Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Autorka Harryho Pottera láká na první kapitoly nové pohádky. O příšeře, která žere děti

Autor: ČTK - 
26. května 2020
18:35

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová v úterý zveřejnila první dvě kapitoly nové pohádkové knížky o příšeře pojídající děti, která nese název „The Ickabog“. Úryvek je na internetu k dispozici zdarma. Autorka úspěšné ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi tím chtěla podle svých slov povzbudit děti k četbě během pandemie.

Rozhodla jsem se zveřejnit Ickaboga zdarma na internetu, aby si ho mohly děti, které jsou v karanténě, nebo i ty, které se vrátily v těch divných, znepokojivých časech do školy, přečíst nebo si ho nechat předčítat,“ uvedla dnes na twitteru 54letá spisovatelka. „Není to spin-off Harryho Pottera,“ zdůraznila. Spin-off je označení pro příběh odvozený od hlavní linie vyprávění.

Rowlingová chce ode dneška až do 10. července zveřejnit každý pracovní den jednu až tři kapitoly pohádkové knížky. „Ráda bych, aby pro mě děti knihu ilustrovaly,“ vyzvala autorka. Nejlepší obrázky by se měly objevit v tištěné podobě knihy, která má vyjít letos v listopadu. Výtěžek z jejího prodeje hodlá Rowlingová darovat „projektům a organizacím, které pomáhají skupinám nejvíce zasaženým covidem-19.

Nápad přišel při psaní Harryho Pottera

Rowlingová dostala nápad napsat pohádku o Ickabogovi, příšeře pojídající děti, když psala svou nejznámější sedmidílnou ságu o Harrym Potterovi. Nejdříve příběh vyprávěla svým dětem, rukopis ale poté skončil v podkroví, odkud si jej autorka přinesla až před několika týdny. Část příběhu přepsala.

„Ickabog je příběh o pravdě a zneužívání moci,“ uvedla spisovatelka. Zároveň zdůraznila, že nápad na pohádku dostala před desítkou let, a lidé by ji tak neměli interpretovat s ohledem na současný svět.

Knihy britské spisovatelky o Harrym Potterovi se prodaly ve více než 500 milionech kusů v překladech do zhruba sedmdesáti jazyků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi