Tragická nehoda, k níž došlo 13. března 2018, zasáhla do mnoha životů. Senior Karel Macháček právě projížděl Švehlovou ulicí, projel ale zhruba 40kilometrovou rychlostí na červenou a na přechodu pro chodce sejmul čtyři ženy. Ty přecházely na zelenou, vlivem nárazu jejich těla letěla vzduchem, než dopadla na silnici. Dvě byly na místě mrtvé, další dvě utrpěly vážná zranění - zlomeniny a pohmožděniny, a musely se týdny léčit. 

Macháček měl podle odborníků zhruba osm vteřin na to, aby zareagoval, to ale neučinil. „Nevím, proč jsem nezastavil. Cítil jsem se unavený,“ řekl policistům senior s tím, že se ten den vracel z návštěvy rodinného hrobu a měl za sebou zhruba 300 kilometrů. Uvedl také, že před střetem u něj došlo k výpadku vědomí, to však odborníci nepotvrdili. Nebyla to přitom první vážná nehoda, kterou způsobil - pár měsíců před nehodou v Hostivaři srazil na přechodu jiného chodce, přesto ale řídil dál. 

Městský soud v Praze ho v úterý potrestal pěti lety vězení ve věznici s ostrahou, dalších sedm let pak nesmí řídit. Trest je za obě nehody souhrnný. Soud tak snížil původní sedmiletý trest vězení, který vynesl loni prvoinstanční Obvodní soud pro Prahu 10.

„I kdyby obžalovaný měl výpadky vědomí, jak se hájí, je třeba poukázat, že za podobných okolností sedm měsíců před tímto činem měl podobnou nehodu, kdy na přechodu zranil chodce. Pokud poté nešel k lékaři a situaci neřešil, trest si plně zaslouží,“ uvedl podle serveru iDnes.cz při středečním rozsudku předseda senátu Jaroslav Cihlář s tím, že muž v posledních letech spáchal celkem sedm různých přestupků, z čehož vyplývá, že jeho řidičské dovednosti „nebyly nijak slavné“. „Změnilo to můj život. Nevím, co se tehdy stalo,“ dodal odsouzený muž na závěr.

Fotogalerie
22 fotografií