Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ONLINE: Írán přiznal sestřelení boeingu! Prezident se za smrt 176 lidí omluvil Ukrajině

Aktualizováno -
11. ledna 2020
20:00
Autor: ČTK, simao, trm, for, kal - 
8. ledna 2020
05:42

O čem se dva dny stále hlasitěji spekulovalo, Írán nakonec potvrdil. Letadlo jsme sestřelili, šlo o lidskou chybu, uvedla íránská televize s odvoláním na armádu. Při tragédii zemřelo 176 lidí, umíraly celé rodiny, mezi oběťmi jsou asi dvě desítky dětí, nejmladšímu byl teprve rok. Letadlo se zřítilo krátce po odletu z Teheránu a zahynuli občané sedmi států - nejvíce obětí je z Íránu a právě Kanady. Ačkoliv Írán po nehodě tvrdil, že takzvané černé skříňky nepředá Boeingu, nakonec výrobce letadla přizval k vyšetřování. Blesk Zprávy sledovaly dění online.

  • Letadlo Boeing 737-800 se zřítilo nedlouho po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. Nikdo ze 176 lidí na palubě neštěstí nepřežil. Aerolinky zveřejnily seznam pasažérů, na palubě bylo kolem 20 dětí, nejmenšímu byl teprve rok.
  • Letadlo mířilo do Kyjeva, přepravovalo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánce, 3 Němce a 3 Brity. 
  • Íránské úřady od okamžiku tragédie tvrdily, že za tragédii mohou technické problémy. Letoun přešel technickou zkouškou 6. ledna 2020.
  • Írán letadlo sestřelil, uvedl s odvoláním na tajné služby ve čtvrtek večer kanadský premiér Justin Trudeau. Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby
  • Írán vyzval zástupce firmy Boeing a zástupce Kanady i USA, aby se účastnili otevírání černé skříňky a vyšetřování. 
  • K tragické nehodě došlo poté, co Íránci odpálili řadu raket na základny s vojáky USA v sousedním Iráku.

Nehoda letadla v Íránu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
15:34
10. 1. 2020
!

„Pokud mají západní politici důkazy pro svá tvrzení, ať je ukážou světu,“ vyzval šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. Dodal, že viděl video, které figuruje jako hlavní důkaz toho, že ukrajinské letadlo sestřelila raketa. „Potvrzujeme, že letoun hořel asi 60 až 70 vteřin. Ale tvrdit, že byl něčím zasažen, by z vědeckého hlediska nebylo správné,“ řekl k záběrům. Nově prohlásil, že pilot 2 minuty před nehodou kontaktoval řídící věž.

Pilot chtěl podle Ábedzádeha povolení klesat, informoval o požáru na palubě i o tom, že se posádka „snaží zachránit letadlo“. Ještě ve středu ale Ábedzádeh tvrdil, že pilot vůbec dispečera nekontaktoval, své tvrzení dnes vysvětlil tím, že potom už „pilot nekomunikoval“.

Záběry které by měly zachycovat moment leteckého neštěstí u Teheránu.
15:24
10. 1. 2020

Íránský velvyslanec v Británii Hamíd Baeidínedžád vyzval západní politiky včetně těch britských, aby přestali politizovat leteckou tragédii u Teheránu a „nechali si své ukvapené závěry“. Prohlásil, že politici svá tvrzení o tom, že letoun sestřelila íránská raketa, nemají podložené důkazy a že jen ubližují rodinám obětí, mezi nimiž jsou i desítky Íránců.

V rozhovoru pro stanici Sky News Baeidínedžád čelil otázce, proč jsou na místě havárie buldozery, které oblast srovnávají se zemí. „Tohle přece není postup při vyšetřování letecké nehody,“ argumentoval moderátor, který se opírá o svědectví západních novinářů, kteří jsou na místě. „Nikdo to nemůže soudit, ani my tady, ani politici, ani novináři na místě. Jen experti,“ bránil se velvyslanec, proč jsou na místě neštěstí buldozery, však vysvětlit nedovedl.

15:10
10. 1. 2020

Domů do Kanady se po návštěvě u rodiny vracel Faráz Falsafí (†31), který pracoval jako počítačový technik v Torontu. „Potkali jsme se před 4 lety, krátce po mém příjezdu do Kanady, nikoho jsem neznal. Rychle jsme se spřátelili, byl to úžasný člověk. Profík ve své oboru a vášnivý fotograf,“ popsal Falsafího jeho kamarád Alborz Zamyadí.

