Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mariana ze středních Čech se přiotrávila cuketou: Největší nebezpečí hrozí u těch ze zahrádky, varuje odborník

Autor: jel - 
10. října 2022
05:00

Nepříjemnou zkušenost má za sebou paní Mariana ze středních Čech. Přiotrávila se totiž cuketou. Na nebezpečí, o kterém možná mnozí ani nevědí, by proto ráda upozornila ostatní. Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky AV ČR před časem Blesku sdělil, proč největší nebezpečí hrozí u zeleniny vypěstované doma na zahrádce.

Hrozný zážitek popsala paní Mariana redakci TN.cz. „Ráda bych upozornila na otravu kukurbitacinem z cuket,“ uvedla s tím, že by chtěla varovat ostatní. Mírnou otravu pravděpodobně právě touto látkou jí potvrdil i toxikologický ústav.

Tomáš Moravec před časem pro Blesk řekl, že toxin kukurbitacin obsahují nejenom cukety, ale také okurky nebo dýně. „Za normálních okolností, je díky stovkám let šlechtění hladina kukurbitacinu nízká, ale v důsledku stresu a dalších faktorů může jeho hladina jít nahoru. Senzoricky se to pozná tím, že je ta cuketa hořká,“ sdělil odborník.

Dodal, že problémem jsou často doma vypěstované plodiny, lidé jsou k nim totiž shovívavější. „Když si je sám vypěstuje od semínka, je ochoten přimhouřit oko nad tím, že třeba nechutná tak dobře,“ vysvětlil. 

Ač jsou otravy cuketou časté, lidé většinou ani netuší, že se otrávili právě touto plodinou. Mezi příznaky intoxikace patří průjmy, zvracení, bolesti a křeče v břiše. Problém se dá obyčejně vyřešit černým uhlím, k hospitalizaci dochází v opravdu ojedinělých případech. 

Vážné obtíže měl před dvěma lety Angličan Mike Andrews. Vášnivý zahrádkář tehdy podával k večeři doma vypěstovanou cuketu. Ta byla ale neuvěřitelně hořká, přesto z ní snědl tolik, že se otrávil. Deníku Daily Mail tehdy řekl, že měl dokonce halucinační sny.

Co dělat při otravě?

Pokud k otravě přeci jenom dojde, je dobré vědět, co dělat. Z otravy jídlem se člověk obvykle dostane během několika dnů. Důležité je především doplňovat tekutiny, protože kvůli průjmům a zvracení jich člověk mnoho vyloučí.

Po odeznění nejhoršího je dobré jíst suchá a netučná jídla, jakými je třeba pečivo, sušenky, banány nebo rýže, a zároveň se vyhnout konzumaci těžkých nebo pikantních jídel, stejně tak alkoholu. V případě, že se vám přitíží a nevíte si rady, můžete zavolat na nonstop poradnu Toxikologického informačního střediska na číslech 224  919 293 nebo 224 915 402.

krapotkin ( 10. října 2022 11:19 )

Je to jasný, vše, co si vypěstuju na zahrádce je jedovatý. Jen to, co koupím v marketech, které vlastní němečtí fašisté je vše O.K. (až na ten předražený hnus, co vydávají za salámy, jogurty atd, jen aby snížili německou inflaci a odveli ji do Čech).

Zobrazit celou diskusi