Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Herec Zima (47) daroval ledvinu a zachránil život! Lékaři varují: Tahle nemoc nebolí!

/
  • Karel Zima daroval svou ledvinu.
    14. března 2019 ● 05:00

    Světový den ledvin má letos heslo: „Zdravé ledviny pro každého a kdekoliv“. To by mělo zvýšit povědomí o neustále rostoucí zátěži, kterou způsobuje onemocnění ledvin na celém světě, a upozornit na nutnost prevence a léčby onemocnění ledvin! Svou vlastní ledvinu k záchraně života hudebníka Karla Vaňka věnoval herec Karel Zima (47).

     „Jednou jsem natáčel v Plzni, se štábem jsme se bavili o nemocích a já zmínil Karla a jeho trable. A v tu chvíli mi došlo, že mu můžu ledvinu dát. Poslal jsem mu zprávu a on mi odepsal, ať už nechlastám. Nevěřil tomu,“ vzpomíná herec a milovník žen Karel Zima.

  • 1.

    Každý desátý onemocní!

    Podle odhadů přibližně 850 milionů lidí po celém světě trpí onemocněním ledvin. To je v současnosti 6. nejrychleji rostoucí příčinou úmrtí a 2,4 milionu lidí ročně zemře. Každý desátý Čech starší padesáti let trpí onemocněním ledvin, přičemž mnozí lidé nevědí, že se u nich zákeřná choroba právě rozvíjí. Nemocné ledviny totiž nebolí!

    Karel Zima a muž, kterému zachránil život.
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    Diabetici a hypertonici v ohrožení

    „Téměř milion lidí v České republice trpí diabetem. Z osob ve věku 25 – 64 let dnes vidíme hypertenzi u 40 %. Její výskyt roste s věkem, takže ve věkové kategorii 55 – 64 let má hypertenzi již 72 % mužů a 64 % žen. Obě tato onemocnění přitom způsobují nevratné cévní změny na ledvinách,“ vypočítává primářka Petra Ronová ze společnosti Fresenius Medical Care. 

    Karel Zima na preventivním vyšetření.
    Autor: Tonda Tran

  • 3.

    Jak ledviny fungují?

    Ledviny patří mezi klíčové orgány v našem těle. Plní zásadní funkce, zejména odstraňují z těla zplodiny látkové přeměny, jako jsou draslík, kreatinin a močovina, které vylučujeme spolu s přebytečnou tekutinou v podobě moči. Ledviny se tak starají i o rovnováhu vody v těle. Dále regulují krevní tlak, aktivují vitamin D důležitý nejen pro růst kostí, ale také pro jejich sílu a pevnost, a produkují hormon důležitý pro tvorbu červených krvinek.

    Průřez ledvinou
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Co ledvinám škodí?

    ✘ nevhodná strava a stres

     

    ✘ kouření a pití alkoholu

     

    ✘ nadváha a obezita

     

    ✘ vysoký krevní tlak

     

    ✘ nedostatečný pitný režim

     

    ✘ nadměrné solení skryté v jídle, v polotovarech, slaných i sladkých dobrotách a dochucovadlech

    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Co jim prospívá?

    ✔ Pestrá strava bohatá na důležité vitaminy, minerály, cukry, tuky a bílkoviny. Jídlo by nemělo být pro organismus zatěžující a vést k nadváze.

     

    ✔ Vhodné jsou močopudné potraviny jako okurky, jablka, meloun, řepa, petržel a další zelenina a ovoce.

     

    Autor: istock.com

     

Dnešní horoskopy