Oběť letecké katastrofy Faráz Falsafí (†31).
15:00
10. 1. 2020

Šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh na dnešní tiskové konferenci oznámil, že zabere asi 2 měsíce, než se vyšetřovatelům podaří získat informace z černých skříněk. „Bylo sestaveno 12 odborných týmů, které mají za úkol tragédii vyšetřit. Nyní vám můžu říct jediné, letadlo nesestřelila raketa. Musíme se soustředit na příčiny vypuknutí požáru,“ prohlásil Ábedzádeh. Zopakoval teorii, že letoun „z nějakého důvodu“ vzplál ve vzduchu. Nadále ostře popírá, že by stroj omylem sestřelila íránská raketa.

Místo zřícení ukrajinského Boeingu. Místo zřícení ukrajinského Boeingu.
14:52
10. 1. 2020

Ukrajinský Boeing 737-800 urazil jen pár kilometrů a zřítil se, dopadl zhruba 30 kilometrů od letiště. Podívejte se, jak vypadala časová linka tragického letu, který nepřežil nikdo ze 176 osob na palubě.

14:48
10. 1. 2020

„Není žádný důvod z letecké tragédie vinit Írán,“ nechal se podle agentury TASS slyšet náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Obrátil se také na své západní kolegy a vyzval je, aby nevynášeli „ukvapené soudy“ a počkali na závěry odborníků. Rjabkov tím reagoval například na tvrzení kanadského premiéra Justina Trudeaua, který se domnívá, že ukrajinský Boeing sestřelila íránský raketa.

14:36
10. 1. 2020

Evropská komise žádá „nezávislé a důvěryhodné“ vyšetření íránské katastrofy. „V této fázi stále neexistují přesvědčivé důkazy o tom, co incident způsobilo, a stále čekáme na výsledky probíhajícího vyšetřování,“ uvedl na páteční tiskové konferenci mluvčí komise Stefan de Keersmaecker.  Komise je podle něj „připravena poskytnout veškerou nezbytnou pomoc“ orgánům zapojeným do vyšetřování.

14:13
10. 1. 2020

Některé oběti bude možné identifikovat až podle DNA. Šéf íránské organizace pro civilní letectví v pátek řekl, že ostatky byly odeslány do forenzní laboratoře, informuje CNN.

Vyšetřovatelé podle něj také odvezli z místa neštěstí trosky stroje. „Velké a malé kousky havarovaného letadla byly převezeny do hangáru, abychom rekonstruovali letadlo,“ řekl Ali Abedzadeh.

13:52
10. 1. 2020
!

Vyšetřovatelé otevřeli letové zapisovače, takzvané černé skříňky z havarovaného letadla. Zapisovače obsahují letové údaje a také záznamník hovorů v kokpitu. Íránská média už ve čtvrtek informovala o tom, že skříňky jsou „velmi poškozené“ a některá data možná nebude možné získat.

Vyšetřovatelé otevřeli černé skříňky havarovaného letadla. Vyšetřovatelé otevřeli černé skříňky havarovaného letadla. Vyšetřovatelé otevřeli černé skříňky havarovaného letadla. Vyšetřovatelé otevřeli černé skříňky havarovaného letadla.
13:31
10. 1. 2020

Novomanželé, akademici, rodiny, studenti. V troskách ukrajinského Boeingu zemřelo 176 lidí, včetně 20 dětí. Nejmladší oběti byl pouhý jeden rok. Byli to Íránci, Kanaďané, Švédové, Afghánci, Britové, Němci, Ukrajinci. Připomeňte si všechny oběti katastrofy v Íránu.

13:08
10. 1. 2020

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ministr zahraničí Vadym Prystaiko se dnes sešli se zástupci USA na americkém velvyslanectví v Kyjevu, o schůzce informoval Prystaiko na svém twitteru. „Získali jsme důležitá data o nehodě,“ oznámil ministr, o jaké se jedná údaje, ale nespecifikoval.

12.44
10. 1. 2020

Na místě havárie probíhá odklízení posledních trosek, snímek z pole a vodního kanálu u Teheránu, kam se ukrajiské letadlo ve středu zřítilo, na twitteru sdílela reportérka stanice CBS News Elizabeth Palmerová. „Místo není nijak zajištěné, není tu žádná ochranka, ani vyšetřovatelé,“ komentovala Palmerová.

12:10
10. 1. 2020
!

„Jedna věc je jistá, toto letadlo raketa nezasáhla,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Teheránu šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. „Viděli jsme jistá videa. Potvrzujeme, že letoun hořel asi 60 až 70 vteřin. Ale tvrdit, že byl něčím zasažen, by z vědeckého hlediska nebylo správné,“ dodal podle AFP.

Ábedzádeh zdůraznil, že „naprosto klíčové“ pro vyšetřování jsou údaje z černých skříněk a že veškerá prohlášení poskytnutá před rozšifrováním údajů z těchto palubních záznamníků nepředstavují „odborný názor“.

11:53
10. 1. 2020

Na své práci letušky Marija Mikitjuková (†24) nejvíce milovala cestování a svůj instagramavý profil plnila snímky z míst, kam se díky svému zaměstnání dostala. „Žila plným aktivním životem. Takových lidí je málo. Skutečně si život užívala plnými doušky,“ popsali dívku její přátelé. Mikitjuková byla na palubě nešťastného letu, který se ve středu zřítil u Teheránu.

jednou z obětí leteckého neštěstí u Teheránu je také letuška Marija Mikitjuková.
11:41
10. 1. 2020

Leteckou katastrofu u Teheránu extrémně těžce nese kanadský premiér Justin Trudeau, 63 ze 176 obětí byli obyvateli Kanady. Předseda vlády se účastnil velké piety v Torontu, politik jen stěží zadržoval slzy. Obětem se poklonil, k jejich fotkám položil kytici bílých růží a zapálil svíčku.

V jednom momentu měl dokonce zlomený Trudeau problém se napřímit. Kondoloval všem přítomným. Trudeau byl mezi prvními, kdo se nechal slyšet, že za pádem letadla stojí íránská raketa. „Chceme odpovědi,“ tlačí na Írán.

11:25
10. 1. 2020

„Svou práci miluju,“ napsala ve svém posledním příspěvku na instagramu letuška Valerija Ovčaruková. Práce se jí nakonec stala osudnou, Ukrajinka společně se svými kolegy zemřela při leteckém neštěstí u Teheránu.

Jednou z obětí letecké havárie u teheránu je i letuška Valerija Ovčaruková.
11:14
10. 1. 2020
!

Černé skříňky z ukrajinského boeingu, který se ve středu zřítil u teheránského letiště, budou podle íránských úřadů otevřeny dnes, píší agentury.

11:11
10. 1. 2020

„Jsme za plné a transparentní vyšetřování nehody ukrajinského Boeingu u Teheránu, urgentně musíme zjistit, co tragédii způsobilo,“ uvedl dnes britský ministr zahraničí Dominic Raab, a navázal tak na prohlášení premiéra Johnsona. „Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami obětí,“ dodal. Nevyvrátil ani nepopřel možnost, že byl stroj sestřelen íránskými raketami.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab.
11:01
10. 1. 2020

Pilot zříceného letounu Volodymyr Gaponěnko po sobě zanechal ženu a dvě malé dcery. Jeho manželka Jekatěrina se včera účastnila piety na kyjevském letišti Borispol, přístavu ukrajinského Boeingu. „Byl to slušný chlap, otec od rodiny, skvělý kamarád a zkušený pilot, jeho chyba to nebyla,“ shodují se Gopaněnkovi známí.

Pilot zříceného letadla Volodymyr Gopaněnko s rodinou.
10:53
10. 1. 2020

„Pokud jste v Íránu, měli byste zvážit možnosti odjezdu ze země,“ uvedl na svém twitteru britský velvyslanec v Íránu Rob Macaire. „Britský postoj k cestování do Íránu se změnil, radíme všem britským občanům, aby tam nejezdili. Zároveň odrazujeme od odletů a příletů do Íránů,“ dodal Macaire.

10:35
10. 1. 2020

Pokud by USA nebo Kanada předložily nezvratné důkazy o tom, že letadlo sestřelil Írán, i když neúmyslně, mohlo by to mít dramatický dopad na veřejné mínění v Íránu, upozornila agentura AP. Dodala, že po generála Solejmáního smrti se íránská veřejnost semkla kolem vedení země.

