Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přepište dějiny! A všechny mapy: Království si zničehonic změnilo jméno

Autor: ČTK - 
21. dubna 2018
09:04

Král malé africké země Svazijsko nečekaně změnil jméno své země, která má být nadále známá pod svým historickým názvem jako Království eSwatini. Král Mswati III. tuto změnu oznámil během oslav 50. výročí nezávislosti a svých 50. narozenin. Jako důvod uvedl, že anglická podoba jména země – Swaziland – je příliš podobná anglickému názvu Švýcarska – Switzerland.

Jak informovala agentura AP, na změnu s úlevou zareagovali někteří obyvatelé Švýcarska, podle nichž se názvy obou zemí občas pletly na online internetových fórech – stalo se to například americké zpravodajské službě FBI. Vzhledem k tomu, že eSwatini je absolutistickou monarchií, nemůže královo rozhodnutí nikdo napadnout.

Zatím není jasné, kolik tato změna bude vnitrozemskou africkou zemi stát. Název bude muset změnit například i státní letecká společnost Swaziland Airlink, ale vzhledem k tomu, že disponuje jen jedním letadlem, nemusely by být náklady příliš vysoké.

Svazijsko má zhruba 1,3 milionu obyvatel a leží mezi východním okrajem Jihoafrické republiky a jižní částí Mosambiku. Název eSwatini znamená v místním jazyce „místo, kde žijí Svazijci“.

Podle zpravodajského serveru News.com.au rozhodnutí Mswatiho III., který má údajně 15 manželek, vyvolalo i určitý odpor. Podle některých kritiků by se měl král soustředit na palčivější otázky, jako je například nejvyšší procentuální výskyt nákazy HIV na světě či hodně nízká délka života. Svazijci se průměrně dožívají 49 let.

gladio ( 21. dubna 2018 10:11 )

změnit si jméno je důležité , v Usa vládnou deb*ilní vrahové , v době kdy rozpoutali válku v Čečensku prohlašoval jeden z nich ,že musí bombardovat česko , kandidátka na prezidenta za republikány=hitlerovce netuší ani ,že Afrika je kontinent ,hlavně že mají přes 800 zahraničních okupačních vojenských základen

Antonin Blaha ( 21. dubna 2018 09:51 )

 Dejiny ceho vy chytraci?Vzdyt 90%lidi je ani nezna!😂😂😂

Zobrazit celou diskusi