Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Panika v Řecku: Nakažených je nejvíc za týdny, do karantény jde celé městečko

Autor: ČTK - 
18. června 2020
18:03

V Řecku nařídili úplnou karanténu pro obec Echinos, kde se v posledních několika dnech vyskytl větší počet případů nákazy koronavirem. Informoval o tom dnes deník Kathimerini. Ve středu oznámilo Řecko 55 nových nakažených koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst za několik týdnů. Většina případů se potvrdila právě v regionu na severovýchodě země v oblasti dnes uzavřené obce.

Zatím na týden platí omezení volného pohybu pro asi 3 000 obyvatel Echinosu, kteří nesmí opustit obec a smí jen na nákup potravin či léků, a to s rouškami. Do obce, která zažila přísnou karanténu i před třemi měsíci v začátcích pandemie covidu-19, smí jen zásobování potravinami a léky.

Podle serveru Greek Reporter se experti domnívají, že nárůst případů v oblasti Echinosu způsobilo nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi lidmi a také místní zvyky. V regionu žije většinou muslimské obyvatelstvo, jehož velké rodiny se často navštěvují a kde jsou obvyklé společné modlitby většího počtu lidí.

Řecko se s pandemií „popralo“ dobře

Řecko bylo v nynější pandemii řadou expertů chváleno za to, jak včasnými a přísnými opatřeními šíření nákazy zvládlo. V této zemi s 11 miliony obyvatel se potvrdilo dosud jen na 3 200 případů covidu-19, z toho 187 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo.

Vrchol epidemie zažilo Řecko koncem března a začátkem dubna, od května už přibývaly spíše jen jednotky případů nákazy denně. Minulý týden přibylo po dva dny 20 nakažených a tento týden přibylo 13, 15 a ve středu 55 potvrzených nakažených.

Úřady nové lokální ohnisko přísně sledují i proto, že v zemi v pondělí začala turistická sezóna a země se otevřela také zahraničním turistům. Mezinárodní spoje zatím létají jen do Atén a Soluně, na regionální letiště budou moci přímé zahraniční linky létat od 1. července.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemii koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 18. června 2020 23:38 )

Zbohatlíci,kteří tam pojedou to po návratu dotáhnou,tak o nic nepřijdeme.

e.lesanova ( 18. června 2020 19:19 )

Přání a realita...jasně, že by si všichni přáli, aby vše fungovalo jako dříve...ale tihle "cestovatelé" nám to vrátí jako bumerang a s plnou parádou...letadla, autobusy, trajekty...stačí pár nakažených a rozlétne se to všude nanovo...chtělo by to alespoň rozumně vyčkat do konce roku

franz ( 18. června 2020 19:00 )

A je to tady. Ti neviní a rozumní tvrdě doplatí na ty nenažrané a nedočkavé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa