Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

ONLINE: Írán přiznal sestřelení boeingu! Prezident se za smrt 176 lidí omluvil Ukrajině

Aktualizováno -
11. ledna 2020
20:00
Autor: ČTK, simao, trm, for, kal - 
8. ledna 2020
05:42

O čem se dva dny stále hlasitěji spekulovalo, Írán nakonec potvrdil. Letadlo jsme sestřelili, šlo o lidskou chybu, uvedla íránská televize s odvoláním na armádu. Při tragédii zemřelo 176 lidí, umíraly celé rodiny, mezi oběťmi jsou asi dvě desítky dětí, nejmladšímu byl teprve rok. Letadlo se zřítilo krátce po odletu z Teheránu a zahynuli občané sedmi států - nejvíce obětí je z Íránu a právě Kanady. Ačkoliv Írán po nehodě tvrdil, že takzvané černé skříňky nepředá Boeingu, nakonec výrobce letadla přizval k vyšetřování. Blesk Zprávy sledovaly dění online.

  • Letadlo Boeing 737-800 se zřítilo nedlouho po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. Nikdo ze 176 lidí na palubě neštěstí nepřežil. Aerolinky zveřejnily seznam pasažérů, na palubě bylo kolem 20 dětí, nejmenšímu byl teprve rok.
  • Letadlo mířilo do Kyjeva, přepravovalo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánce, 3 Němce a 3 Brity. 
  • Íránské úřady od okamžiku tragédie tvrdily, že za tragédii mohou technické problémy. Letoun přešel technickou zkouškou 6. ledna 2020.
  • Írán letadlo sestřelil, uvedl s odvoláním na tajné služby ve čtvrtek večer kanadský premiér Justin Trudeau. Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby
  • Írán vyzval zástupce firmy Boeing a zástupce Kanady i USA, aby se účastnili otevírání černé skříňky a vyšetřování. 
  • K tragické nehodě došlo poté, co Íránci odpálili řadu raket na základny s vojáky USA v sousedním Iráku.

Nehoda letadla v Íránu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
8. 1. 2020

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online přenosu. Podrobnosti týkající se letecké katastrofy v Íránu pro vás budeme sledovat i ve čtvrtek.

22:34
8. 1. 2020

Obrovský smutek zavládl na Ukrajině, odkud pocházelo 10 obětí. Zřícený letoun patřil ukrajinským aerolinkám.

Ukrajina truchlí za oběti leteckého neštěstí v Íránu. Ukrajina truchlí za oběti leteckého neštěstí v Íránu. Ukrajina truchlí za oběti leteckého neštěstí v Íránu.
22:24
8. 1. 2020

V troskách letadla zemřelo 63 Kanaďanů. Vlajky v zemi byly staženy na půl žerdi.

V Kanadě vlají po leteckém neštěstí vlajky na půl žerdi. V Kanadě vlají po leteckém neštěstí vlajky na půl žerdi. V Kanadě vlají po leteckém neštěstí vlajky na půl žerdi.
22:20
8. 1. 2020

Při leteckém neštěstí  zahynul v Boeingu Brit Mohammad Reza Kadkhoda-Zadeh (†40). Byl jediným dítětem svých rodičů a rozvedeným otcem devítileté holčičky. Živil se jako podnikatel – vlastnil řetězec čistíren oděvů působící po celé Británii. Bydlel v jihoanglickém Brightonu.

Při letecké tragédii u Teheránu zahynul v Boeingu ukrajinských aerolinek i Brit Mohammad Reza Kadkhoda-Zadeh (†40). Byl otcem devítileté holčičky Při letecké tragédii u Teheránu zahynul v Boeingu ukrajinských aerolinek i Brit Mohammad Reza Kadkhoda-Zadeh (†40). Byl otcem devítileté holčičky Při letecké tragédii u Teheránu zahynul v Boeingu ukrajinských aerolinek i Brit Mohammad Reza Kadkhoda-Zadeh (†40). Byl otcem devítileté holčičky Při letecké tragédii u Teheránu zahynul v Boeingu ukrajinských aerolinek i Brit Mohammad Reza Kadkhoda-Zadeh (†40). Byl otcem devítileté holčičky
22:07
8. 1. 2020

Katastrofa ukrajinského letadla posupně odkrývá obrovské rodinné tragédie. V troskách zemřeli i Arash Pourzarabi a Pouneh Gourji. Postgraduální studenti informatiky na univerzitě v kanadské Albertě byli v Íránu proto, aby se tam vzali. V letadle byli i čtyři hosté z jejich svatby.

