Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Premiér zemřel na koronavirus, nepomohli mu ani na klinice v cizině. Malé království truchlí

Autor: ČTK, mav - 
14. prosince 2020
07:05

Předseda vlády bývalého Svazijska Ambrose Dlamini, který měl před čtyřmi týdny pozitivní test na covid-19, zemřel v neděli v jihoafrické nemocnici ve věku 52 let. Nepomohla mu ani hospitalizace v Jihoafrické republice. Svazijsko se předloni přejmenovalo na Království eSwatini.

„Jejich Veličenstva přikázala, abych informoval národ o smutném a předčasném úmrtí předsedy vlády Ambrose Mandvula Dlaminiho. Zemřel dnes odpoledne v nemocnici v Jihoafrické republice,“ uvedl vicepremiér Themba Masuku v komuniké vydaném vládou poslední absolutní monarchie na kontinentu.

Dlamini byl 1. prosince přepraven do Jižní Afriky, aby „urychlil své zotavení“ z covidu-19. V té době vláda uváděla, že Dlamini je ve stabilním stavu a dobře reaguje na léčbu.

Pár tisíc případů

Dlamini byl jmenován předsedou vlády předloni v listopadu. Dříve více než 18 let pracoval v bankovnictví a řídil mobilního operátora. Vystudoval historickou černošskou Hamptonskou univerzitu v americké Virginii.

Poslední absolutní monarchie na jihu černého kontinentu s přibližně 1,2 miliony obyvatel dosud zaznamenala 6768 potvrzených případů nákazy koronavirem, přičemž 127 lidí podle ministerstva zdravotnictví nákaze podlehlo.

„Vše značí, že jsme vstoupili do druhé vlny. Znamená to, že nesmíme ani na minutu polevit, sic ztratíme další životy,“ varovala v pátek ministryně zdravotnictví Lizzie Nkosiová.

Předloni svazijský král nečekaně změnil jméno své země, která má být nadále známá pod svým historickým názvem jako Království eSwatini. Král Mswati III. tuto změnu oznámil během oslav 50. výročí nezávislosti a svých 50. narozenin 19. dubna. Jako důvod uvedl, že anglická podoba jména země - Swaziland - je příliš podobná anglickému názvu Švýcarska - Switzerland. Název eSwatini znamená v místním jazyce „místo, kde žijí Svazijci“.

Role šéfa vlády je v království krajně omezená. Země má ústavu a dvoukomorový parlament, voleb se však nesmějí účastnit politické strany. Z těchto důvodů ji politologové klasifikují jako absolutní monarchii. Král mj. praktikuje polygamii, má patnáct manželek; jeho otec jich měl 125, takže má nynější král na stovku sourozenců.

Král náleží k dynastii Dlamini, což je zároveň v zemi velice rozšířené příjmení, odkazuje k mytickému náčelníkovi, který Svazijce přivedl z východní Afriky do jejich současné vlasti. A tak se i vicepremiér jmenuje Paul Dlamini, ministryní informací je Sikhanyiso Dlamini, králova první dcera. Praděd zesnulého premiéra byl strýcem předchozího krále.

Na covid zemřel první úřadující premiér

Ambrose Dlamini je na světě prvním šéfem vlády, který v souvislosti s koronavirem zemřel ve funkci. Na konci srpna po nákaze koronavirem zemřel ve věku 84 let bývalý indický prezident Pranáb Mukherdží. Následkům koronavirové infekce v půli září podlehl v 75 letech jeden z někdejších bosenskosrbských vůdců Momčilo Krajišnik. Na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřel 2. prosince ve věku 94 let bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa