od ní už nechodí

Latifě se útěk nezdařil, dostihli ji otcovi vojáci a odvlekli zpět do Dubaje, od té doby se Jauhiainenová, spoluzakladatelka kampaně „Osvoboďte Latifu“, snaží o propuštění své přítelkyně. Právě díky její snaze se podařilo Latifě propašovat mobil, na který nahrála zmiňované video. Záběry jsou z roku 2019, přátele Latify nyní děsí, že už jim od ní zprávy a videa nechodí.

Dubajská královská rodina se snaží princezninu osobu zdiskreditovat tvrzením, že je Latifa duševně nemocná, že má bipolární poruchu a potřebuje pomoc lékařů. Této verzi uvěřila i exprezidentka Irska a někdejší Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová, která v roce 2019 přijala pozvání své kamarádky do Dubaje. Pozvala ji Hajá bint al-Hussajn, tehdy ještě šestá a nejmladší manželka šejcha Muhammada. Také ona věřila tomu, co jí řekl manžel, tedy že Latifa je nemocná a stala se obětí konspirace.

Role Indů v případu princezny Latify

Robinsonová Latifu označila za „problémovou“, kvůli čemuž si vysloužila mezinárodní kritiku. Hajá na to konto začala pátrat po osudu nevlastních dcer. S hrůzou zjistila, jak krutě se její muž k Latifě a Šamze chová. Z tohoto důvodu s dvěma dětmi od šejcha utekla do Británie a obrátila se na Nejvyšší soud v Londýně. Ten ve velkolepé bitvě rozhodl v její prospěch, podle rozsudku šejch Muhammad zastrašoval manželku a unesl a nyní vězní své dcery.

Také Robinsonová lituje své role v případu princezny Latify a dožaduje se jejího propuštění. Vyšlo též najevo, proč Latifě nepomohli Indové. Princezna prchající na jachtě byla dostižena jen pár kilometrů od indických břehů. Jako první na jachtě zasahovali vojáci indických zvláštních jednotek, kteří ignorovali Latifiny prosby o azyl a místo toho ji násilím spoutali a následně předali šejchovým mužům. SAE totiž měly Indům slíbit, že jim za jejich neakci vydají Christiana Michela, který je v Indii zapleten do korupčního skandálu.

Video  „Třetí světová“, roboti bez emocí a příjemné překvapení: Mluvčí policie o tvrdém lockdownu Česka  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

user ( 7. března 2021 13:45 )

Přeloženy, jednostranně zacileny, článek, který v Blesku nemá co dělat. Nikdo neznáme reálie SAE ani pravidla hierarchie v panovnicke rodině. Normální člověk nemá šanci si udělat nezávislý úsudek.

Zobrazit celou diskusi