Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ONLINE: Írán přiznal sestřelení boeingu! Prezident se za smrt 176 lidí omluvil Ukrajině

Aktualizováno -
11. ledna 2020
20:00
Autor: ČTK, simao, trm, for, kal - 
8. ledna 2020
05:42

O čem se dva dny stále hlasitěji spekulovalo, Írán nakonec potvrdil. Letadlo jsme sestřelili, šlo o lidskou chybu, uvedla íránská televize s odvoláním na armádu. Při tragédii zemřelo 176 lidí, umíraly celé rodiny, mezi oběťmi jsou asi dvě desítky dětí, nejmladšímu byl teprve rok. Letadlo se zřítilo krátce po odletu z Teheránu a zahynuli občané sedmi států - nejvíce obětí je z Íránu a právě Kanady. Ačkoliv Írán po nehodě tvrdil, že takzvané černé skříňky nepředá Boeingu, nakonec výrobce letadla přizval k vyšetřování. Blesk Zprávy sledovaly dění online.

  • Letadlo Boeing 737-800 se zřítilo nedlouho po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. Nikdo ze 176 lidí na palubě neštěstí nepřežil. Aerolinky zveřejnily seznam pasažérů, na palubě bylo kolem 20 dětí, nejmenšímu byl teprve rok.
  • Letadlo mířilo do Kyjeva, přepravovalo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánce, 3 Němce a 3 Brity. 
  • Íránské úřady od okamžiku tragédie tvrdily, že za tragédii mohou technické problémy. Letoun přešel technickou zkouškou 6. ledna 2020.
  • Írán letadlo sestřelil, uvedl s odvoláním na tajné služby ve čtvrtek večer kanadský premiér Justin Trudeau. Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby
  • Írán vyzval zástupce firmy Boeing a zástupce Kanady i USA, aby se účastnili otevírání černé skříňky a vyšetřování. 
  • K tragické nehodě došlo poté, co Íránci odpálili řadu raket na základny s vojáky USA v sousedním Iráku.

Nehoda letadla v Íránu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:40
10. 1. 2020

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nabídl pomoc francouzských expertů při vyšetřování leteckého neštěstí u havárie. „Je důležité, abychom zjistili, kde je pravda, co se skutečně stalo,“ reagoval na spekulace, že ukrajinský boeing sestřelila íránská raketa. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL se rovněž nechal slyšet, že odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem považuje za „špatné rozhodnutí“.

9:30
10. 1. 2020

Verze o sestřelení ukrajinského dopravního letadla íránskou raketou není vyloučená, ale zatím není ani potvrzená, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

„Verze o zásahu letadla raketou není nevyloučená, ale není ani potvrzená,“ napsal Zelenskyj na sociální síti a vyzval Spojené státy, Kanadu a Británii, aby předložily komisi pro vyšetření příčin katastrofy boeingu ukrajinských aerolinek UIA v Íránu důkazy. Zelenskyj rovněž uvedl, že o vyšetřování neštěstí bude dnes hovořit s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem.

„Naším cílem je zjistit nespornou pravdu. Považujeme to za povinnost celého mezinárodního společenství vůči pozůstalým a památce obětí. Hodnota lidského života stojí nad jakýmikoliv politickými motivy,“ zdůraznil prezident.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
9:20
10. 1. 2020

Dva dny před tragickou nehodou ukrajinského letadla u Teheránu, které zřejmě omylem sestřelila íránská raketa, prezident Hasan Rúhání připomněl, že v roce 1988 Američané sestřelili íránské letadlo s 290 lidmi na palubě.

„Ti, kteří mluví o čísle 52, by si měli připomenout číslo 290, let IR655. Nikdy nevyhrožujte íránskému národu,“ napsal na svém twitteru. Číslo 52 byl odkaz k počtu základen, kterým americký prezident Donald Trump hrozil vybombardováním.

9:10
10. 1. 2020

Íránská ambasáda v Pekingu ujistila Číňany, kteří plánovali na nový lunární rok vyrazit do Íránu, že je pro ně i přes stupňující se napětí s USA bezpečné přicestovat do země. „Rádi bychom vám poděkovali,“ napsala ambasáda na čínské sociální síti Weibo a vyjádřila vděk za čínskou podporu.

„Naši čínští přátelé, nebojte se a na čínský nový rok přijeďte do Íránu, je to bezpečné,“ doplnila ambasáda. Vyšetřování nehody ukrajinského Boeingu prý nepředstavuje žádné „omezení či ohrožení“.

8:56
10. 1. 2020

Pracovníci policie a prokuratury dokončili odběry vzorků DNA u pozůstalých po všech ukrajinských obětech letecké katastrofy, informoval ukrajinský internetový deník Ukranews.ua. Vzorky umožní identifikaci těl.

8:37
10. 1. 2020

Britský premiér Boris Johnson se připojil k západním politikům, kteří se domnívají, že ukrajinské letadlo, jež havarovalo u Teheránu, mohli nedopatřením sestřelit Íránci. 

„Máme soubor informací, které ukazují na to, že letadlo bylo sestřelené íránskou raketou. Mohlo k tomu dojít zcela neúmyslně. Úzce spolupracujeme s Kanadou a dalšími zahraničními partnery, je třeba, aby proběhlo úplné a transparentní vyšetřování,“ citují Johnsonovo prohlášení reportéři listu The Guardian. Premiér rovněž dodal, že na palubě zříceného letounu byli 4 Britové a ne 3, jak uvádí dosavadní bilance obětí.

8:27
10. 1. 2020

Také ruští politikové připouštějí, že ukrajinské letadlo mohlo být sestřeleno. „Velmi to vypadá na zásah zvenčí. Je ale třeba to více prověřit, musíme počkat,“ řekl člen Výboru obrany a bezpečnosti Rady federace Franc Klincevič ze strany prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko. Dodal, že hledat v tragédii „ruskou stopu by bylo hloupé“.

8:17
10. 1. 2020

„Počkejte na výsledky šetření,“ vyzval dnes Írán Spojené státy. Teorie o tom, že ukrajinské letadlo bylo „omylem“ sestřeleno, považuje „za velkou lež“, uvedla dnes íránská státní média s odkazem na mluvčího vlády Alího Rabieího.

8:01
10. 1. 2020
!

Americký list The New York Times ve čtvrtek na svých internetových stránkách zveřejnil video, které zřejmě ukazuje, jak íránská raketa nedaleko teheránského letiště zasáhla ve vzduchu letadlo. Je to v oblasti, kde se ve středu zřítil ukrajinský boeing. The New York Times uvedl, že záznam je ověřený.

Na záběru je vidět malý výbuch poblíž teheránského letiště. Boeing pak podle The New York Times ještě několik minut pokračoval v letu, načež se obrátil zpátky směrem k letišti. Tehdy už přestal vysílat signál, hořel, následně explodoval a zřítil se.

7:54
10. 1. 2020

Pro Šadí Džamšídíovou (†32) byl let ukrajinským Boeingem nejlevnějším způsobem, jak se dostat do Kanady. Cestu si plánovala se svým známým Hamídem Mehrem, ten ale zvolil rychlejší, zato dražší let. „Smál jsem se jí, že je škrt,“ svěřil se Mehr rozhlasové stanici CBC. „V Teheránu byla na návštěvě u otce, byla to moje drahá přítelkyně. Nemůžu uvěřit, že už ji neuvidím,“ doplnil truchlící muž.

Na palubě ukrajinského letadla, které se zřítilo u Teheránu, zemřela také Šadí Džamšídíová (†32).
7:24
10. 1. 2020

Spekulace o sestřelení Boeingu 737 se objevily hned po pádu letadla. Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby, kterými íránská armáda disponuje, dostala je z Ruska. Takhle systém Tor vypadá.

Protiraketový systém Tor-M1 na archivním snímku.
6:42
10. 1. 2020

Mezi 63 kanadskými oběťmi letecké katastrofy je i středoškolský student Arad Zare. Jeho kamarádi a spolužáci přinesli na pietu k budově parlamentu koláž jeho fotografií. 

V troskách zemřel i středoškolský student Arad Zare. V Kanadě vládne po Íránské tragédii smutek. Lidé zapalují svíčky u budovy parlamentu. Na provizorním pietním místě jsou květiny a fotografie obětí katastrofy. V Kanadě vládne po Íránské tragédii smutek. Lidé zapalují svíčky u budovy parlamentu. Na provizorním pietním místě jsou květiny a fotografie obětí katastrofy.
10. 1. 2020
!

Pravděpodobné sestřelení letadla potvrdil i australský premiér Scott Morrison, zároveň tvrdí, že nešlo o „úmyslný čin“. „Austrálie obdržela podobné zpravodajské informace jako ty, o kterých hovořil kanadský premiér,“ řekl Morrison novinářům v Canberře. 

„Je to hrozná, hrozná událost a poskytneme jakoukoli podporu, kterou můžeme,“ doplnil předseda vlády a vyzval k důkladnému vyšetření katastrofy. Australské aerolinky už dříve změnily své letové trasy, aby se vyhnuly vzdušnému prostoru nad Irákem a Íránem.

Australský premiér Scott Morrison.
5:42
10. 1. 2020

Na informace o pravděpodobném sestřelení letadla obratem zareagovaly evropské aerolinky a ruší lety do Teheránu. Stroj německé Lufthansy byl na cestě do íránské metropole a vrátil se zpět do Frankfurtu, informuje CNN.

Veškeré lety zrušila také rakouská společnost Austrian Airlines, také její letadlo, které bylo na cestě, se otočilo zpět. Obě společnosti v prohlášení uvedly, že rozhodnutí byla učiněna kvůli „nejnovějším zprávám a změněnému posouzení bezpečnostní situace ve vzdušném prostoru kolem letiště Teherán“.

5:30
10. 1. 2020

Kanada se ponořila do smutku. Ze 176 obětí neštěstí bylo 63 jejích občanů. K pietnímu místu u parlamentu lidé nosí květiny a svíčky. Zapálit ji přišel i premiér Justin Trudeau, který jako první vysoce postavený činitel šokoval svět vyjádřením, že letadlo bylo, pravděpodobně omylem, sestřeleno.

Zapálit svíčku přišel i kanadský premiér Justin Trudeau Svíčku za oběti zapálil i kanadský premiér Justin Trudeau V Kanadě vládne po Íránské tragédii smutek. Lidé zapalují svíčky u budovy parlamentu. Na provizorním pietním místě jsou květiny a fotografie obětí katastrofy. V Kanadě vládne po Íránské tragédii smutek. Lidé zapalují svíčky u budovy parlamentu. Na provizorním pietním místě jsou květiny a fotografie obětí katastrofy.
5:28
10. 1. 2020

Dobré ráno, redakce Blesk.cz i v pátek pokračuje v online přenosu ke katastrofě ukrajinského letadla v Íránu, na jehož palubě zemřelo 176 lidí.

23:59
10. 1. 2020
!

Írán přizve k vyšetřování experty Boeingu z USA, Kanady a Francie. V íránské televizi to ve čtvrtek večer uvedl podle agentury DPA šéf íránské organizace pro civilní letectví Alí Ábedzádeh. Přizván je i zástupce amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), řekl agentuře Reuters íránský zástupce v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví při OSN.

Pro dnešek náš online přenos končí, další dění kolem tragického letu Boeingu v Íránu pro vás budeme sledovat od pátečního rána rovněž v našem online přenosu na Blesk.cz.

Letadlo, které 8.ledna havarovalo v Teheránu bylo podle prvních neověřených informací sestřeleno protiletadlovým íránským raketovým systémem. Lidé sdílejí i fotografie údajných fragmentů střel, které nalezly na svých zahradách. Pohled na místo havárie
23:28
9. 1. 2020

Jako psychologickou válku proti Íránu vnímá tamní vláda opakování informace, že ukrajinský letoun zasáhla raketa. Vyzvala také zástupce firmy Boeing, aby se zúčastnili prozkoumání černých skříněk. Trvá na tom, že zprávy o raketovém útoku jsou nesmyslné. 

Agentura Reuters to zveřejnila s odvoláním na íránskou státní televizi, podle níž to v prohlášení uvedl mluvčí vlády.

„Všechny země, jejichž občané byli na palubě letadla, mohou poslat své zástupce. A naléhavě vyzýváme Boeing k vyslání svých zástupců, aby se zúčastnili zkoumání černých skříněk,“ citovala agentura prohlášení mluvčího.

22:40
9. 1. 2020

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo se setkal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Uvedl to na twitteru.

„Mluvili jsme o hrozbách Íránu. Roste úsilí o regionální bezpečnost a boj proti terorismu. Jsem vděčný za naše spojence a NATO, kteří jsou s námi už 70 let,“ uvedl Pompeův úřad po setkání.

Uvedl také, že mluvil s irackým premiérem Adilem Abdel-Mahdím. „Uděláme vše, co je v zájmu ochrany Američanů a Iráčanů,“ napsal. 

22:39
9. 1. 2020

Na twitteru se objevilo video, které má zachycovat patrně sestřelený Boeing před jeho pádem po odletu z Teheránu. A také vystřelenou raketu, která jej zasáhla, načež následovala exploze.

22:29
9. 1. 2020

Alí Ábedzádeh, který řídí íránskou organizaci pro civilní letectví, zprávy o raketovém zásahu označil za „nelogické povídačky“.

„Z vědeckého hlediska je nemožné, aby ukrajinské letadlo zasáhla raketa,“ citovala ho íránská agentura ISNA. „Když letadlo zasáhne raketa nebo střela, bude padat volným pádem. Jak by bylo možné, aby se pilot po zásahu letadla raketou nebo střelou snažil vrátit zpět na letiště?“ řekl Ábedzádeh na dotaz CNN.

Prohlásil, že letadlo po startu letělo pět minut a že se pilot po tu dobu snažil vrátit na letiště, ale nepodařilo se mu to. Jiné informace tvrdí, že se snažil pilot dostat letadlo mimo obytnou zónu.

22:22
9. 1. 2020

"Ta tragédie je obrovská, bylo to letadlo plné civilistů. Je velmi pravděpodobné, že skutečně došlo k nějakému omylu," řekla v ČT europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). "Je evidentní, že to způsobila íránská strana," dodala s tím, že Írán je silný destabilizující prvek na Blízkém východě a EU by k němu měla postupovat podstatně tvrdšeji.

"Víme, že Justin Trudeau neříká věci nadarmo, není to žádný mluvka. V tuto chvíli můžeme říci, že to, že došlo k takové nehodě, je velmi pravděpodobné," podotkl poslanec a šéf zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD). "Bohužel zřejmě šlo o nešťastnou náhodu v důsledku vojenského zásahu," doplnil. Předpokládá, že Írán umožní ukrajinské straně, případně dalším zemím, které měly na palubě své občany, účastnit se vyšetřování.

"Ani nemůžeme úplně čekat omluvu, byť by byla samozřejmě na místě. Nicméně omluva také znamená následné satisfakce a to bude ze strany Íránu určitě problém," upozornil místopředseda ČSSD.

21:55
9. 1. 2020

Zpravodajka stanice CNN Barbara Starrová, která informuje z ministerstva obrany, řekla, že v USA panuje názor, že Írán letadlo sestřelil omylem. Íránská armáda si podle ní mohla myslet, že čelí útoku. Jedna z možností je, že "jednotka íránské raketové obrany něco viděla na svém radaru a domnívala se, že jde do útok, takže vystřelila", sdělila Starrová.

Později s odvoláním na amerického představitele obeznámeného s tajnými informacemi sdělila, že letadlo zasáhly dvě rakety SA-15 ruské výroby. Američané podle ní zaznamenali radarové signály zaměřující letadlo těsně předtím, než bylo sestřeleno. Tyto údaje byly známy už ráno po incidentu, ale analytici je celý den ověřovali.

21:45
9. 1. 2020

"Žádná tvrdá data nemáme k dispozici. Ty informace tak, jak jsou poskytnuté ze strany Spojených států, se mají opírat o satelitní snímky, které mají vypovídat o tom, že došlo k odpálení nějakých dvou raket směrem k tomu letadlu,"

uvedl v ČT bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Josef Kraus. Podotkl, že podle některých analytiků jsou vidět i na snímcích dopadu letadla vidět kusy, které by mohly pocházet z obranných raket země - vzduch. "Íránská strana to systematicky popírá a já se obávám, že do té doby, než proběhne skutečně nezávislé vyšetřování a především budou vytažena data z černých skříněk, tak nemáme informace, o které se můžeme opřít," dodal. 

21:24
9. 1. 2020

Kanada přišla o 63 občanů, mezi nimi byla i rodina s tříletým chlapce. Osudným se stal let pro Farideh Gholami, jejího manžela Razgara a syna Jiwana. 

„Naše myšlenky jsou s rodinou, přáteli, kolegy a studenty. S těžkým srdcem sdílím zprávu, že doktor Razgar, instruktor inženýrství a aplikované vědy a jeho rodina byli mezi obětmi letecké havárie,“ kondolovala Olena Mykhailenko na facebooku. 

V ukrajinském letounu cestoval i kanadský pár s malým chlapcem

kristinn ( 12. ledna 2020 13:30 )

Zeman: Vražda Solajmáního bola spackaná akcia, viedla k zostreleniu civilného lietadla ...
A keď som niečo v tomto smere napísala ja, bol tu poprask v tom smere, aká som blbá...

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:36 )

To nemáte pravdu, války byly důležité. To jak teď teď žijeme bylo vykoupeno krví našich předků, kteří tu bránili území před Turky atd. Kdyby místo válek čekali na Turky s fialkama, tak byste tady svoje rozumy teď nepsal/a

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:33 )

Na to, že je to údajně zlý islamistický stát plný vrahů, co si na nás brousí šavle, se chovají dost férově, poctivě a slušně. Místo zamlžování faktů se přiznali a řeší to. To je zvláštní.

y1xcvbnm ( 11. ledna 2020 20:06 )

bylo to první co mne napadlo , to by byla moc velká náhoda, že,,??

kristinn ( 11. ledna 2020 18:59 )

Keby neboli teraz urobili to, čo urobili, Iránci by neboli v strehu a nepálili by po všetkom, čo sa im zdalo byť ohrozujúce...

Zobrazit celou diskusi