Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeští mořeplavci se vrátili domů. V pravěkém člunu urazili 400 kilometrů

Autor: ČTK - 
16. června 2019
19:31

Experimentální archeologická expedice Monoxylon III se v neděli odpoledne vrátila z Řecka do Česka. V Egejském moři v replice pravěkého plavidla z jednoho kusu kmene úspěšně absolvovala 400 kilometrů dlouhou plavbu. Potvrdil to archeolog a organizátor expedice Radomír Tichý.

Zatímco většina členů expedice se vrátila letadlem, jejich plavidlo má za sebou dramatickou cestu. „Samotný člun se do Čech vrátil už v sobotu. Vezli jej čtyři členové expedice na vozíku za autem přes celý Balkán,“ řekl Tichý. Tři cizinci v expedici, dva Slováci a jeden Slovinec, se z Řecka podle Tichého vracejí sami. 

Expedice po etapách plula z pevninského Řecka se zastávkami na jednotlivých ostrovech do cíle na Krétě. „Všichni expedici přestáli ve zdraví. Jen pár lidí dočasně trpělo mořskou nemocí. Zítra jdeme normálně do práce,“ řekl Tichý.

Předlohou expedičního plavidla bylo 8000 let staré neolitické plavidlo, které bylo v roce 1994 objeveno v jezeře Bracciano u Říma. Plavbou v devítimetrovém člunu archeologové otestovali možnost šíření zemědělství v pravěku. Udělali si představu o tom, jak mohlo dojít k osidlování Kypru, překonání Jaderského moře nebo šíření obsidiánu, přírodního sopečného skla, mezi Sicílií a pobřežím Tuniska.

Expedice mezi Attikou a Krétou postupně dosáhla břehů ostrovů Makronisos, Kea, Kythnos, Serifos, Sifnos, Milos, Folegandros, dvou menších ostrovů v oblasti Santorini, samotného ostrova Santorini a Diova ostrova. Trasa na ostrov Milos s významným zdrojem obsidiánu byla shodná s řeckou expedicí Papyrela 1988, která ji zdolala na rákosovém člunu. Nyní to umožní porovnat v praxi oba typy plavidel.

Expedici tvořilo 20 pádlařů, kapitán a dokumentarista. Posádka si při pádlování v 1,3 tuny těžkém člunu vypomáhala jednoduchou plachtou. Posádky byly dvě a střídaly se. Výpravu doprovázelo moderní plavidlo s lodivodem.

Fanistarra ( 16. června 2019 23:31 )

Získejte bonus zdarma >> www.Bredhot.com

Zobrazit celou diskusi