Ale případné zveřejnění důkazů o odpovědnosti Teheránu za smrt 176 lidí, hlavně Íránců a Kanaďanů s dvojím, tedy i íránským občanstvím, by mohlo rychle znovu otevřít trhliny. Veřejnost je dosud rozjitřená zákrokem vlády proti rozsáhlým protestům z konce loňského roku, vyvolaných zhoršující se ekonomickou situací. O život tehdy přišly stovky demonstrantů.

Video  
Video se připravuje ...
10:25
10. 1. 2020

Írán důrazně odmítá, že by ukrajinský boeing sestřelila jejich raketa. „V tu dobu bylo nad Teheránem několik dalších vnitrostátních i mezinárodních letů,“ uvedl šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh.

Jeho slova částečně potvrzují letecké záznamy, několik domácích letů bylo ve vzduchu nad letištěm Teherán-Mehrabád vzdáleným asi 35 kilometrů od Mezinárodního letiště Imáma Chomejního, ze kterého startoval ukrajinský letoun. Nad Mezinárodním letištěm Imáma Chomejního v tu dobu však žádný jiný stroj neletál.

„Je třeba počkat na závěry vyšetřovatelů, nikdo na světě by nebyl schopný vyšetřit takovou havárii takhle rychle. Nejsou žádné důkazy, že letadlo sestřelila raketa, naopak jsou důkazy o tom, že to tak nemohlo být,“ dodal Ábedzádeh, své tvrzení dál ale nerozvedl.

10:09
10. 1. 2020

Architektka Ferešteh Malekíová (†47) se po svatbě své dcery vracela do Kanady. „Ferešteh byla tichá, klidná osoba, báječná matka a skvělá přítelkyně,“ popsal Malekíovou jeden z jejích kolegů. „Nemůžu tomu uvěřit, mluvila jsem s ní ještě chvilku před tím, než nastoupila na palubu. Úplně mě to zlomilo,“ napsala na facebooku její kamarádka Sanáz Záová.

Architektka Ferešteh Malekíová (†47), oběť tragického letu, který havaroval u Teheránu.
9:56
10. 1. 2020

Šéf íránského týmu vyšetřovatelů Hassan Rezaeifar dnes uvedl, že bude trvat déle než měsíc, než se jim podaří získat všechna data a důkazy o nehodě ukrajinského letounu. Celé vyšetřování podle něj zabere až rok. Rezaeifar také odtajnil fakt, že tragický let měl zpoždění, protože byl přetížený a pilot se rozhodl vyložit část zavazadel.

9:46
10. 1. 2020
!

Investigativní skupina Bellingcat na základě videa zveřejněného na stránkách deníku The New York Times lokalizovala, kde přesně došlo k domnělému střetu ukrajinského boeingu a íránské střely. Jednalo se o rezidenční oblast teheránského předměstí Parand. Vyšetřovatelé z Bellingcatu poznamenali, že není jasné, proč člověk, který video natáčel, byl venku a něco natáčel. Nicméně podle záběrů je možné, že letadlo zasáhly dvě rakety.

Přesné místo, kde podle vyšetřovatelů investigativní skupiny Bellingcat došlo k údajnému střetu ukrajinského letadla a íránské rakety.

kristinn ( 12. ledna 2020 13:30 )

Zeman: Vražda Solajmáního bola spackaná akcia, viedla k zostreleniu civilného lietadla ...
A keď som niečo v tomto smere napísala ja, bol tu poprask v tom smere, aká som blbá...

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:36 )

To nemáte pravdu, války byly důležité. To jak teď teď žijeme bylo vykoupeno krví našich předků, kteří tu bránili území před Turky atd. Kdyby místo válek čekali na Turky s fialkama, tak byste tady svoje rozumy teď nepsal/a

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:33 )

Na to, že je to údajně zlý islamistický stát plný vrahů, co si na nás brousí šavle, se chovají dost férově, poctivě a slušně. Místo zamlžování faktů se přiznali a řeší to. To je zvláštní.

y1xcvbnm ( 11. ledna 2020 20:06 )

bylo to první co mne napadlo , to by byla moc velká náhoda, že,,??

kristinn ( 11. ledna 2020 18:59 )

Keby neboli teraz urobili to, čo urobili, Iránci by neboli v strehu a nepálili by po všetkom, čo sa im zdalo byť ohrozujúce...

Zobrazit celou diskusi