Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Strach o vězněnou princeznu Latifu roste i v OSN. Dubaj stále nedodala důkazy, že je naživu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. dubna 2021
20:35

OSN vyjádřila obavy o osud dcery dubajského panovníka Muhammada bin Rašída Maktúma. Mluvčí Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva Marta Hurtadová řekla, že úřad stále nedostal důkaz o tom, že je princezna Latifa naživu. V únoru zveřejnila video, na němž tvrdila, že je držena proti své vůli ve střežené vile a má obavy o svůj život.

Hurtadová řekla, že se podařilo kontaktovat zástupce SAE a dohodnout se na schůzce, ale zatím podle ní nebyl stanoven žádný termín. Mluvčí dále řekla, že její úřad nemá důkaz o tom, že je Latifa naživu.

„Nemáme žádný důkaz, že je naživu, a rádi bychom měli něco jasného a přesvědčivého,“ řekla Hurtadová a zdůraznila: „V první řadě se skutečně chceme ujistit, že Latifa žije.“ Představitelka OSN dodala, že zástupci OSN by s Latifou rádi mluvili o samotě, „chtějí analyzovat všechny aspekty její situace“.

OSN v únoru požádala Spojené arabské emiráty, aby důkaz předložily. Latifa na videu natočeném v koupelně uvedla, že je ve vile držena jako ve vězení. Úřady emirátů tehdy sdělily, že je princezna v domácí péči a má podporu příbuzných a zdravotníků.

OSN se zajímá i o Latifinu sestru

OSN chce na schůzce se zástupci SAE vznést i otázku Latifiny starší sestry Šamsy. Latifa se v minulosti pokusila o útěk, Šamsu podle britských médií nechal šejch Muhammad unést z Británie. „Případy obou sester nás velmi zajímají, zvláště proto, že vůbec nevíme, co se děje. To je důvod, proč nežádáme jen důkaz, že jsou naživu, ale i o osobní schůzku,“ objasnila Hurtadová pro stanici CNN.

Rodinnými aférami dubajského vládce se zabývají britské soudy kvůli jeho bývalé ženě Haje, která se i se dvěma dětmi uchýlila do Británie. Britský soud loni rozhodl, že šejch exmanželku zastrašoval, soud rovněž potvrdil, že panovník je za únosy a vězněním obou dcer. Šejchovi právníci obvinění odmítli.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jan Brandis ( 13. dubna 2021 09:51 )

Tady nikoho tihle smradlavý Ar-ašídi nezajimaj. Třeba ji král už vyměnil za kozu.

Zobrazit celou diskusi