Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Osahávání, výsměch i ponižování. Miliardář si prý vykupoval mlčení svých lidi

Autor: ČTK - 
9. února 2019
20:56

Britský miliardář a šéf významné britské maloobchodní společnosti Aracadia Philip Green čelí obvinění pěti někdejších zaměstnanců. Konkrétně z ponižujícího zacházení a sexuálního obtěžování, jejich mlčení si přitom dříve vykoupil penězi. Napsal to deník The Daily Telegraph. Právní zástupci Greena odmítají, že by jeho chování bylo nevhodné či kriminální povahy.

Někdejší zaměstnankyně tvrdí, že dostala zhruba 30 milionů korun za mlčení poté, co Greena obvinila, že ji osahával, líbal a oslovoval jako nemravu. Jistý černošský bývalý člen vedení společnosti dostal stejnou sumu za to, že se mu jeho šéf posmíval kvůli dredům a dělal narážky na to, že by mohl házet oštěpy v džungli.

Miliardář a podnikatel Philip Green se rád obklopuje celebritami a modelkami. Na snímku s Kate Moss, Naomi Campbell, Carou Delevingne, Siennou Miller a Suki Waterhouse. Miliardář a podnikatel Philip Green se rád obklopuje celebritami a modelkami. Na snímku s Kate Moss, Naomi Campbell, Carou Delevingne, Siennou Miller a Suki Waterhouse. | Profimedia.cz

Několik milionů korun obdržely výměnou za mlčení o sexuálním obtěžování další dvě ženy. Pátý zaměstnanec zase odešel, když mu Green rozbil telefon.

Green chtěl zabránit vydání článku

Ačkoli Green tvrzení bývalých zaměstnanců prostřednictvím právníků popřel, snažil se původně vydání článku v The Daily Telegraph soudně zakázat, v pátek ale snahy vzdal, neboť se případ i jeho jméno dostaly na veřejnost.

Výpovědi bývalých Greenových zaměstnanců v Británii opět vyvolaly debatu o dohodách o mlčení ve firmách. Tato praktika čelí kritice v souvislosti s tím, co veřejně o svých zkušenostech promluvily oběti sexuálního obtěžování ve společnostech.

Miliardář prodal obchoďák za libru

Společnost Arcadia Group, kterou Green vede, vlastní řadu značek jako Burton, Dorothy Perkins či Miss Selfridge. Green vyvolal kontroverze již dříve, když v roce 2015 prodal za libru, podle tehdejšího kurzu asi za 37 korun, obchodní řetězec, ze kterého získal na dividendách a dalších bonusech přes několik miliard korun.

Řetězec v dalším roce zkrachoval, což tisíce lidí připravilo o práci i o část peněz z důchodových fondů.

 

koumak_z_prahy ( 10. února 2019 07:09 )

Mé může za pár tisíc klidně vylízat i prrddel

Zobrazit celou diskusi