Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Odejdi!“ Bělorusové vyšli znovu do ulic. Lukašenka zachytili v neprůstřelné vestě se zbraní

Aktualizováno -
23. srpna 2020
19:16
Autor: ČTK, for - 
23. srpna 2020
15:30

 V centru Minsku se dnes desítky tisíc demonstrantů domáhají odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka voláním "Odejdi!". Reportéři nezávislých médií odhadují účast na více než 100.000 lidí. V okolí se soustřeďují policejní těžkooděnci a vojenské jednotky. Úřady tlampači vyzývají shromážděné k rozchodu a varují, že v opačném případě použijí síly. Odpovědí je hvízdot. Policisté nezasahují. Protesty se konají také v Brestu, Grodnu, Vitebsku a dalších městech.

Dav s bílo-červenými vlajkami, které se staly barvami protestu, zaplnil náměstí Nezávislosti a přilehlé ulice a sborově vykřikuje hesla jako „Svoboda!“, vylíčil reportér agentury AFP a dodal, že více než 100.000 demonstrantů se v centru hlavního města sešlo druhou neděli za sebou.

„Jestli (Lukašenko) opravdu vyhrál volby, tak proč proti němu tolik lidí vychází protestovat?“ prohlásil osmnáctiletý Jauhen. „(Lukašenko) chce, abychom se rozešli a žili jako dřív. Ale už nikdy nebude jako dřív,“ řekl osmadvacetiletý Nikita. Lukašenko, který se drží 26 let u moci, se ještě nikdy nestřetl s tak početným a vytrvalým odporem, dodala AFP

Agentura DPA píše o „bezprecedentní soudržnosti občanů všech tříd v zemi, ovládané v sovětském stylu i třicet let po pádu komunismu“. Protesty v Minsku podle ní nejsou ani protiruské, ani proevropské. „Chci, aby tento teror skončil, abychom mohli konečně svobodně žít,“ řekla dvaapadesátiletá historička Svjatlana. „Tento režim a tento diktátor mají na rukou tolik krve,“ dodala v slzách.

Demonstrace v Běloruském Minsku. (23.8.2020) Demonstrace v Běloruském Minsku. (23.8.2020) | Reuters

Budou nové volby?

Lukašenko, který stojí v čele Běloruska už 26 let, čelí od začátku srpna masovým protestům a stávkám. Část obyvatel totiž pokládá Lukašenkovo oficiálně oznámené vítězství v prezidentských volbách s více než 80 procenty hlasů za zfalšované.

Prezident na začátku tohoto týdne při návštěvě jedné z běloruských továren připustil možnost nových voleb - ovšem pod podmínkou přijetí nové ústavy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Moskva považuje reformu běloruské ústavy za schůdné řešení současné politické krize, píše agentura Reuters. Moskva podle šéfa ruské diplomacie rovněž věří, že se situace v Bělorusku uklidňuje.

Lukašenko uteče, míní novinář

Lukašenko v sobotu při návštěvě vojenské posádky v Grodně nedaleko polských hranic varoval před revolucí chystanou cizími mocnostmi a vojáky vyzval, aby se měli na pozoru. Nepřátelská armáda se podle něj připravuje v Polsku a Litvě, což však obě země odmítají.

„(Lukašenkův) režim se ničím nepodloženými tvrzeními o imaginárních vnějších hrozbách snaží odvrátit pozornost od vnitřních problémů Běloruska,“ reagovala litevská hlava státu. Jeden ze zástupců polské prezidentské kanceláře Lukašenkova tvrzení nazval „propagandou (běloruského) režimu“. „Polsko... nemá nic takového v úmyslu,“ uvedl představitel.

Do ulic Minsku znovu vyšly desítky tisíc lidí. (23.8.2020) Do ulic Minsku znovu vyšly desítky tisíc lidí. (23.8.2020) | Reuters

Proslýchá se pak, že Lukašenko ze země uteče. Tuto tezi zveřejnil běloruský novinář Franak Viačorka. „Určitě cítí, že nemá pevnou pozici, že mu nezbývá moc času. Myslím, že chce jako Janukovič, který utekl z Ukrajiny, uprchnout z Běloruska. Asi ale pořád věří, že má dostatek podpory a že bude chráněn. Proto dal před dvěma dny medaile 250 lidem. Plete se,“ uvedl v CNN Prima news.

Podle novináře je ale na místě být opatrný a Lukašenka se bát. „Je hlavní hrozbou. Nemá moc možností, jak z té situace utéct. Nikdy nebude sdílet moc s opozicí, se Svjatlanou Cichanouskou. Je populistickým autokratem. Může si dělat, co chce. Povolat si Rusy, vyhrožovat Západu, organizovat vojenská cvičení podél hranic,“ říká Viačorka. 

Běloruská hlava státu se nyní pohybuje pouze za doprovodu ozbrojené stráže. Viačorka dokonce sdílel na twitteru video, kde Lukašenko přilétá do své residence a sám v rukách drží zbraň. 

t.novak ( 23. srpna 2020 21:26 )

Ano, správně. Táhni už! Běloruský lid chce svobodu a demokracii👍

olomouc ( 23. srpna 2020 20:36 )

peyotI : lenže keď chceš z tejto diskusie spustiť odkaz tak to musíš prepísať ručne, Blesk sabotuje tie odkazy, alebo neviem čo robí, odkazy sú funkčné ale odtiaľ ich nespustíš ani neskopíruješ

olomouc ( 23. srpna 2020 20:30 )

v Mogileve
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=8cEx­zuMi­qiE

olomouc ( 23. srpna 2020 20:30 )

v Mogileve
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=8cEx­zuMi­qiE

olomouc ( 23. srpna 2020 20:28 )

vo Vitebsku
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=6I­BrRrI5­Zp8

Zobrazit celou diskusi