Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Severokorejská kráska se dostala na černou listinu Kim Čong-una. Bojí se o svůj život!

Autor: štt - 
27. dubna 2021
20:53

Yeonmi Parková (27) uprchla v roce 2007 z KLDR. Od té doby žije ve Spojených státech, kde aktivně vystupuje proti korejské diktatuře a upozorňuje na potlačování lidských práv. Nyní se octla na černém seznamu a bojí se o svůj holý život.

Yeonmi Parková v roce 2007 zaplatila pašerákům, aby ji převezli přes střežené hranice poté, co byl její otec zavřen do severokorejského koncentračního tábora.  Nyní žije v Chicagu, kde je členkou organizace bojující za lidská práva. Přestože žije ve svobodném světě, stále cítí hrozbu autoritářského režimu, který emigraci neodpouští. Proto si najímá strážné, aby ji během jejích vystoupení chránili.

„Jsem na černé listině a budu ještě po mnoho a mnoho let. Obávám se, že se mě někdo z korejských agentů pokusí zabít,“ řekla The Sun. Kromě výhružných dopisů čelila několika hackerským útokům.

Mnoho Yeonmiiných příbuzných, kteří zůstali v Severní Korei, bylo potrestáno poté, co zemi opustila. Takový postup je v KLDR bohužel běžný kvůli státní politice trestající rodiny s protirežimní minulostí. Mladá žena neví, kdo z členů rodiny je stále naživu.

Přestože pro ni byl odchod velice složitý a uvědomovala si všechny potíže, nemohla nadále žít ve společnosti, kde probíhají veřejné popravy. „Děti jsou nuceny, aby se těchto akcí nejen zúčastnily, ale i seděly i v první řadě, jelikož jsou nižší než dospělí,“ popsala běžnou situaci v KLDR. Dále vzpomíná, že ji od raného věku „vymývali mozek“. Jako malá věřila, že její myšlenky umí číst již zesnulý Kim Čong-il.

Ve zprávě uveřejněné orgánem OSN z roku 2014 je psáno, že „závažnost, rozsah a povaha porušování lidských práv nemá v současném světě obdobu“. Severokorejská vláda však nadále usilovně popírá, že by k takovému zneužívání někdy došlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi