Rákosový tanec, neboli Umhlanga, vznikla ve Svazijsku v roce 1940, kdy vládl král Sobhuza II. Jedná se modifikaci mnohem staršího obřadu a s názvem Umcwasho. V roce 1991 rákosový tanec představil současný zulský král Goodwill Zwelithini v Jihoafrické republice, kde jej pořádají pod názvem Umkhosi woMhlanga.

Svazijské dívky z různých vesnic zahajují rituál shromážděním v královském sídle Ludzidzini. Ihned po příjezdu se rozprchnou do okolí, aby nasekaly dlouhé rákosy. Ty poté přinesou ve svazku zpět, aby jimi vyspravily díry v rákosovém protivětrném opevnění královského sídla.

Po jednom dni odpočinku a koupelí dívky připraví své tradiční kostýmy. Které sestávají z korálkových náhrdelníků, chrastících řetízků na kotníky vyrobených z kokonů, šerpy a sukně. Poprsí však zůstává odkryté. Každá vesnice má své vlastní druhy ozdob a šperků, aby se odlišily. Ceremoniálu se účastní rovněž královské dcery, které jsou rozpoznatelné díky dlouhým červeným perům, která nosí ve vlasech.

Na závěr obřadu se dívky na projev úcty ke Královně matce shromáždí na středovém pódiu, kde společně zpívají a tančí. Z davu tančících panen si nakonec král vybere svoji další budoucí manželku.

Fotogalerie
32 fotografií