Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkové ráje opět zpřísňují: Roušky do obchodů v Řecku a omezení barů v Madridu

Autor: ČTK, Mii - 
28. července 2020
15:10

Nejen středoevropské země se potýkají s narůstajícími případy nákazy koronavirem. Také přímořské státy se rozhodly přitvrdit opatření. V Řecku bude povinné od středy nosit roušky například v obchodech či bankách a madridský region ve Španělsku zkrátí otevírací dobu nočních podniků. Rovněž zmenší povolené skupiny na veřejnosti.

Podle nového nařízení v Řecku musí mít lidé roušku například při návštěvě banky, při nakupování v obchodech či v kadeřnictvích, uvedl podle serveru Protagon náměstek řeckého ministra civilní ochrany Nikos Hardalias. V kostelech naopak roušky zatím nebudou potřeba.

„Růst počtu infikovaných v Aténách a Soluni dokazuje, že virus je tu stále s námi. Tyto požadavky jsou v zájmu všech. Situace by neměla vést k panice, ale ani sebeuspokojení není namístě,“ řekl Hardalias.

Řecko podle odborníků pandemii nemoci covid-19 zvládlo díky včasným opatřením zatím velice dobře. V zemi s 11 miliony obyvatel se dosud potvrdilo 4227 případů nákazy koronavirem, z toho 202 lidí zemřelo. Vrchol epidemie zažilo Řecko koncem března a začátkem dubna, od května už přibývaly spíše jen jednotky nebo nanejvýš nižší desítky případů nákazy denně.

Pro turisty se Řecko otevřelo v půlce června, spolu s vyšším počtem návštěvníků ze zahraničí se ale začalo zvyšovat i množství nově infikovaných. V pondělí úřady informovaly o tom, že za 24 hodin přibylo 35 nových případů, z toho devět nakažených bylo mezi přijíždějícími turisty.

Madridský region je nejvíce postižený v zemi

Madridský region od čtvrtka zpřísní opatření proti šíření koronaviru, mimo jiné zkrátí otvírací dobu nočních podniků či zmenší povolené skupiny na veřejnosti, ve kterých budou povinné roušky. Roušky na veřejnosti nařídily tento měsíc všechny španělské regiony s výjimkou madridského a Kanárských ostrovů. 

Lidé v Barceloně vyrazili ve velkém na pláže navzdory varování úřadů, aby kvůli rostoucímu počtu případů zůstali doma. (19.7.2020) Lidé v Barceloně vyrazili ve velkém na pláže navzdory varování úřadů, aby kvůli rostoucímu počtu případů zůstali doma. (19.7.2020) | Reuters

Předsedkyně madridské regionální vlády Isabel Díazová oznámila, že roušky budou povinné od čtvrtka pro osoby starší šesti let ve všech veřejných prostorách. Lidé se budou moci na veřejnosti shromažďovat maximálně v desetičlenných skupinách; dosud mohlo být na jednom místě až 25 osob, uvedl deník La Vanguardia. Noční zábavní podniky budou muset přestat přijímat nové klienty v jednu hodinu po půlnoci a zavřít nejpozději v 01:30.

Podobné omezení zavedlo tento měsíc například Katalánsko, jehož vedení dočasně opět uzavřelo kina či divadla, omezilo skupiny lidí na veřejnosti na deset členů, nařídilo uzavřít diskotéky a v některých lokalitách zkrátilo otvírací dobu pro restaurace do půlnoci.

Madridský region byl v nynější pandemii nejpostiženější španělskou oblastí, dosud se v něm potvrdilo na 74 700 případů nákazy a na 8 450 pacientů s covidem-19 zemřelo. V posledních týdnech hlásí ale nejvíce nových případů Katalánsko, Aragonie či Navarra. Vyšší počty ale už jsou hlášeny i z madridského regionu. Celkem se ve Španělsku potvrdilo 278.782 nakažených koronavirem, z toho 28.434 lidí zemřelo.

V pondělí oznámilo španělské ministerstvo zdravotnictví 855 nových potvrzených případů nákazy, což je o 67 méně než v pátek. O víkendu se čísla nezveřejňovala. Podle pondělních údajů ministerstva zdravotnictví přibylo nejvíce nakažených v Aragonii (474).

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa