Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel vášnivý sběratel letadel Karel Tarantík (†72): Zakladatel Air Parku nepřežil pád z lešení

Autor: rc - 
26. února 2022
21:35

Další letoun už do své pozoruhodné sbírky Karel Tarantík (†72) nezařadí. Vášnivý sběratel a nadšenec do civilních i armádních strojů, který na své zahradě ve Zruči u Plzně založil muzeum Air Park, zemřel v pátek 25. února po pádu z lešení.

Karel Tarantík sršil energií, čímž ukazoval, že věk je pouze číslo. Ačkoliv oslavil už dvaasedmdesáté narozeniny, stále pracoval na své největší vášni, kterou založil na své oplocené louce ve Zruči u Plzně. Na rozlehlé zahradě u silnice z Třemošné do Chrástu víc jak třicet let shromažďoval civilní i armádní stroje. Jeho muzeum dostalo název Air Park a stalo se populární mezi dětskými i dospělými nadšenci pro letouny, tanky a obrněná vozidla.

Speciál prezidentů

Cenné kousky sháněl převážně v zahraničí. Pro Blesk před dvěma lety popsal, jak pro britskou stíhačku BAC Lightning jel do Nizozemska. „Syn s vnukem se tam loni byli podívat. Majitel jim řekl, že pořizují velké dopravní letadlo, a tak se budou některých exponátů zbavovat. Jedním z nich byl britský BAC Lightning. Hned jsme ho vzali,“ řekl tehdy Tarantík s tím, že úkolem stíhačky byla za studené války obrana britských letišť. Navíc se jeho sbírka pyšnila i bojovými letadly MIG, jichž měl ve sbírce až třiadvacet. „Jestli mám největší sbírku MIGů co do jejich počtu, to přesně nevím. Myslím, že ano. Tolik strojů MIG v leteckém muzeu v Kbelích asi nemají,“ komentoval v roce 2019 pro Blesk Tarantík, který měl ve svém muzeu i prezidentský speciál TU-154, jímž létal Václav Klaus i Václav Havel.  

Tragický pád z lešení

Sbírku opečovával spolu se svým synem Milošem. Podle informací Plzeňské drbny letos se věnoval péči o letoun TU-134. Další historický kousek už ale do své sbírky nezařadí. Tarantík zrovna pracoval na jednom ze svých letounů, když spadl z lešení. „S hlukovým zármutkem oznamujeme, že dne 25. února 2022 zemřel zakladatel muzea a letecký nadšenec pan Karel Tarantík. Velmi nám chybí,“ uvedla rodina pro výše zmíněný server.

Kondolence

Zpráva o smrti zakladatele oblíbeného muzea se začala šířit po sociální síti Facebook, kde lidé začali psát své kondolence. „Velká tragédie. Zakladatel Air parku Zruč, pan Karel Tarantík odešel do leteckého nebe. Žil letadly naplno a do posledních chvil, kdy při údržbě jednoho z exponátů došlo k tragické nehodě, pádu z velké výšky,“ napsal jeden z uživatelů. „Dnes podlehl úrazu po pádu z lešení Karel Tarantík. Zakladatel Air parku ve Zruči u Plzně a největší letecký nadšenec, co jsem kdy zažil. Bude velmi chybět,“ napsal další.

VIDEO: Sběratel má v Air Parku ve Zruči u Plzně pojízdný tank T-34.

Video  Sběratel má v Air Parku ve Zruči u Plzně pojízdný tank T-34.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

yarda ( 27. února 2022 08:53 )

Pokud máte nevychované dětičky co se neumějí chovat v muzeu a vy je nedovedete umravnit, já bych byl taky nerudný. A že se tam platí, mně to za ty peníze tenkrát stalo. Asi jste měli navštívit jiné muzeum.

Gita Dita ( 27. února 2022 08:20 )

Spíš než muzeum to je šrotiště. Rodělené na dva úseky a za každý se platí. A tomu všemu kraloval nerudný stařík který nesnášel děti.

yarda ( 27. února 2022 08:06 )

Budiž mu Nebe lehké. Snad bude mít pokračovatele. Jednou jsem tam byl, už je to pár let a rád bych se tam ještě někdy podíval i když to mám dost z ruky.

Zobrazit celou diskusi