Mezi oběťmi byla také Mojgan Daneshmandová, profesorka elektroinženýrství na univerzitě v Albertě. S rodinou byla v Íránu navštívit příbuzné. Při havárii také zemřel její manžel Pedram Mousavi a dvě jich dcerky. Darii a Dorině bylo jen 10 a 14 let.

Mezi oběťmi nehody byla také rodina profesorky Mojgan Daneshmandové. Při havárii zemřel také její manžel a dvě dcerky. Mezi oběťmi nehody byla také rodina profesorky Mojgan Daneshmandové. Při havárii zemřel také její manžel a dvě dcerky. Mezi oběťmi nehody byla také rodina profesorky Mojgan Daneshmandové. Při havárii zemřel také její manžel a dvě dcerky.
21:53
8. 1. 2020

Tragédii ukrajinského letounu v Íránu a celkově napjaté situaci na Blízkém východě se bude věnovat i zítřejší pořad Blesku Epicentrum. Jeho hosty budou letecký expert Ladislav Keller a analytik Petr Boháček. Dívejte se od 15.00 hodin na Blesk.cz

21:36
8. 1. 2020

Ukrajinský server Evropejska pravda s odvoláním na íránská média napsal, že pilot v době od startu do zřícení nekontaktoval řídící věž letiště ani nevyslal nouzový signál. Tuto informaci novinářům poskytl šéf íránské organizace pro civilní letectví Alí Ábedzádeh. „Nemáme žádné informace o závadách, pilot se nespojil s řídící věží,“ řekl.

Podle agentury IRNA Ábedzádeh rovněž poznamenal, že letadlo startovalo se zpožděním. Příčinu zdržení ale neznal.

21:10
8. 1. 2020

Na mezinárodním letišti v ukrajinském Kyjevě vzniklo pietní místo s fotografiemi obětí. Lidé přinášejí svíčky a květiny.

Na mezinárodním letišti v Kyjevě vzniklo provizorní pietní místo, kam lidé nosí květiny a zapalují svíčky. Na mezinárodním letišti v Kyjevě vzniklo provizorní pietní místo, kam lidé nosí květiny a zapalují svíčky. Na mezinárodním letišti v Kyjevě vzniklo provizorní pietní místo, kam lidé nosí květiny a zapalují svíčky. Na mezinárodním letišti v Kyjevě vzniklo provizorní pietní místo, kam lidé nosí květiny a zapalují svíčky.
21:00
8. 1. 2020

Motor letadla, který měl být podle některých informací na vině, vyrobila firma CFM. Ta je společným projektem americké společnosti General Electric a francouzské firmy Safran. Zástupci CFM uvedli, že jakékoli spekulace o technické poruše letadla jsou prozatím předčasné.

20:32
8. 1. 2020

Změnit trasy svých letů nad Blízkým východem kvůli eskalaci napětí mezi USA a Íránem se rozhodly také některé komerční aerolinky, včetně české firmy Smartwings. „V reakci na nejnovější vývoj situace na Středním a Blízkém východě budou lety společnosti Smartwings z Prahy a Bratislavy do Salalah v Ománu vedeny po jiných letových trasách a mimo íránský a irácký vzdušný prostor,“ sdělila ČTK mluvčí firmy Vladimíra Dufková. Pod Smartwings patří i ČSA, které ale podle ní lety přes íránský ani irácký vzdušný prostor neprovozují.

Z evropských aerolinek německá Lufthansa a její dceřiné společnosti oznámily, že omezí lety v íránském a iráckém letovém prostoru. Přesměrovat lety se rozhodly i Air France-KLM a British Airways. Polské aerolinky LOT už v sobotu oznámily, že změní trasy a nebudou létat přes Írán.

20:07
8. 1. 2020

Známá už je také identita dvou ze tří Britů, kteří v letadle zahynuli. Jeden z nich, Saeed Tahmasebi Khademasadi (35) byl doktorandem na Imperial College v Londýně. Pracoval pro mezinárodní stavební společnost Laing O'Rourke. Na palubě letounu zahynul spolu se svou ženou.

