Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bývalý mariňák zachránil z Kábulu bezmála 200 psů a koček! Zaměstnance tam nechal

Autor: jel - 
28. srpna 2021
13:49

V Afghánistánu se opět chopilo moci islamistické hnutí Tálibán a v zemi vypukla panika. Lidé se pokoušeli, co nejrychleji uprchnout. Bývalý příslušník Královského námořnictva Pen Farthing založil v Kábulu charitu Nauzád, která se zaměřuje na záchranu zvířat, zvláště pak psů a koček. Poté, co zemi ovládl Tálibán, se mu po různých peripetiích podařilo dostat ze země manželku. Slíbil ale, že ze on sám ze země neodejde bez svých zvířat a zaměstnanců. Jenže to tak úplně nedopadlo. Domácí mazlíčky sice nakonec z Afghánistánu odvezl, jeho zaměstnanci však museli v těžce zkoušené zemi zůstat.

Pen Farthing dělal vše proto, aby z Kábulu odletěl jak on, tak všechna zachráněná zvířátka a také jeho zaměstnanci s rodinami. Své úsilí nevzdal ani, když došlo k vážnému sporu mezi ním a britským ministrem obrany Wallacem.

Bývalý voják totiž zařídil charterový let, kterým by se celá jeho charita dostala ze země. Británie mu ho však zrušila. Farthing tvrdí, že mu premiér Boris Johnson udělil speciální povolení, aby v charterovém letu, který sám hradí, přepravil 69 zaměstnanců své charity a 100 zvířat do Británie, zbytek místa zhruba pro dalších sto osob nabídl uprchlíkům. Ministr obrany však prý let zablokoval, neudělil mu potřebné povolení. 

Vše je o to horší, že Farthing už dříve sdílel fotografii z letadla, v němž se z místa přepravovala jeho žena, a let byl skoro prázdný. Přestože nakonec měl přislíbeno od britské vlády, že smí přepravit i svých 25 zaměstnanců, ti už se ve čtvrtek nedostali přes kontrolní stanoviště Tálibánců. „Tálibán nepřijme jejich papíry. Bylo jim řečeno, že povolí vstup pouze osobám, které mají fyzický pas s vízem v něm,“ uvedl Farthing pro BBC. 

Nebudu v klidu, dokud nepřistane

Zaměstnanci nakonec šéfa charity vyzvali, aby své snahy vzdal a opustil zemi sám. Farthingova manželka Kaisa Markhusová pro Daily Mail prozradila, že se svým mužem krátce telefonovala, když byl ještě na letišti, a potom podruhé, když už byl v bezpečí v letadle. 

V noci z pátku na sobotu se Kaisa dozvěděla, že Penovi, bylo nakonec dovoleno nastoupit na let se zachráněnými kočkami a psy. Byl ale nucen opustit své zaměstnance. „Vím, že pro Pena byla tahle volba těžká. Stejně těžké volbě čelil už ve čtvrtek, kdy dorazil na letiště se zvířaty a zaměstnanci, ani jednu skupinu však do letadla nepustili,“ řekla manželka serveru. „Byl zdrcen z toho, že by měl personál opustit. Vrátil se, aby to s nimi prodiskutoval,“ dodala. Podle australského serveru News.com.au jich bylo bezmála 200.

Zároveň Kaisa uvedla, že nebude úplně v klidu, dokud letadlo s jejím manželem bezpečně nepřistane. Uvedla také, že se budou i nadále snažit evakuovat zaměstnance charity a jejich rodiny.

Kaisa také popsala své pocity při odletu z Kábulu. „Říkala jsem si, že už nikdy neuvidím Kábul, možná už nikdy neuvidím Pena,“ vysvětlila s tím, že na letišti viděla děti, které byly odděleny zcela od svých rodičů. Připadalo jí to strašné.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

nemocna ( 29. srpna 2021 22:32 )

Blbost to jedině při přepravě osobního dopravního letadla a při přepravě malých mazlíčků, ne vlčáků, ale při evakuaci nákladním letadlem jsou zvířata v bednách, klecích umístěná i na sobě a zabezpečená pásy, velcí psy by se do klece velikosti co uvádíte ani nevešli, je hlavně důležité je z té země dostat pryč jinak jim hrozí týrání a zabití, ministr obrany a prezident USA jsou bezcitní ho..va..da že je zakázali přepravit, mají je na svědomí! doufám že zdravý rozum zvítězí a zvířata aspon těch 200 bude přepravena aby mohli žít štastně v novém domově a v bezpečí! vyhodit tolik státních peněz za let do Kábulu a zpět letět prázdný bych dala uhradit přímo jedinci co zakázal přepravit jak lidi tak zvířata, kteří čekají na letišti, ale on přepravil jen nesmyslně auto

sidneyfoster ( 29. srpna 2021 04:31 )

Zvíře musí být umístěno v uzavíratelné schráně určené pro přepravu zvířat s pevným a nepropustným dnem. Maximální rozměry schrány nesmí přesáhnout 43 x 30 x 27 cm (délka, šířka, výška) a její celková hmotnost včetně zvířete 8 kg. Schrána musí být na palubě umístěna pod sedadlem před vámi.

fico ( 28. srpna 2021 16:00 )

Tvl, to mě dostalo do kolen.

Zobrazit celou diskusi