Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident hasí zvěsti o vlastní smrti. Jako důkaz obkroužil „Bránu do pekla“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. srpna 2019
19:14

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov (62) popřel zprávy o své smrti. Aby všechny ujistil, že je stále naživu, sdílel video, ve kterém ve voze určeném pro rallye objíždí ohnivý kráter známý jako „Brána do pekla“. Spekulace o smrti autokratického vůdce se začaly šířit v červenci poté, co na několik týdnů zmizel z veřejného života. Zprávu přinesla stanice CNN.

Červenec měl Berdymuhamedov nabitý, počátkem měsíce ho čekaly oslavy 62. narozenin, které slavil na 29. června. Záhy poté však některá ruská media informovala o jeho smrti, jejich zdrojem byl turkmenský podnikatel s kontakty na prezidentovu ochranku.

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov povozil ve volze ruského premiéra Medveděva Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov povozil ve volze ruského premiéra Medveděva | Reuters

Berdymuhamedov skutečně na několik týdnů zmizel z veřejného života. „Naprostá lež,“ reagovala na spekulace turkmenské velvyslanectví v Rusku. Nicméně absence prezidenta, který je jinak mediální hvězdou země, byla znatelná a zarážející.

Prezident s výstředními zálibami

Turkmenská hlava států se na televizní obrazovky vrátila tento týden, státní televizní stanice v pětadvacetiminutovém slotu informovala o tom, co prezident dělal. Nedatované záběry ukazovaly Berdymuhamedova, jak jezdí na koni, skládá hudbu a hraje bowling se svými poradci. Další video ho zabíralo, jak se prohání pouští Karakum kolem kráteru Brána do pekla, ve kterém hoří zemní plyn.

Výstřední turkmenský prezident, který je u moci od roku 2006, proslul ve světě exotickými koníčky a sílícím kultem své osoby. Je vášnivým milovníkem závodních koní, umí vrhat nožem, jezdí závodními automobily a věnuje se i rapu. Je zaníceným spisovatelem, na dovolené prý dopsal jedenáctý díl pojednání o léčivých bylinách.

Turkmenistánu vláde pevnou rukou, humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) pravidelně informuje o porušování lidských práv v zemi. Zahraniční tisk nemá do asijského státu skoro žádný přístup, tuzemská média kontroluje Berdymuhamedovova vláda. Lidé podle HRW nemají svobodu vyznání, slova nebo politického smýšlení.

Berdymuhamedovova ohnivá jízda:

Zobrazit celou diskusi