Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Oliverek s SMA podstoupil operaci: Zvládl to na jedničku a teď ho čeká další léčba

Autor: jel - 
30. dubna 2021
05:25

Malý Oliverek trpící spinální svalovou atrofií podstoupil zákrok. V prosinci si totiž zlomil nožičku, kterou měl poté zajištěnou výztuhami. Ty mu lékaři nyní vyndali. Podle rodičů vše perfektně zvládl. Poděkovali také nemocničnímu personálu. Uvedli, že malý bojovník nadále pilně cvičí a čeká ho další dávka léku Spinraza. 

Příběh malého Oliverka sledovalo celé Česko. Chlapeček totiž trpí obávanou spinální svalovou atrofií. Všichni viděli velkou naději v nejdražším léku světa Zolgensma, na který dokonce vznikla veřejná sbírka. Nakonec přišla zpráva, že genovou terapii v Čechách dětem uhradí pojišťovny.

Pro Oliverka a jeho rodinu však přišel obrovský šok. Chlapeček lék nedostal s tím, že jeho zdravotní stav je příliš vážný a podání by bylo nebezpečné. Malý bojovník však nadále poctivě cvičí a dostává lék Spinraza, který mu pomáhá postup nemoci zastavit. Krátce před Štědrým dnem však přišla velká nepříjemnost Oliver si při pádu zlomil stehenní kost. V nemocnici pak musel podstoupit operaci a do nohy mu lékaři vložili výztuhy. 

Nyní musel znovu na sál. Zvládl to ale perfektně. „Oliverek 16.dubna podstoupil zákrok, při kterém mu z nožičky odstranili výztuhy, kterými mu nožičku zajistili po prosincové zlomenině,“ informovali rodiče na stránkách věnovaných chlapečkovi. „Zvládl to naprosto na jedničku a musím pochválit nejen Olíka, ale i celý personál nemocnice, který se o Oliverka staral, vše se povedlo nad naše očekávání.“

Statečný klučina dokonce zvládl pobyt v nemocnici na klasickém lůžkovém oddělení, což prý není běžné u dětí připojených na plicní ventilaci. Rodiče také sdělili, co chlapečka čeká v následujících dnech. Přestože pravidelně cvičí bohužel se momentálně nezlepšuje, je to zřejmě tím, že od poslední dávky léku Spinraza uplynulo několik měsíců. Oliverek však brzy dostane další, již desátou.

Na závěr rodina uvedla, že se chystají na koupi nové autosedačky, protože ta stávající je již chlapečkovi malá. „Všichni si užívejte krásné jarní počasí a děkujeme, že nás neustále podporujete a myslíte na nás,“ uzavřeli příspěvek.

Video  Oliverek si užívá léta v bazénku.  - Facebook
Video se připravuje ...