V prohlášení pro televizi CNN popsala Khademasadiho jeho univerzita jako „štědrého kolegu, blízkého přítele a vynikajícího inženýra se zářnou budoucností.“

Při letecké tragédii zahynul také Sam Zokaei, který v Íránu trávil dovolenou. Pracoval jako těžební inženýr pro ropnou společnost British Petroleum na západě Londýna. Úmrtí svého kolegy potvrdila firma prostřednictvím svého mluvčího.

Při letecké tragédii u Teheránu zahynul i Brit Sam Zokaei který pracoval pro ropnou společnost British Petroleum V letounu ukrajinský aerolinek poblíž Teheránu zahynul stavební inženýr Saeed Tahmasebi (†35). Byl jedním ze tří Britů na palubě. V letounu ukrajinský aerolinek poblíž Teheránu zahynul stavební inženýr Saeed Tahmasebi (†35). Byl jedním ze tří Britů na palubě. V letounu ukrajinský aerolinek poblíž Teheránu zahynul stavební inženýr Saeed Tahmasebi (†35). Byl jedním ze tří Britů na palubě.
19:45
8. 1. 2020

Švédský premiér Stefan Löfven ve středu na tiskové konferenci řekl, že zdejší úřady aktivovaly „krizový štáb ministerstva zahraničních věcí a intenzivně pracuje na objasnění toho, kolik Švédů zemřelo“. Podle předběžných informací má být mezi mrtvými 10 občanů této severské země.  „Dosud nebylo potvrzeno, kolik Švédů zahynulo,“ řekl.

19:06
8. 1. 2020

Oběti katastrofy letounu ukrajinských aerolinií dostávají tváře. Jedním ze 176 mrtvých je student Mehdi Eshaghian, zemřel jen týden před 25. narozeninami. Podle jeho přítele, který hovořil s americkou stanicí CNN, byl Mehdi na cestě do Kanady, kde žil a studoval.

Oběť havárie letadla ukrajinských aerolinií poblíž íránského Teheránu Mehdi Eshaghian († 24) Oběť havárie letadla ukrajinských aerolinií poblíž íránského Teheránu Mehdi Eshaghian († 24)
18:52
8. 1. 2020

Íránská státní televize zveřejnila záběry černé skříňky z havarovaného letadla. Úřady je nechtějí předat výrobci letadel, americké společnosti Boeing.

Černá skříňka havarovaného Boeingu ukrajinských aerolinek poblíž Teheránu
18:31
8. 1. 2020

O možnou příčinu katastrofy se přou i odborníci na letectví. Zatímco někteří tvrdí, že sestřelení letadla není pravděpodobné, další říkají, že by výchozím bodem vyšetřování mělo být pět let staré neštěstí letu MH17, informuje server Daily Mail.

Při katastrofě MH17 zemřelo 17. července 2014 u vesnice Hrabove na východě Ukrajiny 298 lidí. Podle ukrajinských úřadů letadlo Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa, z odpovědnosti se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinské vládní síly.

Trosky letu MH17 krátce po zřícení. Trosky letu MH17 krátce po zřícení. Trosky letu MH17 krátce po zřícení.
17:06
8. 1. 2020

Letadlo s ukrajinskými experty odletí do Íránu ještě ve středu večer, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Jejich hlavní úkolem bude podle šéfa státu zjistit příčiny a viníky dnešní letecké katastrofy u Teheránu, kde v troskách ukrajinského boeingu zahynulo všech 176 lidí na palubě.

„Všichni budou zapojeni do vyšetřování, identifikace a repatriace těl Ukrajinců, kteří při katastrofě zahynuli. Nepřetržitě vedu konzultace s našimi zahraničími partnery. Naší prioritou je zjistit pravdu o této strašné katastrofě a kdo za ni zodpovídá,“ napsal Zelenskyj na sociální síti.

 

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
18:14
8. 1. 2020

Íránský prezident Hasan Rúhání zveřejnil na sociálních sítích kondolenci, která se týká nejen letecké tragédie, ale i úterního pohřbu generála Kásema Solejmáního. Dav při něm ušlapal desítky lidí.

17:20
8. 1. 2020

Ukrajinské aerolinie zveřejnily seznam obětí íránské katastrofy. V troskách letounu zemřelo i 20 dětí, nejmenšímu z nich byl teprve rok. 

Tragický pád letadla ukrajinských aerolinií po startu z íránského Teheránu (8.1.2020)
16:31
8. 1. 2020

Ukrajina truchlí za oběti letecké katastrofy. K budově íránské ambasády v Kyjevě nosí lidé květiny a zapalují svíčky.

