Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová u Moravce odmítla Babišovu kritiku za „trafiku“. České „pracáky“ povede exministr z ČSSD?

Autor: simao - 
9. února 2020
13:14

Andrej Babiš (ANO) má svého Havlíčka. Je jím „superministr“ Karel Havlíček (za ANO), který je vicepremiérem, nově ministrem dopravy a také šéfem resortu průmyslu a obchodu. Ten za Sobotkovy éry vedl jiný Havlíček - Jiří Havlíček (ČSSD), který byl Babišovým rivalem ve střetech o české lithium. A právě Jiří Havlíček by se podle Otázek Václava Moravce měl nyní stát generálním ředitelem Úřadu práce, což Babiš označil za trafiku a špatný vtip. Jana Maláčová (ČSSD) mu však oponuje.

Právě Jana Maláčová (ČSSD) usedla do křesla pro hosta v nedělních Otázkách Václava Moravce. Jedním z prvních témat bylo výběrové řízení ne generálního ředitele Úřadu práce.

„Podle informací Otázek už je vybrán nový ředitel Úřadu práce, má jím být někdejší ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jiří Havlíček,“ uvedl moderátor Václav Moravec.

„Informace máte špatné, protože generálního ředitele nebo ředitelku Úřadu práce vybírám já a já jsem tak ještě neučinila,“ reagovala Maláčová s tím, že ve čtvrtek proběhlo výběrové řízení, ale celý proces ještě nedoběhl do konce. 

„Nemohu to vyloučit, protože pan Jiří Havlíček byl jeden z účastníků toho výběrového řízení (...) Já žádného favorita nemám, těch uchazečů je tam vícero. A rozhodnu pravděpodobně příští týden,“ doplnila.

Babiš: Špatný vtip a trafika

Varianta s Havlíčkem však nenadchla předsedu vlády. „To bych považoval za špatný vtip. Já chápu, že sociální demokracie hlavně hledá trafiky pro své lidi, ale neměli by to přehánět, protože si myslím, že to je pozice pro odborníka,“ vzkázal v telefonátu Andrej Babiš (ANO), který příští týden nebude v Česku - s rodinou se vydává na hory do rakouských Alp a ve Strakově akademii ho v případě potřeby zastoupí vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Maláčová Babišovi vzkázala, že „nemůže dehonestovat odborníky pod zákonem o státní službě, nemůže říkat, kdo je a není odborník“. Ale souhlasí, že generální ředitel či ředitelka Úřadu práce „musí být především odborník, dobrý osvědčený manažer, který zvládne přesunout Úřady práce do 21. století“.

Ředitel „pracáků“ by měl rozumět i českému hospodářství a dokázat reagovat na to, co Česko čeká a jak se bude vyvíjet trh práce. Havlíček byl ministrem v Sobotkově vládě, s Babišem se před volbami nejednou střetl v otázce českého lithia. „Já si myslím, že pan Havlíček, pokud bude vybrán, tak splňuje obě dvě kritéria. Osvědčený skvělý manažer a pak také člověk, který českému hospodářství a tím pádem tomu, co čeká trh práce v příštích letech, velmi dobře rozumí,“ odmítla Maláčová Babišovu kritiku. „My hnutí ANO také nekádrujeme jejich odborníky,“ dodala.

Řešily se i kauzy exministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) - předražená zakázka na e-shop na elektronické dálniční známky a nyní i údajná nabídka úplatku ve výši 1,5 milionu korun.

„Myslím si, že bychom se o tom měli pobavit, ať už to pan premiér odmítá nebo ne, protože dostávat ty podivné informace z médií není standardní a není to ani dobrý postup. Pan premiér to nemá brát jako výslech, tak jak jsem zaznamenala jeho vyjádření, ale možnost říct si, jak situace vypadá, abychom nedostávali ty kusé informace,“ vzkázala Maláčová. 

„O všech IT zakázkách vždy ví hlavní architekt na ministerstvu vnitra. I já poctivě o svých veškerých IT zakázkách hlavního architekta, ale i vládního zmocněnce pro IT pana Dzurillu, ale také pana premiéra, ale také Výbor pro sociální politiku informuji,“ dodala Maláčová.

jezidedek ( 10. února 2020 11:06 )

pane bože hodte už na ní sít!!!

marmat ( 9. února 2020 21:16 )

vasounek:
NIC jiného, než "svo­bodo­myslné­ho"cho­vate­le vepřů (na černo/svobodně) ve vedlejším objek­tu/do­mě/cha­tě/Vám nelze přát...a TO velmi upřímně ....

murQ ( 9. února 2020 21:13 )

koblihy a čssd se zase perou? Bravo.

vasounek ( 9. února 2020 16:09 )

Blbečkové cho vná není sprosté slovo

vasounek ( 9. února 2020 16:07 )

Celá vláda i s PS je banda ***ů vymýšlí samé pí čaviny jen proto aby zaměstnali své známé,dnes jsem se díval na Receptář a myslel jsem že to se mnou sekne,ten kdo by si chtěl chovat prase na zabití tak musí mít povolení k chovu nahlásit bydliště jako c***u stanici a při porážce opět nahlásit vše úřadům,to je větší šikana než za komančů,už jen čekám kdy přijde doba že se bude muset hlásit že se jdu vysr..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa