Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Agenti FBI zaměnili Švýcarsko za Svazijsko. Poznají Česko od Čečny?

Autor: Alexandr Božilov - 
12. ledna 2017
13:40

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) mají problém se zeměpisnými názvy, zjistil dánský web Version 2. Ve zveřejněné zprávě o ruských hackerských útocích během prezidentských voleb v USA v několika případech zaměnili Švýcarsko za Svazijsko. Podobným oříškem pro ně mohly být i názvy Česka a Čečna, které bývají v anglosaském světě také leckdy popletené.

FBI a Ministerstvo vnitřní bezpečnosti na konci minulého roku zveřejnily zprávu nazvanou Grizzly Steppe. Ta detailně popisuje údajné hackerské operace ruských tajných služeb s cílem ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb ve prospěch Donalda Trumpa.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek | Shutterstock

Dánský zpravodajský web Version 2, který se specializuje na informační technologie, podrobil tuto zprávu analýze a jeho redaktoři přišli na zajímavý fakt. Z 876 IP adres, které mají souviset s ruskými hackery, je u tří z nich uveden původ v africké zemi Svazijsko. Jenže ověření odhalilo, že tyto IP adresy ve skutečnosti pocházejí ze Švýcarska.

Dánští experti dále zjistili, že několik německých IP adres je pro změnu označeno za dánské, což mohla způsobit podobnost domén obou zemí – Němci mají .de, zatímco Dánové .dk. Jen pro dokreslení, anglický název pro Švýcarsko je Switzerland, zatímco Svazijsko se v angličtině nazývá Swaziland. Celkově tak server odhalil nesoulad v 18 případech.

Podle dánského IT experta Yoela Caspersena to může být dáno tím, že má FBI přístup i do jiných databází než veřejnost. Nicméně se spíše přiklání k názoru, že se jedná o chybu lidského faktoru. „Je to jednoduše chyba v komunikaci. Měli už informace, které potřebovali, zbytek jim byl ukradený. Šlo jim především o to věrohodně dokázat zbytku světa, že ty útoky skutečně proběhly,“ míní Casperson.

Agenti FBI zaměnili Švýcarsko za Svazijsko. Agenti FBI zaměnili Švýcarsko za Svazijsko. | Maps.google.com

V reakci na údajné ruské hackerské útoky v průběhu prezidentských voleb vyhostil americký prezident Barack Obama na konci minulého roku 35 ruských diplomatů. USA navíc uvalily sankce jak na ruské jednotlivce, tak i podniky. Práci amerických tajných služeb už několikrát kritizoval zvolený prezident Donald Trump. Sám však na středeční tiskové konferenci připustil, že za hackerskými útoky během voleb stojí Moskva.

agfor ( 12. ledna 2017 15:50 )

To už přece chtěla senátorka za Aljašku bombardovat Prahu za masakr dědí ve škole v Čečensku.

asijo ( 12. ledna 2017 14:21 )

Co čekat od amiků,vždyť ještě nejsou vyvinutí.

Zobrazit celou diskusi