Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jakub a Petr uvázli v sedmi tisících metrů nad mořem na hoře v Pákistánu: Další noc v krutém mrazu!

Aktualizováno -
12. září 2021
22:27
Autor: ČTK, ran - 
12. září 2021
13:09

Dva čeští horolezci a jejich místní průvodce uvázli v asi 6 900 metrech nad mořem při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu. Čeká je záchranná operace pomocí vrtulníku. Podle vyjádření některých místních úředníků a médií možná stoupali na horu bez povolení úřadů. Záchranná operace v neděli bohužel nevyšla, takže je čeká další noc v 30stupňovém mrazu.

Podle informací místní horské záchranné služby se Češi možná vydali na cestu po nové trase a uvázli na ní. Záchranný tým včetně nejméně dvou vrtulníků čekal v blízkosti na zlepšení povětrnostních podmínek, aby se horolezce vydal hledat.

Jak uvádí facebooková stránka expedice, jedná se o dvojici českých horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka, které doprovázel místní horolezec Wajid Ullah Nagri. Ti nyní mají sestoupit do nižší nadmořské výšky, odkud je posléze evakuuje vrtulník. Všichni mají být v pořádku.

Potíže nastaly při sestupu

Trojice horolezců úspěšně zdolala 7 788 metrů vysoký vrchol v pátek, poté začala sestupovat do tábora. Během večera ale poslali svým blízkým esemesku, že se dostali do obtíží.

Místní média věnují značnou pozornost především místnímu horolezci, který Čechy doprovází, protože se touto výpravou stal teprve druhým Pákistáncem, který horu Rakapoši zdolal.

Záchranná operace s vrtulníky

Podle reportéra Geo News jsou všichni tři horolezci v pořádku. Byli požádáni, aby sestoupili níž, do 6 000 metrů, aby se k nim mohl dostal armádní vrtulník. Pokud se stroji nepodaří kvůli špatnému počasí přistát, vydají se záchranáři na místo pěšky. V základním táboře se podle novináře už připravuje tým elitních horolezců, kteří se vydají skupině na pomoc.

Záchranná mise na Rakapoši započala. Vrtulníky vysadí tým v základním táboře nebo i vyšším, pokud to počasí dovolí, uvedly stránky Everest Today na Twitteru.

Čeká je další noc v mrazu

Z informací místního tisku vyplývá, že úspěchu dosaženo nebylo, záchranná mise byla přerušena a pokračovat bude v pondělí. Podle informací místních novinářů na twitteru vrtulníky vysadily v základním táboře horolezce-záchranáře, kteří se skupině vydají na pomoc. Nepříznivé počasí však záchrannou operaci komplikovalo. „Armádní vrtulníky obnoví záchrannou misi zítra ráno," napsal v neděli na svém twitterovém účtu regionální list Pamir Times.

Také další zdroj obeznámený se situací na facebooku potvrdil, že záchranná operace byla přerušena do pondělí kvůli nepříznivému počasí. Upozornil přitom, že s postupujícím časem narůstá riziko pro horolezce, protože údajně nemají dostatek potravin na to, aby delší dobu přežili v mrazech kolem minus 30 stupňů Celsia. 

Vylezli na horu bez povolení?

Místní úřady a některá média uvedly, že čeští horolezci na horu vylezli bez povolení a podpůrného týmu. „Horolezci z České republiky šli nahoru před vydáním schvalovacího certifikátu (NOC, pozn. red.), což je neetické. Očekáváme od každého, kdo se na takové expedice vydává, že bude jednat v souladu se zákony a regulacemi pro vlastní bezpečnost v případě nouzových situací,“ napsal na twitteru mluvčí lokálního ministerstva sportu Raja Nasir Ali Khan.

Server Everest Today zase apeloval na rychlou reakci české ambasády. „České velvyslanectví musí pomoci. Tyto nelegální aktivity uvádějí hostitelskou zemi do nepříjemné situace. Pákistánská vláda je připravena zorganizovat záchrannou operaci, ale česká ambasáda a pojišťovna musí jednat velmi rychle, aby byla dostupná veškerá možná pomoc,“ uvedl.

Radil jim zástupce velvyslance  

„Byl jsem s těmito dvěma horolezci v kontaktu naposledy v srpnu. Radili jsme jim, jak požádat o povolení k výstupu na horu nad 6000 metrů a ohledně prodloužení víz. Pak už jsem s nimi v kontaktu nebyl. V neděli jsem mluvil s bratrem průvodce, který je doprovází, když s ním ztratil kontakt. Den poté nám potvrdil, že kontakt opět navázali. O průběhu záchranné operace zjišťujeme další podrobnosti,“ sdělil Antonín Hradilek, zástupce českého velvyslance v Islámábádu.

„Případem se zabýváme a jsme připraveni poskytnout konzulární pomoc i veškerou součinnost místním úřadům,“ vyjádřil se pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí ČR Jakub Augusta.

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

arbitr ( 13. září 2021 14:30 )

Pokud neměli povolení vyřízené, asi mají do smrti co platit - pojišťovna bude vymáhat uhrazené náklady, Pakistánské ministerstvo pokuty....

andy_k ( 12. září 2021 22:54 )

Minus 30 stupňů Celsia... brrrr
Hoši se musí pořádně přitulit než dorazí pomoc.

gejza22 ( 12. září 2021 21:20 )

Co tam lezli blbouni. Dělají velký hrdiny a pak kňučí o pomoc. Nedřív je nechat vše zaplatit a pak do kriminálu v Pakistánu

Zobrazit celou diskusi