Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nulová cla kromě aut. Zažehnali Trump s Junckerem obchodní válku mezi USA a EU?

Autor: ČTK, zst - 
25. července 2018
22:38

USA a Evropská unie nejsou nepřátelé, ale spojenci. Před jednáním s americkým prezidentem Donaldem Trumpem to ve středu novinářům v Bílém domě řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. USA a EU se podle Trumpa dohodly na tom, že chtějí dosáhnout obchodu s nulovými cly a subvencemi. EU začne podle prezidenta dovážet z USA více sóji i zkapalněného plynu.

„Jsme blízcí partneři, spojenci, nejsme nepřátelé. Musíme spolupracovat,“ uvedl Juncker ve zjevné reakci na nedávná slova prezidenta Trumpa, který označil Evropskou unii za jednoho z mnoha nepřátel, které Spojené státy mají. Šéf Bílého domu tehdy dodal, že na mysli má zejména oblast obchodu.

Juncker, který přiletěl do Washingtonu jednat právě o vzájemném obchodu, rovněž řekl, že Brusel a Washington „musí hovořit jeden s druhým, ne jeden na druhého“. „Měli bychom se soustředit na odbourávání cel, nikoli na jejich zvyšování,“ dodal Juncker.

Video  Šéf Komise Juncker nebyl na sumitu NATO ve formě, museli ho podpírat  - Reuters
Video se připravuje ...

Trump před setkáním označil předsedu Evropské komise za „velmi chytrého a velmi tvrdého chlapíka“. Od setkání s ním podle svých slov očekává něco „velmi pozitivního“. „Chceme mít spravedlivou (obchodní) dohodu... doufejme, že něco vymyslíme,“ dodal.

Obě strany se na jednání nakonec dohodly, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů. Trump to ohlásil na tiskové konferenci. Evropská unie podle něj začne ze Spojených států nakupovat „hodně sóji“ a dovážet bude také více amerického zkapalněného plynu. Trump také po setkání ohlásil novou fázi vztahů USA a EU. Označil ji za „blízké přátelství“.

Ideální by byl obchod bez cel, prohlásil Trump před jednáním

Pokud by neexistovala ve vzájemném obchodu žádná cla, bariéry ani subvence, měly by Spojené státy podle šéfa Bílého domu obrovskou radost. „Chceme reciprocitu,“ zdůraznil zároveň před jednáním s Junckerem Trump a znovu zopakoval své dřívější tvrzení, že jeho země v uplynulých letech v obchodu s EU přišla o „stovky miliard dolarů“. „Chceme jen, aby naši zemědělci, naši výrobci, aby všichni měli stejné podmínky hry,“ dodal.

Debata Junckera s Trumpem se podle očekávání soustředila na obchodní spor vyvolaný celním zatížením evropského zboží, který hrozil vyústit v transatlantickou celní a obchodní válku. Trump nejprve uvalil cla na evropský hliník a ocel, Brusel reagoval „odvetnými“ opatřeními, tedy cly na dovoz nejrůznějšího amerického zboží, včetně džínsů, potravin či motocyklů Harley-Davidson.

Washington poté oznámil, že zvažuje, zda neuvalit vysoká cla na dovoz evropských automobilů. Evropská komise už podle listu Financial Times připravuje soupis zboží, jehož by se mohlo týkat případné druhé kolo celních opatření.

Thyronx ( 25. července 2018 23:15 )

tedy přístup. Trh má být spravedlivý a ve všech rezortech. Jedině VOLNÝ A SVOBODNÝ TRH je přínosem pro všechny zúčastněné. Když se k tomu přidá financování do NATO na stejné úrovni jako platí třeba Řecko, může ta případná obrana i za něco stát. USA přispívá do NATO hodně nad 3%. Česko clupek nad 1%. Kdyby bylo na mně,zrušil bych to a ať si Evropa založí vlastní alianci a hlavně za své. A moc bych chtěl vidět ta NULOVÁ CLA. To snad nikdo nepřežije ve zdraví...

Thyronx ( 25. července 2018 23:08 )

Ani ten blb "dokola" nepochopí, že ideální stav a spravedlivý je odbourat všechna CLA. Proč nechce odbourat CLA na auta? Ty předražené zmetky s nízkou spolehlivostí jsou v tabulce amerického automobilového trhu kdesi na konci. Až do 30.místa není ani jedna evropská značka, ani jeden model. O to snadněji se prodávají auta americká a i ty asijské které se vyrábějí na území USA. Vyrábí tu i VW, Mercedes a další německé ale zájem o jejich auta NENÍ. Pokud by se zrušila CLA na německá auta, musely by vyklidit v USA trh. Nevěřím osobně Junckerovi ai slovo. EU NIKDY své tarify nezruší a nakonec to bude EU kde nebude do čeho píchnout. Vydělávat na Americe se prostě nebude a Trump to prosadí. A Merkel se může rozčilovat jak chce. Tarify jsem nedávno zveřejnil na iDnes a mám tam tím pádem pžístup zakázán. (pokolikáté už?)

Zobrazit celou diskusi