Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Milující máma (31) odmítla ledvinu od manžela, aby ji mohl dát jejich dceři (2)

Autor: rc - 
28. července 2021
09:50

Kvůli svému dítěti se rozhodla vzdát se transplantace ledvin. Bec Valleeová, jednatřicetiletá milující máma z australského Queenslandu, od dětství trpí vzácným genetickým onemocněním ledvin. Třikrát do týdne dochází na dialýzu, která ji drží při životě. Manžel jí chtěl darovat svou ledvinu, ale to Bec odmítla. Jejich dvouletá dcerka totiž trpí stejným onemocněním jako ona.

Bec Valleeové bylo pouhých dvanáct let, když jí lékaři diagnostikovali vzácné genetické onemocnění ledvin. „Moje funkce ledvin je pod pěti procenty,“ uvedla pro britský deník Daily Mail s tím, že ledviny nejsou schopny odfiltrovat „odpad z těla,“ což vede k jeho hromadění. Od svých dvanácti tak místo toho, aby běhala za kamarády a užívala si dětství a útrapy dospívání, trávila čas v nemocnici.

Pět let po diagnóze se zdálo, že se jí život konečně změní k lepšímu. Její máma se rozhodla darovat jí svou ledvinu. „Byl to pocit pohody a energie. Už jsem nemusela brát léky a nemusela být pod lékařským dohledem. Byla to svoboda, byl to ten největší dar, jaký jsem si mohla přát,“ uvedla Bec s tím, že selhávání ledvin s sebou nese mnoho útrap a vede k řadě zdravotních problémů jako neuvěřitelné únavě, křečích ve svalech, nevolnosti, slábnutí kostí, anémii a poškození nervů.

Svobodu si však Bec užívala jen chvíli. Stihla dokončit univerzitu a cestovat, ovšem pak se zdravotní problémy vrátily. Tělo začalo darovaný orgán odmítat a Bec znovu skončila na dialýze. „Život se selháváním ledvin je dalece vzdálen normálnímu životu,“ řekla Bec s tím, že na dialýzu musí docházet třikrát týdně a tráví na ni šest hodin. Nadějí pro ni byla nabídka darování ledviny od jejího manžela Ryana.

Ovšem tu nakonec odmítla. Když se dvojice rozhodla založit rodinu a Bec byla v jiném stavu s dcerkou Ambrosií, prenatální vyšetření odhalilo, že dítě trpí stejným onemocněním jako Bec. „Byli jsme úplně v šoku a ohromeni. Nebyli jsme si jisti, jak pozitivně postupovat, připadalo mi to jako skličující diagnóza,“ popsala strastiplné chvíle Bec a dodala, že v tu chvíli se jim změnil život.

Právě proto odmítla manželovu ledvinu s tím, že ji daruje jejich dcerce. „Každý rodič by se obětoval a položil svůj život a vše potřebné pro své dítě. Jako rodič chcete, aby vaše dítě mělo dobrý a šťastný život,“ vysvětlila Bec, která zatím neví, zdali vůbec Ryan bude vhodným dárcem pro jejich dceru. „Selhávání ledvin je opravdu složitý problém – životu ohrožující. Mám v mnoha ohledech velké štěstí, že nemám horší problémy,“ dodala žena.  

VIDEO:  Rozhovor s doc. MUDr. Martinem Balíkem, vedoucím lékařem intenzivní péče KARIM VFN a 1. LF UK, o složité transplantaci, připojení na umělou plíci a vyhlídkách pacientky do budoucna.

Video  Rozhovor s doc. MUDr. Martinem Balíkem, vedoucím lékařem intenzivní péče KARIM VFN a 1. LF UK, o složité transplantaci, připojení na umělou plíci a vyhlídkách pacientky do budoucna.  - Iva Dvořáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi