Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jiřík s SMA dovádí na tříkolce po podání nejdražšího léku: Neobešlo se to bez malého karambolu

Autor: VaB - 
24. srpna 2021
05:10

Jiřík je malý klučina, který trpí spinální svalovou atrofií. Jako páté dítě v České republice dostal začátkem letošního roku nejdražší lék Zolgensma. Od té doby dělá velké pokroky. Pomůže mu i nově koupená tříkolka! Má z ní očividně velkou radost. Ovšem první projížďka se neobešla bez menšího karambolu.

Na začátku února dostal Jiřík se spinální svalovou atrofií nejnovější lék Zolgensma, jehož cena se pohybuje okolo 50 milionů korun. Od té doby se jeho stav zlepšuje. Bojuje jako lev a snaží se nad nemocí „vyhrát“.

V tom mu pomůže i nová tříkolka, kterou rodiče zakoupili z transparentního účtu, na který jim lidé posílají peníze na podporu malého chlapce. Na videu, které bylo zveřejněné na jeho stránkách, je vidět, že tříkolka je pro něj přesně taková výzva, jakou potřebuje.

„Nejde,“ říká, když se mu nedaří rozjet. „Pojď, ještě šlápni, pořádně,“ povzbuzuje ho maminka. Chlapec se pak rozjede, ale pak přijde první drobná havárie: „Au,“ dodal chlapeček na dojemném videu poté, co narazil do obrubníku.

„Chce to jen trénink. Myslím, že na to, že jsem dnes seděl na téhle tříkolce poprvé, to nebylo úplně špatné, co říkáte?“ píšou rodiče za chlapečka. Jiřík se teď může dostat ven a sám se tam pohybovat. Zároveň si tím i posílí svaly na nohou.

Hodně venkovních hraček má Jiřík po bráškovi, ty ale nemusí být vždy pro dítě v jeho stavu vhodné. Nová tříkolka je podle rodičů bezpečná, ergonomická a má i bezpečností pás. Pohon je řešený klasicky, skrze řetěz, a kdyby už Jiřík nemohl, pomocí madla mu můžou vypomoci rodiče. Teď už jde jen o to, získat co nejvíce praxe a řidičských zkušeností. Přejme proto Jiříčkovi mnoho dalších jízd bez karambolů.

frantacizek ( 24. srpna 2021 06:45 )

ať nám nerozjezdíš tu ty malé vlky!

Zobrazit celou diskusi