Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obrazy zkázy: Hurikán udeřil na Řecko. 3 mrtví, zaplavené ulice i obchody i na Krétě

Aktualizováno -
20. září 2020
13:35
Autor: ČTK - 
19. září 2020
11:21

Na tři vzrostl počet obětí středomořského hurikánu Janos, který zasáhl Řecko. Pod spadlou střechou jednoho z domů ve vesnici blízko města Karditsa bylo nalezeno tělo muže, uvedla v neděli athénská tisková agentura. Tzv. medikán, tedy středomořský hurikán vyvracel stromy a způsobil výpadky proudu na Jónských ostrovech, v centrální části Řecka pak zaplavil ulice. Zaplavené domy a obchody jsou po sobotě i na Krétě.

Hasiči již v sobotu oznámili, že našli tělo starší ženy v zatopeném domě ve vesnici poblíž Farsaly. Policie také uvedla, že pohřešuje dvě další osoby. O něco později se objevily informace, že hasiči nalezli mrtvého 63letého muže poblíž nemocnice ve městě Karditsa, nebylo však jasné, zda je to jeden z pohřešovaných.

Prudký déšť podle záběrů státní televize proměnil město Karditsa v jezero. Zničen byl také jeden most a přerušeno vlakové spojení mezi Aténami a městem Soluň.

Oborníci odhadují, že v oblasti Karditsa bylo zaplaveno asi 5000 domů. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který má v příštích dnech region navštívit, slíbil, že vláda poskytne postiženým oblastem pomoc, uvedla agentura Reuters. V sobotu silné deště zaplavily ulice a obchody na Krétě.

Od okamžiku, kdy bouře zasáhla Řecko, hasiči obdrželi více než 2450 žádostí o pomoc při záchraně uvězněných osob, odstraňování stromů a odčerpávání vody z domů a obchodů.

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně, zejména v období od října do března. Například v roce 2018 způsobil medikán Zorba v Řecku rozsáhlé škody. V roce 2017 přišlo při náhlých záplavách o život 25 lidí a stovky osob zůstaly bez domova.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi