Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

ONLINE: Írán přiznal sestřelení boeingu! Prezident se za smrt 176 lidí omluvil Ukrajině

Aktualizováno -
11. ledna 2020
20:00
Autor: ČTK, simao, trm, for, kal - 
8. ledna 2020
05:42

O čem se dva dny stále hlasitěji spekulovalo, Írán nakonec potvrdil. Letadlo jsme sestřelili, šlo o lidskou chybu, uvedla íránská televize s odvoláním na armádu. Při tragédii zemřelo 176 lidí, umíraly celé rodiny, mezi oběťmi jsou asi dvě desítky dětí, nejmladšímu byl teprve rok. Letadlo se zřítilo krátce po odletu z Teheránu a zahynuli občané sedmi států - nejvíce obětí je z Íránu a právě Kanady. Ačkoliv Írán po nehodě tvrdil, že takzvané černé skříňky nepředá Boeingu, nakonec výrobce letadla přizval k vyšetřování. Blesk Zprávy sledovaly dění online.

  • Letadlo Boeing 737-800 se zřítilo nedlouho po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. Nikdo ze 176 lidí na palubě neštěstí nepřežil. Aerolinky zveřejnily seznam pasažérů, na palubě bylo kolem 20 dětí, nejmenšímu byl teprve rok.
  • Letadlo mířilo do Kyjeva, přepravovalo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánce, 3 Němce a 3 Brity. 
  • Íránské úřady od okamžiku tragédie tvrdily, že za tragédii mohou technické problémy. Letoun přešel technickou zkouškou 6. ledna 2020.
  • Írán letadlo sestřelil, uvedl s odvoláním na tajné služby ve čtvrtek večer kanadský premiér Justin Trudeau. Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby
  • Írán vyzval zástupce firmy Boeing a zástupce Kanady i USA, aby se účastnili otevírání černé skříňky a vyšetřování. 
  • K tragické nehodě došlo poté, co Íránci odpálili řadu raket na základny s vojáky USA v sousedním Iráku.

Nehoda letadla v Íránu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
6:16
11. 1. 2020
!

Podle komuniké íránských ozbrojených sil ukrajinské letadlo prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám, a bylo omylem považováno za nepřátelský cíl.

Íránská armáda v prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a slíbila, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovýmto chybám předešla.

6:15
11. 1. 2020
!

Írán dnes přiznal, že jeho armáda ve středu neúmyslně sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla íránská státní televize s odvoláním na prohlášení íránské armády. Íránské úřady se za incident omluvily a zdůraznily, že ti, kdo jsou za něj zodpovědní, budou pohnáni ke spravedlnosti.

22:59
10. 1. 2020

Íránec ozbrojený noži a sekerou byl zadržen v Palm Beach na Floridě, a to jen čtyři kilometry od Trumpova klubu Mar-a-Lago. Informoval o tom britský portál dailymail.

Muž byl vzat do vazby. Policie se obává, že se mohlo jednat o pokus o atentán na Donalda Trumpa. Na prezidentovu hlavu totiž byla před pár dny vypsaná odměna 80 miliónů dolarů Íránci. 

Touto zprávou se s vámi pro dnešní den loučíme. Děkujeme, že jste sledovali dění okolo havárie ukrajinského letounu s námi. Situaci pro vás budeme monitorovat i v sobotu.

22:43
10. 1. 2020

„Checeme spravedlnost! Chceme spravedlnost!“ skandovali truchlící během pietní akci v severní části Toronta. 

Objevovali se přátelé i příbuzní obětí havarovaného ukrajinského letounu. Pokládali svíčky a květiny na provizorní památník. 

 

Pietní akce v Torontu k obětem ukrajinského letu, který se zřítil v Teheránu (10.1.2020) Pietní akce v Torontu k obětem ukrajinského letu, který se zřítil v Teheránu (10.1.2020) Pietní akce v Torontu k obětem ukrajinského letu, který se zřítil v Teheránu (10.1.2020) Pietní akce v Torontu k obětem ukrajinského letu, který se zřítil v Teheránu (10.1.2020)
22:33
10. 1. 2020

Další z obětí byla uznávaná a oceňovaná torontská architektka Mahdieh Ghassemi. Osud tomu chtěl, že její manžel zůstal v Teheránu a svou ženu a dvě malé děti posadil do letadla. 

Zemřel i jejich 11 letý syn Arsam a 8 letá holčička Arnica. 

 

V letadla zemřela i torontská architektka Mahdieh Ghasemi a její dvě malé děti - chlapec Arsam Niazi (11) a Arnica (8)
22:20
10. 1. 2020

Činnost mezinárodní protiteroristické koalice v Iráku musí pokračovat přes napjatou situaci v oblasti. Evropská unie chce také udržet při životě jadernou dohodu s Íránem, který by se měl vrátit k jejímu dodržování. Podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella se na tom shodli unijní ministři zahraničí na dnešním mimořádném jednání k situaci na Blízkém východě.

21:16
10. 1. 2020

I rodina váženého člena společnosti Ardalana Hamidi Ebnoddiana zahynula v plamenech.„Byla to skutečně respektovaná rodina, která do společnosti přispívala, jak jen mohla,“ řekl kanadskému portálu Global News rodinný přítel.  

Spolu s Ardalanem zemřela v letadle jeho manželka Niloufar Khamsi Razzaghi a jeho patnáctiletý syn Kamyar. 

 

V ukrajinském letadle umíraly celé rodiny - mezi nimi byl i vážený člen společnosti Ardalan Ebnoddin se synem a manželkou
20:53
10. 1. 2020

Češi truchlí s Kanadou. Památku uctili i svěšením vlajky na půl žerdi na velvyslanectví v Kanadě.

20:47
10. 1. 2020
!

Írán v sobotu oznámí důvod pádu ukrajinského letadla. Uvedla to íránská agentura Fars. Letadlo spadlo ve středu krátce po startu z letiště Teheránu.

20:00
10. 1. 2020

Írán umožnil Ukrajině plně spolupracovat na vyšetřování středeční katastrofy ukrajinského letounu, není důvod pochybovat o vstřícném stanovisku Teheránu vůči ukrajinské účasti na šetření. V Kyjevě to dnes řekl ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko.

Ukrajinští experti podle Prystajka získali přístup k takzvaným černým skříňkám, důležitému zařízení se záznamem technických dat letu a hlasové komunikace posádky. 

19:23
10. 1. 2020

Oběti havárie se nyní identifikují podle DNA. Uvedly to tamní úřady. Teprve po rozhodnutí koronera si mohou příbuzní vyzvednou ostatky svých blízkých. To je pro muslimy v podstatě noční můrou - jejich víra totiž velí, že musí být zesnulý pohřben co nejdříve. Respektive ještě v den smrti.  

Zdrcený příbuzný Mohammad Tarbhai, který kvůli havárii přišel o sestru Alinu a matku Afifu, uvedl agentuře CBC News, že bude muset na vydání ostatků čekat týden. 

 

19:04
10. 1. 2020

„Naprosto absurdní,“ tak reagoval íránský velvyslanec Hamid Baedinejad pro britské médium Sky News na dotaz, jestli bylo místo nehody odklizeno buldozery. Informaci považuje za lživou. 

18:50
10. 1. 2020

Velvyslanec USA Richard Grenell působící v Německu obvinil Írán, že zakrývají důkazy na místě havárie. Údajně se na trosky letadla vrhly s buldozery. "Nikdo jiný neví, jak uklidit předtím, než dorazí inspektor tak, jako v Íránu," okomentoval informaci. 

Blesk Zprávy se snaží získat důkazní fotografie. Jeden novinář uveřejnil příspěvěk s tím, že Instagram, kde fotky získal, byl následně smazán. 

 

18:31
10. 1. 2020

Írán údajně odklízí trosky a s nimi i důkazy o skutečné příčině havárie letounu buldozerem. 

Zbytky Boeingu 737 byly podle kritiků odstraněny dříve, než je ukrajinští vyšetřovatelé stihly pořádně prozkoumat. Graham Braithwaite, profesor vyšetřování bezpečnosti a nehod na Cranfieldské univerzitě, uvedl, že íránské zacházení s místem havárie, včetně zjevného rychlého odstranění důkazů, vyvolalo „vážné obavy ohledně integrity vyšetřování“.

18:14
10. 1. 2020

„Verze o raketě není vyloučena, ale dosud není potvrzena. Vyzýváme všechny mezinárodní partnery, hlavně vlády USA, Kanady a Británie, aby poskytly údaje a důkazy,“ staví se do neutrální pozice ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který takto havárii okomentoval na svém facebooku.

Podle ukrajinských médií Zelenskyj nahrává spíše Moskvě a Teheránu. „Po široce publikovaných prohlášeních západních vůdců Zelenskyj dvanáct hodin mlčel,“ komentoval ukrajinský server Fokus údajně opožděnou reakci Kyjeva. 

18:04
10. 1. 2020

Agentura AP upozornila, že se Ukrajina potýká už potřetí s „omylem sestřeleným letadlem“. 

Za posledních dvacet let se staly dvě nehody s dopravním letadlem. První byl v roce 2001, kdy byl nad Černým mořem omylem sestřelen ruský civiliní letoun se 78 lidmi na palubě. Tehdy jej sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana. 

V červenci roku 2014 pak donbaští separatisté omylem sestřelili malajsijský letoun, na jehož palubě bylo 298 lidí. Moskva i povstalci dodnes popírají, že by měli s katastrofou cokoliv společného. 

Středeční havárie by tak byla v pořadá třetí, která dostává Ukrajinu do středu dění. 

17:50
10. 1. 2020

Sakce na Írán budou mířeny na osm íránských politiků a několik firem. Podle ministra financí  Stevena Mnuchina jde hlavně o oblasti strojírenství, stavebnictví a textilního, hutního a těžebního průmyslu.

Ministr financí zároveň oznámil, že USA vyjmou ze sankčního režimu občany a organizace, které se podílejí na vyšetřování příčin katastrofy ukrajinského dopravního letounu v Íránu. 

17:40
10. 1. 2020

Poslední fotografie před smrtí: Sahara Haghjoo se svou dcerou Elsou. Snímek je vyfocený krátce před vzletem ukrajinského letadla, které se zřítilo u Teheránu. Sahara posílala fotografii manželovi s tím, že má let 30 minut spoždění. To bylo poslední, co kdy svému muži poslala. 

„Elsa byla nádherná dívka, která se vždy usmívala. Dáli Bůh, bude pokračovat v nebi,“ okomentovala smutnou zprávu o smrti své studentky škola, kde se Elsa učila. Její matka zde pracovala jako učitelka. 

 

Sahara Haghjoo se svou osmletou dcerou Elsou Jadidi. Snímek údajně pochází z letadla krátce před vzletem. Obě dívky zahynuly
17:26
10. 1. 2020

Amerika hodlá na Írán uvalit ekonomické sankce. Řekl to Steven Mnuchin, americký ministr financí, v Bílém domě. 

„Írán by měl desítky miliard dolarů, ty by použil pro teroristické aktivity,“ uvedl jako důvod.

17:08
10. 1. 2020

Místo havárie se pomalu vylidňuje. „Na místě je vidět několik vozidel a místních obyvatel. Prakticky veškeré trosky už byly odstraněny,“ informovala Ruptly VU. 

Ze záběru je patrné, že na místě tragédie už jsou k vidění jen pozůstatky oblečení a zavazadel. 

 

16:53
10. 1. 2020

O blízký východ se zajímá i český premiér Andrej Babiš, nikoliv však o samotnou tragédii jako spíše o možnosti vzájemné spolupráce v oblasti obchodu a investic se Saúdskou Arábií. 

„Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil al-Džubajr. Probírali jsme hlavně bezpečnostní situaci na Blízkém východě a možnosti vzájemné spolupráce v oblasti obchodu a investic. Saúdská Arábie je jedním z největších investorů do moderních technologií, což je pro nás zajímavé,“ napsal Babiš na svůj twitter. 

16:28
10. 1. 2020

„Určitě zjistíme pravdu,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Varoval před spekulacemi, výmysly, spikleneckými teoriemi a uspěchanými soudy ohledně příčin havárie.

Podle Zelenskyjeho se k íránským vyšetřovatelům se připojí 45 nejlepších odborníků Ukrajiny. Íránský prezident Hasan Rúhání ho pak telefonicky ujistil, že Írán vyšetřovatelům poskytne potřebné údaje.

16:16
10. 1. 2020

Kanada je mezi íránskými studenty oblíbená. V roce 2018 jich zde studovalo zhruba 11 tisíc. Jedním ze studentů íránského původu byl i Mojtaba Abbasnezhad (26). 

„Znali jsme ho jako Sorushe. Byl to jeden z nejtalentovanějších a nejchystřejších lidí, co jsem znal,“ uvedl jeden z jeho blízkých přátel. 

Mojtaba byl v Íránu navštívit rodiče. V Torontu studoval prvním rokem na inženýra. 

 

Mojtaba Abbasnezhad studoval v Torontu počítačové a elektronické inženýrství. V Íránu byl navštívit rodinu, let zpátky se mu stal osudným
15:47
10. 1. 2020

Schopností analyzovat černé skříňky disponuje jen několik zemí světa, jako jsou Spojené státy, ale také Německo či Francie. Paříž již nabídla pomoc a vybídla íránské úřady k naprosté otevřenosti a k umožnění mezinárodního vyšetřování.

15:44
10. 1. 2020

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Oznámil to na svém twitterovém účtu. Pompeo vyjádřil soustrast nad havárií ukrajinského letounu v Íránu. Zda se Zelenským hovořil o podezření, že letadlo sestřelily íránské rakety, Pompeo nyní na twitteru neuvedl.

„Stojíme při Ukrajině a jsme připraveni poskytnout naši podporu a pomoc při probíhajícím vyšetřování,“ napsal ministr Pompeo na sociální síti. Zelenskyj telefonát komentoval slovy, že byl domluven plán dalších vzájemných kontaktů včetně Pompeovy návštěvy v Kyjevě, která by se měla uskutečnit ještě v lednu.

Záběry z místa letecké havárii u Teheránu. Záběry z místa letecké havárii u Teheránu.

kristinn ( 12. ledna 2020 13:30 )

Zeman: Vražda Solajmáního bola spackaná akcia, viedla k zostreleniu civilného lietadla ...
A keď som niečo v tomto smere napísala ja, bol tu poprask v tom smere, aká som blbá...

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:36 )

To nemáte pravdu, války byly důležité. To jak teď teď žijeme bylo vykoupeno krví našich předků, kteří tu bránili území před Turky atd. Kdyby místo válek čekali na Turky s fialkama, tak byste tady svoje rozumy teď nepsal/a

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:33 )

Na to, že je to údajně zlý islamistický stát plný vrahů, co si na nás brousí šavle, se chovají dost férově, poctivě a slušně. Místo zamlžování faktů se přiznali a řeší to. To je zvláštní.

y1xcvbnm ( 11. ledna 2020 20:06 )

bylo to první co mne napadlo , to by byla moc velká náhoda, že,,??

kristinn ( 11. ledna 2020 18:59 )

Keby neboli teraz urobili to, čo urobili, Iránci by neboli v strehu a nepálili by po všetkom, čo sa im zdalo byť ohrozujúce...

Zobrazit celou diskusi