Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Na Gay Pride v Kolíně nad Rýnem uctil mrtvé z Orlanda skoro milion lidí

Autor: ČTK, bud - 
3. července 2016
20:31

Téměř milion lidí se v neděli zúčastnilo pochodu homosexuálů v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Akce pod názvem Christopher Street Day, která sahá do roku 1969, kdy gayové a lesbičky protestovali proti policejní brutalitě v New Yorku, byla věnována památce obětí nedávného masakru v nočním podniku v americkém Orlandu.

Podle organizátora akce Nilse Schmidta přišlo demonstrovat za toleranci k sexuálním menšinám až 950 tisíc lidí. Policie odmítla sdělit odhad účasti.

Účastníci akce, kteří se tradičně ukázali v odvážných módních kreacích, třímali duhové vlajky a nesli transparenty s nápisy „My jsme Orlando“. Někteří měli na sobě trička s nápisy „Láska není zločin“.

Proti útokům na homosexuály

„Chceme vyjádřit naši úctu všem obětem,“ sdělil další z organizátorů průvodu Jörg Kalitowitsch. „O Orlandu se v tuhle chvíli hodně mluví, a to je důvod, proč jsme využili této příležitosti - i když to je bohužel smutná událost – abychom ukázali, že všude, včetně Německa, jsou oběti útoků spáchaných proti homosexuálům,“ dodal.

Průvody homosexuálů se konaly v některých evropských městech i v sobotu. Desítky tisíc lidí zaplnily ulice Paříže a Madridu.

V Orlandu zabil pachatel v polovině června pět desítek lidí, a to ve jménu radikální organizace Islámský stát. Radikálové z IS jsou podle všeho odpovědní i za teroristické útoky z posledních dnů proti civilistům v Istanbulu, v Dháce a v Bagdádu.

Dylann_Roof ( 4. července 2016 18:08 )

Hledají vysokou budovu.

ad-ga ( 4. července 2016 17:05 )

a kam zalezli muslimáci? že by se jim to nelíbilo?

Dylann_Roof ( 4. července 2016 15:09 )

Proč je tam nikdo neosahával a nenásilnil?

Zobrazit celou diskusi