Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stíhačka „odstřihla“ od elektřiny celou vesnici. Starosta: Letěla nízko a dělala rámus

Autor: ČTK - 
18. února 2021
18:45

Vesnice na jihu Francie zůstala bez dodávek elektrické energie poté, co do drátů vedení za letu v malé výšce narazila stíhačka Rafale. O neobvyklém incidentu, při němž se nikomu nic nestalo, na svých internetových stránkách informuje britská BBC.

Dva letouny vzlétly ve středu z letecké základny v Orange departmentu Vaucluse a nedaleko vesnice La Castellet nacvičovaly lety v malé výšce. Stíhačka „letěla tak nízko, že dělala strašný rámus,“ popsal starosta obce Benoît Gouin, který vzápětí spatřil i druhé letadlo. Bylo také velmi nízko, a tak si myslel, že trénovalo podlétávání elektrického vedení. Jel zrovna autem, když si o něco dál všiml stržených drátů.

„Jedno z letadel do nich narazilo a přetrhlo je. Ihned jsem zavolal tým elektrárenské společnosti,“ řekl. Spadlé dráty způsobily na zemi menší požár, který se brzy podařilo uhasit. Z bezpečnostních důvodů byla uzavřena i příjezdová silnice do vsi a její obyvatelé zůstali několik hodin bez dodávek proudu.

Mluvčí francouzského letectva uvedl, že pilot stíhačky, který elektrické dráty přetrhl, se bezpečně vrátil na základnu v Orange. BBC uvádí, že mluvčí incident odsoudil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi