Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Běloruská policie zasáhla i proti zahraničním novinářům. Putin „číhá“ se zálohami

Aktualizováno -
27. srpna 2020
21:16
Autor: ČTK, Mii - 
27. srpna 2020
19:24

V běloruské metropoli ve čtvrtek policie znovu zatýkala demonstranty odmítající Alexandra Lukašenka v prezidentském úřadu. Zatkla i několik novinářů, včetně zahraničních. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že na Lukašenkovu žádost nechal vytvořit policejní zálohy, které by byly nasazeny v sousední zemi, pokud by se tam situace vymkla kontrole. Ministři zahraničí členských států Evropské unie na neformální schůzce debatovali o sankcích proti běloruskému režimu a o tom, zda sankce uvalit i na Lukašenka.

„V rozhovoru s Alexandrem Grigorijevičem (Lukašenkem) jsme dospěli k závěru, že nyní taková potřeba neexistuje, a já doufám, že ani existovat nebude. Proto tuto zálohu nevyužíváme,“ poznamenal Putin v televizním rozhovoru podle agentury TASS o ruských policejních zálohách, připravených k pomoci Lukašenkovi. Dodal, že vychází z toho, že všechny problémy, které v Bělorusku vyvstaly, se budou řešit klidným způsobem, podle ústavy a dalších zákonů. Putin připustil, že v Bělorusku problémy existují. „To je očividné, jinak by lidé nevycházeli do ulic,“ řekl.

„Odporuje to mezinárodnímu právu a postoji běloruské společnosti,“ zareagovala koordinační rada na Putinova slova o vytvoření intervenčního sboru. Podle rady lze pasáží obranných smluv o poskytnutí pomoci spojeneckému státu použít jedině v případě ozbrojeného napadení, ale demonstrace v Bělorusku mají „výlučně pokojný charakter“.

„Hanba!“ volali protestující

Protesty v Bělorusku propukly po prezidentských volbách z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Lukašenko, tentokráte s více než 80 procenty hlasů, zatímco opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala deset procent. Hodně Bělorusů pokládá tento výsledek za zfalšovaný. Opozice, stejně jako Evropská unie, oficiální výsledek neuznává. Protesty, které nepotlačily ani brutální policejní zákroky v prvních dnech po volbách, pokračují třetí týden. K demonstracím se postupně přidaly stávky v řadě závodů.

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je na místě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V centru Minska se dnes večer sešlo opět několik tisíc lidí. Policejní těžkooděnci dav vytlačovali z náměstí, policie podle reportérů zatýkala jednotlivce. Lidé volali „Hanba!“ a „Každý den (budou pokračovat protesty)!“ uvedl nezávislý server Tut.by s tím, že pořádkové síly se z náměstí už prakticky stáhly a rozešla se i demonstrace.

Ještě dříve ale policisté odvezli na policejní stanici dvě desítky novinářů, domácích i zahraničních reportérů ze Západu i z Ruska, kteří se chystali protest sledovat. Podle policejní mluvčí důvodem bylo „ověření totožnosti a kontrola akreditací“.

Petříček by na Lukašenka uvalil sankce

Jedním z hlavních témat dnešního neformálního zasedání ministrů zahraničních věcí zemí Evropské unie byly sankce proti Lukašenkově režimu. „Diskutuje se o tom, zda prezidenta Lukašenka na sankční seznam zařadit, či nikoli,“ řekl novinářům šéf české diplomacie Tomáš Petříček. „Myslím, a to je i moje pozice, že Lukašenko na seznam patří, otázka je, jestli jej zařadit na seznam v tuto chvíli, či pokud se bude situace dále zhoršovat,“ uvedl. Vysvětlil, že je třeba zvážit, zda by okamžité uvalení sankcí na Lukašenka neohrozilo dialog, o který opozice režim žádá a jehož zahájení Evropská unie podporuje.

Podle informací ČTK unie počítá se sankcionováním asi 20 osob, ale Lukašenko mezi nimi zřejmě nebude. Konečné rozhodnutí ale ministři učiní až na řádném zasedání.

kralovna-vsech-mori ( 28. srpna 2020 15:30 )

Zaplať pán bůh, že k nám v roce 1968 přišli. To bysme tady měli tu zas-ranou émerickou demokracii o dvacet let dřív.

Omasta ( 28. srpna 2020 10:16 )

Co jiného se zahraničními novináři?!. Jenom lžou. Lukašenkovi protikandidáti museli být zavření, protože byli placení ze zahraničí. To je trestný čin nejen v Bělorusku, ale i v Česku. Tam má zájem svrhnout Lukašenka jen pár buřičů a nemyslících.

t.novak ( 28. srpna 2020 08:43 )

Kam ruský agresor vleze, tam zůstane zbídačelá zem. My to moc dobře známe, z vyspělé země - zaostalá země. 🇷🇺🤮

santikxauz ( 28. srpna 2020 02:05 )

Oproti Francii a Katalánsku je to slabý čajíček,ještě se budou muset dlouho učit.

PPP150W ( 27. srpna 2020 22:59 )

e.lesanova, vás Petříčkovy názory zajímají, nebo ne?

Zobrazit celou diskusi