Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Skončíte všichni,“ hrozí prezident vládě. V Bělorusku chybí roušky i doktorům

Autor: ČTK - 
7. dubna 2020
15:10

Kompletní výměnou vlády chce řešit nedostatek zdravotnických ochranných prostředků v Bělorusku prezident Alexandr Lukašenko. Podle místní tiskové agentury BelTA pohrozil ministrům, že je všechny vyhodí, pokud do konce týdne nezajistí roušky a respirátory aspoň pro zdravotnický personál.

„Varoval jsem premiéra a celou vládu, že pokud dostanu koncem týdne hlášení, že v lékárnách, obchodech nebo nemocnicích něco chybí, zejména prostředky ochrany lékařů, vláda prostě nebude. Na jejím místě budou pracovat jiní,“ konstatoval prezident.

Lukašenko připustil, že šíření nákazy v Bělorusku neklesá, koronavirus se ale podle něj nešíří lavinovitě. „Nemocní budeme,“ vzkázal prezident občanům. „Jen je třeba zajistit, aby křivka nemocnosti nestoupala prudce. Zatím to zvládáme, není to žádná katastrofa,“ prohlásil.

Lukašenko ještě před několika dny krizi zlehčoval a předpovídal, že do Velikonoc sama od sebe odezní. Dnes oznámil, že v nemocnicích se nachází téměř 800 nakažených a více než 30 z nich je odkázáno na podporu plicních ventilátorů. Podle oficiálních údajů běloruského ministerstva zdravotnictví nemoci covid-19 podlehlo v zemi 13 lidí. Karanténa ani jiná závažnější omezení v Bělorusku zavedena nebyla.

gaabi ( 7. dubna 2020 20:25 )

frano: schuti sme sa zasmiali..traktor therapy to celé dokonale vystihlo

frantacizek ( 7. dubna 2020 17:32 )

úkolem bych navrhoval pověřit soudruhy Hamánka a Tvrdíka, kteří mají již zkušenosti s navazováním družeb na východě a jsou tak jediní schopni se soudruhy z Běloruska naplánovat plnění plánu příští pětiletky

frantacizek ( 7. dubna 2020 17:10 )

měli bychom tady využít obchodní příležitosti a nabídnout soudruhu Lexovi naše úžasné, výkonné traktory Zetor. Roušky totiž nesežene, čili půjdou ještě striktnější běloruskou cestou traktor therapy - tedy vypocení viru na poli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa