Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lenka (27) pomáhá lidem v Ugandě: O vážně nemocné děti i dospělé se stará uprostřed džungle

Autor: rix - 
6. září 2021
05:00

Lenka Karahutová chtěla pomáhat jiným ve vzdálených končinách. Na vlastní pěst proto odjela do Ugandy. Založila projekt EMOTER, a odstartovala tak sérii výjezdů do afrických komunit v nitru džungle. Tam se stará o vážně nemocné děti i dospělé. Tíživou situaci místních lidí si Evropan těžko dokáže představit, možná i díky tomu se podle Lenky Karahutové jedná o velmi přátelskou a vstřícnou komunitu.

Situace v Ugandě není dobrá, ale i přesto osud zavál doktorku Lenku Karahutovou do této africké země. „V odlehlých oblastech mimo velká města je pro většinu lidí i základní lékařská péče prakticky nedostupná, takže mnohdy umírají na jinak běžně léčitelné nemoci,“ popsala pro Blesk.. Zapojila se do principu tzv. zdravotnických výjezdů a pacienty léčí přímo v odlehlých místních komunitách. „Tehdy jsem si ještě stále myslela, že je to jen jednorázová záležitost,“ uvedla Lenka k začátkům.

O jednorázovku se ale opravdu nejednalo. Odvážná doktorka nechala zaregistrovat projekt EMOTER a zlepšovat životy mnoha Uganďanů začala jezdit pravidelně. „Tehdy mi také došlo, že aby výjezdy mohly pokračovat, musí je zaštiťovat nějaký oficiální projekt,“ popsala motivaci k založení EMOTERu. 

Asi to byl osud

Proč se Lenka rozhodla pomáhat zrovna v Ugandě? „Možná to byla náhoda, možná to byl osud. Původně jsem nevěděla, do které země chci vycestovat. Věděla jsem o jedné studentce z naší fakulty, která už v Ugandě byla a měla dobrou zkušenost s tamní nemocnicí, a tak bylo rozhodnuto,“ vysvětlila.

Poprvé se do Afriky vydala jako dobrovolnice v roce 2019. V rozvojové zemi se toho chtěla hodně naučit. O Ugandě se podle ní máme ještě hodně co dovědět. „V každém případě je ale Uganda krásná a rozmanitá země, kterou sám Winston Churchill nazval perlou Afriky. Tamní lidé jsou velmi přátelští a vřelí, a i když toho sami nemají mnoho, vždy se s vámi rádi podělí,“ nešetřila Lenka chválou. 

O povaze Uganďanů podle ní vypovídá hlavně to, že tam v rovnováze žijí bok po boku muslimové, křesťané i jiné náboženské skupiny, aniž by docházelo ke konfliktům.

Jediná šance

Osudy lidí v Ugandě si lidé ve vyspělé Evropě jen těžko dokážou představit. Jak uvedla Lenka Karahutová, v zemi není neobvyklé, že lidé nemají peníze na životně důležitou operaci a o ceně zákroku musí smlouvat. Nedostatkem peněz trpí i nemocné děti. Třeba chlapeček Hanington. Pro pomoc si přišel sám. 

„Měl vysokou horečku a naše testy ukázaly, že měl malárii a zároveň i břišní tyfus. Bohužel jeho příběh není až tak výjimečný, děti často na výjezdy přicházejí takto samy, protože rodiče si nemůžou dovolit jim zaplatit léčbu, a tak my jsme jejich jediná šance,“ popsala doktorka smutnou realitu. 

Covid vše pozastavil

Do fungování projektu částečně zasáhla epidemie koronaviru. Lenka ještě stihla do Ugandy vyjet na začátku roku 2020, pak byl v zemi zaveden tvrdý lockdown. „Dokonce bylo na několik měsíců zcela uzavřeno letiště, a tak byly lékařské výjezdy pozastaveny,“ uvedla. Jejich tým namísto výjezdů alespoň rozdával v Ugandě roušky a dezinfekci. Lenka mezitím studovala a na podzim téhož roku nastoupila na gynekologicko-porodnické oddělení v nemocnici.

„Během nejhorší situace v říjnu jsme museli zavřít polovinu našeho standardního oddělení, a tak jsem se přímo starala o pacienty s covidem. Stejná situace se opakovala po Vánocích. Poté, co začal počet hospitalizovaných klesat, jsem koncem března vyjela na první výjezd v tomto roce, protože v Ugandě došlo k rozvolnění opatření,“ vysvětlila.

Pouze půl procenta očkovaných

Situace s pandemií se v zemi vyvíjí pomalu. Očkovaných je pouhé půl procento všech obyvatel. Vakcína je dostupná pouze jako dar ze západních zemí. Mezi již očkované patří zdravotníci a další lidé, kteří pracují v rizikových oblastech.

„V červnu byl znovu zaveden tvrdý lockdown, zatím jsou zavřené i školy a jejich otevření se plánuje až bude dostatečná proočkovanost. Odhaduje se, že při současném tempu vakcinace, by polovina populace byla očkovaná v roce 2033,“ popsala Lenka Karahutová.

Projekt EMOTER může kdokoliv podpořit zasláním finančního daru.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa