Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trumpův impeachment dostal zelenou v Senátu. Exprezident na Floridě věří, že ho osvobodí

Aktualizováno -
9. února 2021
23:36
Autor: ČTK - 
9. února 2021
13:20

Donald Trump je přesvědčený, že se nenajde dost republikánských senátorů na to, aby ho Senát v jednání o ústavní žalobě, které čelí, uznal vinným. Trump se podle zpravodajské stanice CNN takto vyjadřuje při jednáních se svými poradci. Ústavní žaloba proti exprezidentovi je přitom v souladu s ústavou. Většinově se na tom dnes usnesl Senát USA. Může se tak naplno rozjet proces impeachmentu, jemuž Trump čelí jako první v amerických dějinách už podruhé.

Senát v úterý 9. února jednal a hlasoval o ústavnosti impeachmentu na prezidenta, který už není v úřadě.

Protože většina pozorovatelů soudí, že jak demokraté, tak republikáni chtějí mít impeachment co nejdříve za sebou, o vině by se mohlo hlasovat příští týden.

Většina odborníků má podle médií za to, že souzení bývalé hlavy státu, která však byla obžalovaná ještě před koncem mandátu, protiústavní není. Očekávalo se proto, že většina senátorů vyjádří stejný postoj a že od středy bude proces pokračovat prezentací argumentů k samotnému obvinění. Kongresmani vystupující v roli prokurátorů i Trumpova obhajoba budou mít k dispozici po 16 hodinách.

Podněcoval ke vzpouře?

Ústavní žaloba schválená Sněmovnou reprezentantů 13. ledna viní Trumpa, že své příznivce vyprovokoval ke vpádu do sídla Kongresu. Nepokoje ze 6. ledna si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných a přerušily schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb.

Ty Trump celé týdny označoval za zmanipulované a své nepravdivé tvrzení zopakoval i 6. ledna, načež vyzval příznivce k manifestaci u Kapitolu. Podle sněmovny se dopustil „podněcování ke vzpouře“.

Trump chce trestat zrádné republikány

Trump se nyní podle CNN zaměřuje na to, jak potrestat deset republikánských členů Sněmovny reprezentantů, kteří 13. ledna ve Sněmovně hlasovali spolu s demokraty pro vznesení žaloby. Trump se podle ní dopustil podněcování ke vzpouře, když dlouhodobým odmítáním výsledku prezidentských voleb a projevem před posledním potvrzením tohoto výsledku v Kongresu povzbuzoval své stoupence k násilí tvrzením o ukradených volbách. Vedlo to 6. ledna k útoku na Kapitol.

Teď údajně leží Trumpovi na srdci oněch deset republikánských poslanců, kteří hlasovali pro žalobu a k nimž patří dcera někdejšího viceprezidenta Liz Cheneyová. Trump podle jednoho z poradců chce, aby tato skupina byla pohnána k odpovědnosti za to, že „se obrátila proti národu“. Poradce citovaný CNN upozornil, že je to další příklad Trumpova překrucování pravdy, jelikož to byl on, kdo se snažil zvrátit vůli voličů neuznáním voleb.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Všeobecně se počítá s tím, že se v Senátu nenajde potřebná dvoutřetinová většina k usvědčení Trumpa, jelikož republikáni mají 50 ze 100 křesel a v hlasování o námitce proti projednávání žaloby se v lednu k demokratům připojilo jenom pět z nich.

Trumpův právník David Schoen brání tezi o neústavnosti impeachmentu exprezidenta argumentem, že se tím otevírá „absurdní Pandořina skříňka“. „Koho se sněmovní demokraté pokusí zažalovat příště, George Washingtona?“ řekl.

Protiústavní, bouřili obhájci Trumpa

Prezidentovi obhájci tvrdí, že začínající soud v Senátu je protiústavní. Dnes měli dvě hodiny na to, aby toto své stanovisko hájili, obžaloba dostala stejný prostor na prezentaci opačného pohledu. Následovat bude hlasování, v němž stačí prostá většina na posunutí procesu do další fáze.

Obhajoba v úvodních vystoupeních popisovala ústavní žalobu jako produkt přirozené „touhy po odplatě“ po šokující události i jako projev „čiré, pomýlené stranické politiky“. „Ve skutečnosti jsme tady proto, že většina ve Sněmovně reprezentantů se nechce v budoucnu utkat s Donaldem Trumpem jako s politickým rivalem,“ řekl Trumpův právník Bruce Castor. Někdejší prokurátor zároveň podotkl, že Trump už „byl odstraněn voliči“.

„Prezident Trump sem poslal své právníky ve snaze zabránit Senátu ve vyslechnutí faktů tohoto případu. Chtějí prohlásit proces za ukončený ještě před předložením jakýchkoli důkazů,“ uvedl předtím demokratický kongresman Jamie Raskin, který vede tým „manažerů“ ústavní žaloby.

„Jejich argumentem je, že když spácháte čin zasluhující impeachment během svých posledních týdnů v úřadu, děláte to s ústavně danou beztrestností. Projde vám to,“ pokračoval někdejší profesor ústavního práva. Senátorům pak byla přehráno video připomínající průběh nepokojů i slova Trumpa, který tehdy výtržníkům vzkázal: „Jděte domů. Milujeme vás, jste výjimeční.“

„Jestli tohle nebylo počínání zasluhující impeachment, pak žádná taková věc není,“ prohlásil Raskin.

Pravděpodobnost Trumpova odsouzení se před začátkem procesu zdála být malá. Na uznání viny je ve 100členném Senátu potřebná dvoutřetinová většina, 45 z 50 republikánských senátorů ovšem v lednu dalo najevo, že s konáním soudu nesouhlasí.

Trump na Floridě, Biden se drží stranou procesu

Hlavní postava impeachmentu, tedy exprezident Trump, se drží v ústraní ve svém přímořském sídle na Floridě. Podle informací deníku The New York Times se očekává, že do dění kolem impeachmentu příliš vstupovat nebude.

Odstup od procesu se snaží držet také nový obyvatel Bílého domu Joe Biden. Dnes reportérům v reakci na otázku o senátním procesu řekl, že on má svou práci a Senát má zase svou. „Jsem si jist, že si budou počínat dobře,“ citovala jej televize CNN.

 

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi