Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Lukašenko má jistotu: Běloruský soud smetl návrhy na neplatnost prezidentských voleb

Autor: ČTK - 
25. srpna 2020
17:17

Běloruský Nejvyšší soud dnes odmítl všechny žádosti opozičních kandidátů, aby neuznal výsledky prezidentských voleb z 9. srpna, a to jak Svjatlany Cichanouské, tak dalších kandidátů Andreje Dmitrijeva a Hanny Kanapacké. Oznámila to místní média a tiskové agentury.

„Protože ústřední volební komise rozhodnutí o neplatnosti voleb nepřijala, stížnost Cichanouské o neplatnosti voleb nepodléhá rozhodování soudu, neboť podobné požadavky nepatří do kompetence soudu,“ uvedl Nejvyšší soud v odůvodnění podle serveru Tut.by. Podobně soudci nevyhověli ani stížnostem ostatních kandidátů.

Prezidentské volby vyhrál 9. srpna podle úřadů pošesté Alexandr Lukašenko, vládnoucí už od roku 1994. Opozice a Evropská unie odmítly výsledky uznat. V zemi se konají největší protesty od pádu komunismu proti zfalšování voleb a demonstranti požadují Lukašenkovo odstoupení.

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je na místě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Omasta ( 26. srpna 2020 13:16 )

Lukašenkovi protikandidáti byli placenbí ze zahraničí. To je trestné jak v Bělorusku, tak u nás. Proto je zavřel. Většina Bělorusů chápe, že by s Cichanouskou dopadli jako Ukrajinci.
Lidi, co mají rádi klid a pořádek, žádný chaos, mají vysokou docházkovost k volbám, zatímco buřiči k volbám chodí nertadi. Tím se vysvětluje 80% hlasů, jako měl Putin.

Omasta ( 26. srpna 2020 09:56 )

Prej, že Lukašenko nezvládl infekci Covid-19. Vždyť právě Lukašenko byl první, kdo odmítl restrikce, takže on tam určitě žádné hospodářské ztráty nemá. A jak jsem viděl na mapě světa, tak i počty hospitalizovaných a mrtvých s covidem má vynikající.
Držím palce Lukašenkovi, ať se vypořádá s demagogy jako je ten vyžraný brýláč.

BoziMilda ( 25. srpna 2020 19:24 )

Soudy samozřejmě pracují na příkaz těch u moci. Stejně jako volební komise. Nevychytal to Lukašenko, 80% bylo moc, měl si dát 63%, to působí uvěřitelněji.

e.lesanova ( 25. srpna 2020 19:04 )

Co je na tom divného? Odkdy snad pracují soudy na příkaz těch, kteří neuspěli ve volbách ?? S Tichanovskou to prostě opozice "nevychytala", lidé nevolí neznámého kandidáta "z klobouku"...

BoziMilda ( 25. srpna 2020 17:50 )

Lukašenko dělá všechno proto, aby dopadl jako Causescu. Možná se mu to splní.

Zobrazit celou diskusi