Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exprezident se po krvavé přestřelce vzdal policii. Ulice blokují jeho příznivci

Aktualizováno -
8. srpna 2019
20:26
Autor: ČTK, tsv - 
7. srpna 2019
22:06

 Bývalý kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev, který je podezřelý z podvodného a korupčního jednání, se po dvoudenním obléhání své rezidence těžkooděnci vzdal policii. Oznámili to členové jeho štábu a potvrdili to z místa novináři. Přivolané policejní posily souboj rozhodly proražením vchodových dveří a nasazením vodních děl. Zadržení exprezidenta nezmírnilo napětí, které přerostlo v násilné protesty v centru hlavního města Biškeku. Atambajeva těžkooděnci po dvou dnech obléhání jeho venkovské rezidence dopravili do sídla kyrgyzské tajné policie v metropoli.

Exprezidentovi přívrženci chránili bývalou hlavu státu od středečního odpoledne, kdy policisté přišli Atambajeva zatknout. Bývalý prezident, který byl v červenci zbaven imunity, odmítá obvinění z korupce a z podvodů a tvrdí, že jde o politické pronásledování ze strany nynějšího vedení státu v čele s prezidentem Sooronbajem Žeenbekovem.

Úřady ve středu večer tvrdily, že exprezidenta zadržely pro podezření z korupce, ale více než tisícovka jeho přívrženců jej zjevně ubránila. Při pokusu o zatčení byl jeden policista zabit, zraněna je další padesátka lidí, z toho asi polovina policistů. Atambajev se mezitím v médiích chlubil, že při odrážení útoku sám střílel, ale snažil se nikoho netrefit. Země se podle agentury AFP ocitla v hluboké politické krizi.

Policejní komando vs. stoupenci exprezidenta

Stoupenci nevěří, že (stávající) prezident (Sooronbaj Žeenbekov) a jeho okolí se zřeknou myšlenky Atambajeva zadržet násilím, řekl agentuře TASS Farid Nijazov z vedení exprezidentovy sociální demokracie.

Úřady podle něj dosud nesplnily žádný z požadavků Atambajevových přívrženců, zejména pokud jde o spojení s okolním světem, a tak zajatou šestici policistů nepropustili na svobodu. Policejní komando podle něj použilo ostrou munici, zatímco úřady tvrdí, že policisté stříleli gumovými projektily, avšak Atambajevovi stoupenci použili střelné zbraně.

Davy přívrženců v ulicích

Z obce Koj-Taš na jižním okraji Biškeku, kde Atambajev bydlel, se tisícovka jeho stoupenců vydala do hlavního města, aby protestovala proti zatčení. Davu se podařilo překonat policejní zátarasy a obsadil prostor před budovou, kde sídlí kyrgyzský parlament i nejvyšší představitel. Demonstranti žádali demisi prezidenta Sooronbaje Žeenbekova, který je považován za hlavního Atambajevova politického soka.

Doprava v centru Biškeku se zastavila. Stovky policistů pak vytlačily protestující z prostoru před vládními budovami na náměstí Ala-Too. Policie přitom střílela gumovými projektily a použila vodní děla a ohlušující granáty. Podle agentury Interfax se ozbrojeným složkám podařilo vyhnat demonstranty do okolních ulic. O osudu Atambajeva nejsou zatím žádné zprávy.

Do Biškeku se dnes navzdory sílícímu napětí sjeli premiéři členských zemí Euroasijské hospodářské unie (EAHU), ekonomického společenství spojujícího Rusko s několika postsovětskými státy. Summit, plánovaný dlouho předem, má projednat ekonomickou integraci v euroasijském prostoru.

Dvaašedesátiletý Atambajev, který stál v čele chudé středoasijské země v letech 2011 až 2017, byl nedávno zbaven imunity. Zvláštní parlamentní komise podle médií zjistila, že exprezident rozhodl o vydávání zbraní ruským zločineckým skupinám, v rozporu se zákonem omilostnil v zemi známého zločince, podílel se na pozemkových machinacích, pronásledoval opozici a kryl případy defraudací a korupce.

Podle některých zdrojů byl Atambajev v policejním doprovodu vrtulníkem přepraven na neznámé místo.

Mrtvých bude více?

Jeho stoupenci, kteří brání exprezidentův dům, zprávy o zatčení popírají a tvrdí, že se v domě zabarikádovali a připravují se na další policejní útok.

V Biškeku panuje napjatá atmosféra. Prezident Žeenbekov zkrátil dovolenou a vrátil se do metropole Biškeku, kde svolal bezpečnostní radu, aby se zabývala situací. Policejní síly se ráno podle agentury Kyrtag stáhly ze vsi Koj-Taš, kde ve své rezidenci zůstává exprezident. Parlament se měl sejít na mimořádné schůzi, podle agentury TASS Atambajevovi přívrženci však mítink v Biškeku zrušili kvůli změněné situaci a vracejí se do vsi. 

Televizní kanály podporující Atambajeva byly odpojeny. Dvaašedesátiletý Atambajev byl předloni prvním prezidentem Kyrgyzstánu, který pokojně a v souladu s ústavou předal moc svému nástupci. Nynější obvinění Atambajev odmítá a označil je za politické pronásledování ze strany současného vedení státu v čele s prezidentem Žeenbekovem.

Svrženi dva prezidenti

Kyrgyzstán prošel od rozpadu bývalého Sovětského svazu složitým vývojem, v roce 2005 byl svržen tehdejší prezident Askar Akajev, stejný osud o pět let později potkal exprezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Akajev žije v ruském a Bakijev v běloruském exilu.

doktormediciny ( 8. srpna 2019 11:38 )

...Presentovana problešmatika je ponekud vzdalena naeemu spolecenskemu deni...Zastreleni policisty je obecne povazovano za tezky zlocin..

Zobrazit celou diskusi