Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Protest proti reformě penzí ochromil vlaky i metro. Řekům vadí plánované škrty

Autor: ČTK, sova - 
18. února 2020
16:25

V Řecku se v úterý na protest proti vládou navrhované reformě důchodového systému částečně zastavila doprava, nefungovaly například trajektové linky, příměstské železniční spoje nebo aténské metro. Informovala o tom agentura Reuters. Leteckou dopravu a dálkové železniční a autobusové spoje naopak jednodenní stávka nijak neovlivnila. Do ulic v metropoli vyšlo přes 10 000 nespokojených odborářů, demonstrovalo se i v dalších městech.

Odbory se obávají, že změna důchodového systému bude znamenat další krácení penzí, které se kvůli škrtům v rámci úsporného programu od roku 2010 snižovaly už několikrát a za deset let jejich hodnota klesla až o polovinu.

Konzervativní kabinet chce například prosadit jiná pravidla pro fungování penzijních fondů nebo snížit odvody a tvrdí, že zaměstnanci budou z reformy profitovat.

„Chceme penze, ze kterých se dá přežít“

V posledních letech to byl jeden škrt za druhým. Stávkujeme, protože chceme penze, ze kterých se dá přežít,“ citovala agentura Reuters lodního stevarda Dimitrise Volise, který se do stávky zapojil v přístavu Pireus.

Kvůli stávce v úterý v Aténách v ranní dopravní špičce panoval chaos, protože většina lidí se pokoušela do práce dostat auty nebo pěšky, uvedla agentura DPA.

Zobrazit celou diskusi