Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jiřinu (75) začalo zlobit srdce, čelila hrozbě mozkové příhody. Po operaci šla na očkování

Autor: ula - 
31. srpna 2021
05:00

Paní Jiřina (75) se pomalu chystala do zaslouženého důchodu, když její srdce začalo zlobit. Začalo bít zrychleně a nepravidelně. Jiřina se zadýchávala, často měla problém vyjít schody. Praktický lékař příčinu potíži nezjistil. Až v nemocnici jí diagnostikovali tzv. nedomykavost mitrální chlopně. Ta může způsobit i mozkovou příhodu. Jiřina podstoupila operaci. Po ní se nechala očkovat proti covidu.

„Přibližně před jedenácti lety mi z ničeho nic začalo srdce bít zrychleně a nepravidelně. Začala jsem se také hrozně zadýchávat, často jsem nemohla vyjít ani dva schody,“ popisuje paní Jiřina, která před důchodem pracovala jako úřednice v advokátní kanceláři. Potíže ji přiměly navštívit praktického lékaře, který však příčinu potíží nezjistil. To se podařilo až v benešovské nemocnici, kde na interním oddělení odhalili tzv. nedomykavost mitrální chlopně.

Hrozba mozkové příhody

Při této chorobě se nedostatečně zavírá jedna ze srdečních chlopní, která odděluje levou síň od levé komory. Dochází tak k hromadění krve v levé síni, ta se zvětšuje, a tím zvyšuje tlak v plicních tepnách – odtud pramení dušnost pacientů.

„S diagnózou mě poslali na kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce. Tady lékaři pomocí katetrizace zjišťovali závažnost problému a zda budou muset chlopeň vyměnit. Naštěstí to nebylo třeba, ovšem odhalili, že trpím i tzv. fibrilací síní,“ vypráví paní Jiřina. Fibrilace síní je jeden z nejčastějších druhů srdeční arytmie. Ta může způsobit uvolnění krevní sraženiny do krevního řečiště, zapříčinit ucpání cév a přivodit například mozkovou příhodu. I proto musela paní Jiřina začít užívat léky proti srážení krve.

Operace zabrala na krátkou dobu

„Nejdříve jsem dostala warfarin, který sice zabral, ale nesnášela jsem ho dobře. Člověk musí pořád chodit na krev, musí si hlídat, co jí, aby mu nebylo špatně a hladina nekolísala. Nebylo to nic příjemného,“ říká paní Jiřina. Po šesti letech jí pak lékaři provedli ablaci – operaci, při které se „zmrazí“ a umrtví tkáň, která způsobuje arytmii. „To zabralo, ale asi po dvou letech se mi arytmie zase vrátila,“ říká.

Tehdy jí lékaři nasadili moderní léčbu tzv. NOAC – moderními léky proti srážení krve. „Ty užívám poslední asi čtyři roky a cítím se moc dobře. Navíc nemusím neustále chodit na kontroly srážlivosti a nemusím si hlídat jídelníček. Stačí si pravidelně vzít tabletku,“ popisuje paní Jiřina.

Po operaci očkování proti covidu

I díky tomu si může v klidu užívat život v důchodu společně se svým manželem. Po absolvování očkování proti covidu se navíc přestala bát chodit mezi lidi, třeba na procházky se psem.

Video  Kardiochirurg Jaroslav Januška z Nemocnice Třinec-Podlesí o unikátní operaci umělé chlopně.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa