Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Volby v Řecku vyhrála opozice. Premiérem bude člen známé politické dynastie

Aktualizováno -
7. července 2019
18:30
Autor: ČTK - 
7. července 2019
07:42

V předčasných parlamentních volbách v Řecku vyhrála podle předběžných odhadů opoziční konzervativní Nová demokracie s 38 až 42 procenty hlasů, která tak porazila vládní levicovou stranu SYRIZA. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na průzkumy u volebních místností státních a soukromých televizních kanálů.

Vítězná strana podle Reuters získá 155 až 167 křesel ve 300členném řeckém parlamentu, bude mít tedy absolutní většinu. Novou demokracii vede jednapadesátiletý bývalý bankéř a člen známé řecké politické dynastie Kyriakos Mitsotakis.

Vládní SYRIZA premiéra Alexise Tsiprase získá podle odhadů mezi 26,5 a 30,5 procenta hlasů. „Nová demokracie zjevně vyhrála. Uvidíme, jak to dokáže zužitkovat,“ řekl za stranu SYRIZA ve státní televizi její vlivný člen Panos Skurletis.

Čtyřiačtyřicetiletý Tsipras předčasné volby inicioval, když jeho strana v květnu prohrála evropské a místní volby.

Deník The Wall Street Journal před volbami tento týden napsal, že v případě výhry opozice se Řecko stane první evropskou zemí, která se vrátí k tradičním politickým stranám. V roce 2012, uprostřed dluhové krize eurozóny, bylo také Řecko prvním evropským státem, jehož voliči opustili zavedené strany a přešli k politickým formacím brojícím proti establishmentu.

První předběžné výsledky se předpokládají kolem 21:00 SELČ.

Zobrazit celou diskusi