Americký manželský pár se do plavby na výletních lodích zamiloval v roce 1992, kdy se Angelyn a Richard Burkovi plavili z USA do Karibiku. Výlet oběma naprosto učaroval, a tak si podobné plavby dopřávali alespoň jednou do roka. Loni Angelyn i Richard odešli do předčasného důchodu a přemýšleli, jak bude zbytek jejich života vypadat.

Levný život na lodi

Jejich láska k plavbám po moři byla silná, a tak manželé začali přemýšlet, zda by si mohli dovolit strávit důchod na moři. Jejich výpočty je mile překvapily. Kdyby pár splácel hypotéku na rodinný dům, ve kterém v americkém Seattlu žili, měsíčně by manželé zaplatili 5 034 dolarů, tedy zhruba 120 tisíc korun.

Jenže měsíc na výletní lodi je podle výpočtů vyšel na 2 707 dolarů, což je zhruba 65 tisíc korun. Angela a Richard tak na nic nečekali a rozhodli se splnit si svůj dávný sen. Rodinný dům v Seattlu prodali, vzali peníze a od loňska vesele brázdí světem na jejich milovaných výletních lodích.

I když senioři přiznávají, že vždy byli šetřiví, život na lodi je mnohem levnější, než si v minulosti mysleli. „Milujeme cestování a hledali jsme způsob, jak nepřetržitě cestovat v i důchodu. Navíc se nám podařilo peníze z prodeje domu dobře investovat,“ řekla britskému deníku Daily Mail Angelyn.  Zvláště se manželům líbí, že mohou cestovat bez rezervace hotelů, restaurací nebo jiné dopravy a užívají si pohodlí a komfortu, který jim výletní lodě nabízí.

Poplují do Mexika, Kostariky nebo na Aljašku

Angelyn Daily Mailu přiznala, že za loňský rok spali na souši jen pár dní a měnit to nehodlají ani v následujících letech. V nadcházejících měsících mají na programu cestu do Mexika, Kostariky, Kanady, na Aljašku, do Japonska, Indonésie a Vietnamu. Američanka dodala, že si takový důchod může dovolit každý. „Vyžaduje to úsilí a trochu spořivosti, ale jde to,“ uzavřela seniorka.

Fotogalerie
7 fotografií