Ukrajina truchlí za oběti letecké katastrofy v Íránu. Ukrajina truchlí za oběti letecké katastrofy v Íránu. Ukrajina truchlí za oběti letecké katastrofy v Íránu.
15:58
8. 1. 2020

Ukrajinská vláda zajistila pozůstalým po obětech íránské tragédie podporu zdravotníků a psychologů. Pomoc jim poskytují na mezinárodním letišti v Kyjevě.

Reakce na íránskou tragédii: Z letadla s více než 170 lidmi na palubě nepřežil nikdo (8.1.2020)
15:33
8. 1. 2020

Příčiny tragédie, při které zemřelo 176 lidí, budou „řádně vyšetřeny a závěry pak zvěřejněny“, napsal na sociální sítě ukrajinský premiér Alexej Gončaruk. Ukrajinci vyšlou do Teheránu svůj tým. Budou v něm experti z Národního úřadu pro vyšetřování leteckých nehod a také zástupci aerolinek.

U Teheránu spadl Boeing, mířící do Kyjeva, zemřelo přes 170 lidí (8.1.2020)
15:01
8. 1. 2020

Společnost Boeing se na pozůstalé obrátila také. „Je to tragická událost a naše upřímné myšlenky míří k posádce, cestujícím a jejich rodinám. Jsme v kontaktu s naším zákazníkem a stojíme při něm i v této těžké době. Jsme připraveni pomoci jakýmkoli způsobem," uvedla na twitteru.

Smutek za oběti leteckého neštěstí v Íránu (8.1.2020) U Teheránu spadl Boeing, mířící do Kyjeva, zemřelo přes 170 lidí (8.1.2020)
14:45
8. 1. 2020

„Naše srdce jsou s milovanými obětí, mezi nimiž je mnoho Kanaďanů,"

vzkázal na twitteru kanadský šéf zahraničních věcí Francois-Philippe Champagne, který je v kontaktu s ukrajinskou vládou.

Osobní věci obětí leteckého neštěstí v Íránu (8.1.2020)
14:17
8. 1. 2020

"Nemá to vliv na letový provoz ve střední Evropě nebo v našem regionu,"

uvedl ke změnám tras, ke kterým přistoupily některé aerolinky kvůli napětí v americko-íránských vztazích, a dnešní nehodě, mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma. Úpravy ve vedení linek jsou podle něj záležitostí jednotlivých leteckých společností. Dopady zatím nezaznamenalo ani Letiště Praha, uvedl jeho mluvčí Roman Pacvoň.

13:59
8. 1. 2020

„Slyšel jsem masivní výbuch a všechny domy se začaly třást. Všude byl oheň,“

cituje agentura AP Din Mohammada Qassemiho, který žije nedaleko místa dopadu. „Nejdřív jsem si myslel, že sem přistály (americké) rakety a šel jsem se schovat do sklepa do úkrytu. Po chvíli jsem vyšel ven a viděl jsem, jak tu havarovalo letadlo. Části těl ležely všude kolem.“

Místo neštěstí v Íránu: Tady dopadlo letadlo ukrajinské společnosti (8.1.2020)

kristinn ( 12. ledna 2020 13:30 )

Zeman: Vražda Solajmáního bola spackaná akcia, viedla k zostreleniu civilného lietadla ...
A keď som niečo v tomto smere napísala ja, bol tu poprask v tom smere, aká som blbá...

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:36 )

To nemáte pravdu, války byly důležité. To jak teď teď žijeme bylo vykoupeno krví našich předků, kteří tu bránili území před Turky atd. Kdyby místo válek čekali na Turky s fialkama, tak byste tady svoje rozumy teď nepsal/a

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:33 )

Na to, že je to údajně zlý islamistický stát plný vrahů, co si na nás brousí šavle, se chovají dost férově, poctivě a slušně. Místo zamlžování faktů se přiznali a řeší to. To je zvláštní.

y1xcvbnm ( 11. ledna 2020 20:06 )

bylo to první co mne napadlo , to by byla moc velká náhoda, že,,??

kristinn ( 11. ledna 2020 18:59 )

Keby neboli teraz urobili to, čo urobili, Iránci by neboli v strehu a nepálili by po všetkom, čo sa im zdalo byť ohrozujúce...

Zobrazit celou diskusi