Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smutná cesta kolem světa pětičlenné rodiny: Rodiče chtějí dětem ukázat svět, než všechny oslepnou

Autor: rc - 
2. října 2022
21:57

Co nejvíc krás světa se rozhodli ukázat svým dětem rodiče z Kanady. Máma Edith Lemayová a její manžel sbalili kufry a na rok se svými potomky vyjeli na cestu kolem světa. Jejich dětem totiž lékaři diagnostikovali genetické onemocnění zvané renitis pigmentosa. Hrozí, že oslepnou dřív, než oslaví třicáté narozeniny. Snaží se proto, aby děti měly co nejvíc „vizuálních vzpomínek“.

V roce 2018 si začala stěžovat Mia Lemay-Pelletierová na svůj zrak. Její rodiče ji proto vzali k lékaři a jejich nejstarší dceři bylo diagnostikováno vrozené onemocnění oka zvané renitis pigmentosa. Genetické onemocnění způsobuje, že se jedinci pomalu zhoršuje zrak. O rok později to samé onemocnění bylo diagnostikováno jejím dvěma bratrům Colinovi a Laurentovi. Jediný, jehož vyšetření vyšlo negativně, byl jejich bratr Leo.

Rodičům zároveň lékaři sdělili, že hrozí, že jejich děti zcela oslepnou do třiceti let věku. Rozhodli se proto, že nebudou ztrácet čas. Máma Edith, která pracuje ve finančnictví v kanadském Quebecu, se se svým manželem Sebastianem sebrala, sbalili nejnutnější a vyrazili všichni na cestu kolem světa. „Řekla jsem si, že už nebudu Mie ukazovat slony v knížkách, ale vezmu ji, aby viděla skutečné slony. Hodlám zaplnit její vizuální vzpomínky těmi nejlepšími a nejúžasnějšími obrazy,“ uvedla pro britský deník Daily Mail Edith.

V červnu 2020 se rozhodli, že odjedou do Číny a Ruska, které procestují. Ovšem jejich plány zhatila pandemie koronaviru. Museli tedy úplně překopat cestovní itinerář. Nakonec se vrátili do Kanady a ve chvíli, kdy opadla opatření kvůli covidu-19, vyjeli na cestu kolem světa. Každé z dětí mělo své vlastní představy, co chce na cestě dělat. Zatímco Mia si přála ze všeho nejvíc jezdit na koni, Laurent zase chtěl pít džus při jízdě na velbloudovi.

Svou cestu mapují na sociálních sítích. Už procestovali mnoho zemí od Namibie, Zambie, Tanzánie, Turecka až po Mongolsko. Právě k neuvěřitelným vzpomínkám na dobrodružství se podle slov rodičů mají vracet ve chvíli, kdy se jejich svět ponoří do tmy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lomikel ( 10. října 2022 08:08 )

je to od rodičů hezké.
Ale možná by bylo lepší nedělat děti, pokud jsi nositelem genetické vady...

Zobrazit celou diskusi