Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Covid jí zabil manžela: Statečná vdova Ludmila (41) pečuje o tři děti v domě se střechou na odpis

Autor: Michal I. Volf - 
23. března 2021
05:00

Koronavirus. Slovo, které se Ludmila Svobodová (41) ze Suchého u Teplic už zdráhá jen vyslovit. Není divu. Na konci listopadu jí totiž tento zákeřný virus vzal manžela Bohumila (†53). S ním odešla opora rodiny i radost. Zůstalo jen prázdné místo v srdci, tři děti, starý dům a kupa problémů.

Nikdy nebyl nemocný, neměl žádné přidružené nemoci, nekouřil a vyhýbal se alkoholu, rád hrál fotbal. Přesto ve svých 53 letech opustil tento svět. Bohumil Svoboda nezvládl boj se zákeřným covidem, který ho usmrtil.

„Loni začátkem listopadu přišel domů s tím, že má vyšší teplotu a rýmu. Myslel si, že se nachladil na stavbě, kde pracoval. Jenže za další čtyři dny mu vyskočila horečka a měl potíže s dýcháním. To už jsem mu zavolala záchranku,“ vzpomíná se slzami v očích zdrcená žena. Bohumil dostal kyslíkovou masku, jeho zdravotní stav se ale dál zhoršoval. „Jeden den mi psal, jestli jsme doma v pořádku, že klidně podepíše revers a přijede. Jenže večer už telefon nezvedal, uvedli ho totiž do umělého spánku,“ svěřila se Lída. Krátce nato její manžel zemřel.

Zhroutil se jí svět

V tu chvíli se Lídě zhroutil celý svět. Věděla, že je koronavirus nebezpečný, byli s manželem opatrní, dbali na mytí rukou i nošení povinných roušek. Vůbec ji nenapadalo, že právě její muž by mohl nemoci podlehnout. „Sama mám astma, tak jsme se báli, abych to nedostala já. Jenže nakonec jsem měla jen rýmu stejně jako naše děti a můj muž, statný chlap, tomu podlehl,“ kroutí hlavou zoufalá vdova. Krátce před Vánoci muže pohřbila a začala se pomalu dostávat z prvotního šoku. Musela obstarat svoje děti Hanku, Vaška a Moničku (17, 14 a 2), domácnost i starý dům po tchyni. Do života ženy, zdrcené smrtí manžela, začaly přicházet další a další starosti.

Nechce to vzdát

„Stále jsem se nesmířila s odchodem úžasného manžela a do toho musím řešit dědictví, švagrovu exekuci i distanční výuku. Někdy mívám pocit, že už to nezvládnu, ale nechci to vzdát. Nesmím,“ ujišťuje sama sebe Lída. S Bohumilem měli v plánu spousty věcí, teď je na všechno téměř sama. „Starší dcera mi velmi pomáhá, ale s tím hlavním se musím popasovat sama,“ vysvětluje švadlena, která kvůli problémům s klouby dlouho nemohla pracovat.

Střecha za půl milionu

Největší starosti jí teď dělá stará střecha. Když jí sdělil odhadce, kolik bude stát oprava, jen těžko to rozdýchávala. „Vyjde to na 450 tisíc, já už teď sotva zajistím rodinu, nemáme kam jinam jít. S manželem bychom si poradili, ale takhle…“ utírá si slzy Lída. Na pomoc přispěchali přátelé, kteří o jejích potížích řekli Nadačnímu fondu Naše cesta pomoci. Ten teď nabídl rodině pomocnou ruku. „Ani na minutu jsme se nerozmýšleli. Zatím se snažíme pravidelně vozit Svobodovým alespoň potraviny, dále je v plánu pomoci finanční sbírkou,“ uvedla zakladatelka fondu Emilia Kvardová. Díky ní by tak Lída i její tři děti mohly brzy najít znovu ztracenou naději. Informace k tomu, jak přispět rodině v zoufalé situaci, najdou zájemci na stránkách www.nasecestapomoci.cz.

Pomoc existuje!

Důležité je vědět, že vždycky existuje řešení a je hodně možností, kam se obrátit o pomoc! Když nevíte kudy kam a potřebujete si s někým promluvit, leckdy stačí zvednout sluchátko a vytočit číslo. Pomoc při psychických obtížích najdete třeba na Lince první psychické pomoci. Pokud vás přepadá úzkost či přichází deprese, nepodceňujte to. Stát se to může komukoli. Stačí zavolat na číslo 116 123 a odborníci vám poradí. Na příjmu jsou neustále. V oblasti sociálního poradenství vám může poradit například Modrá linka 608 902 410. Odborníkům se na ni můžete dovolat každý den od 9 do 21 hodin. Tzv. dluhové poradenství najdete u organizace Člověk v tísni. Dluhová Help linka má číslo 770 600 800. Podrobnější informace najdete na webu www.clovekvtisni.cz.

To_je_jedno ( 11. dubna 2021 14:28 )

Vy snad paní znáte že jí hned nadávate? Tohle mi nepřijde normální slušné chování vám asi nic neříká. Nazývat její děti harantama tak jako pardon ale to už je moc.

hannah2 ( 23. března 2021 18:48 )

Souhlasím

Pajosef ( 23. března 2021 18:36 )

To je přesně to, co jsem psal níže. Plus exekuční příkaz k prodeji nemovitosti.

jiznicechy ( 23. března 2021 14:44 )

Ještě bych chtěl dodat, že i ony neziskovky a nadace, které nám hrají na city a tahají ze soucitných lidí peníze na podobné akce, by měly být natolik solidní, aby řekly pravdu. Tzn., aby pravdivě řekly, že chtějí opravit střechu paní na domě, který jí nepatří a ve kterém její zesnulý manžel vlastnil 1/5. Takže to lidé budou opravovat dalším 4 spoluvlastníkům, z toho 1 v exekuci, takže to dají rovnou exekutorovi. Tohle už je vrchol zneužívání lidské dobroty! Jednou tady bylo něco podobného - oprava domu pro rodinu s nemocným astmatickým dítětem. Z insolvenčního rejstříku se dalo vyčíst, jak nezodpovědně nasekali oba rodiče dítěte statisícové dluhy za naprosté kraviny, neplatili desetitisíce za mobily, různé splátkové prodeje apod. - a vyhlásili osobní bankrot. Já jsem si psal s tou ženou, která to sem dala a ona mi napsala: "My to víme, že oni nedělali a rozházeli hromadu prachů, ale chceme jim pomoci, oni se polepšili". Tak takovým lidem pomáhejte, ale laskavě za své a alespoň nám nelžete!!!!

Pajosef ( 23. března 2021 14:20 )

Pohled do rejstříku dlužníků také leccos napoví. Nasekat dluhy a pak hrát na city je oblíbená kratochvíle.

Zobrazit celou diskusi