Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maxíkovi se SMA se po podání nejdražšího léku skvěle daří: Raz, dva, tři, počítá si krůčky

Autor: jel, VaB - 
28. ledna 2021
05:40

Příběh statečného Maxíka trpícího zákeřnou spinální svalovou atrofií (SMA) obletěl celé Česko. Jako první dostal přímo v České republice zázračný nový lék Zolgensma, stalo se tak v květnu minulého roku. Za několik měsíců od aplikace genové léčby udělal malý bojovník mnoho pokroků. Bez práce by to ale nešlo, což ostatně dokazuje nové video z rehabilitace, které Maxíkovi rodiče ukázali fanouškům na sociální síti.

„Po delší době se vám opět hlásíme. Maxík momentálně absolvuje druhý týden intenzivní rehabilitace v Adeli. A moc se snaží. No koukněte sami, jak mu to krásně jde,“ podělili se rodiče s podporovateli Maxíka o novinky. Připojili také video, na němž se chlapeček při rehabilitaci posouvá po kolenou. „Raz, dva, tři,“ počítá si u cvičení šikovný klučina.

Rodičům dělá Maxík jenom radost. Zvládá náročné terapie, a i přestože někdy zabrečí, jde mu to skvěle. „Někdy se to neobejde bez slziček při cvičení, kdy bych chtěl radši za mámou. Proto cvičím většinou jen s terapeuty. Jsou tak skvělí a milí, že mě dokonale zabaví,“ popsali ve starším příspěvku rodiče z chlapečkova pohledu. 

Dělá radost všem

První pokroky přišly nedlouho po aplikaci léku a už v srpnu dokázal Maxík sám stát jenom s drobnou oporou. Rodičům i jemu samotnému to udělalo velikou radost „Stojím, teto,“ říkal nadšeně s úsměvem od ucha k uchu ve videu. A další skvělý moment přišel před Vánoci, chlapeček sám dokázal lézt po čtyřech, a svým rodičům tak nadělil krásný dárek pod stromeček.

A nadšená z Maxíkových zlepšení není jenom jeho rodina, i k poslednímu zveřejněnému příspěvku se vyjádřilo mnoho lidí, kteří statečnému bojovníkovi drží palce. „Maxíku, jsi miláček, zase jsi mně vykouzlil úsměv na tváři, držím palečky, jsi veliký bojovník,“ napsala Petra. „Maxíku, jseš borec,“ připojil se Mirek. Maxíkovy rehabilitace nejsou levná záležitost, rodina je proto i nadále vděčná za jakýkoliv finanční příspěvek.

Spokojená je i lékařka 

Maxík dostal Zolgensma v motolské nemocnici v Praze, dohlížela na něj zkušená lékařka Jana Haberlová s kolegy. Se stavem svého prvního pacienta je spokojená. „Maxík zvládl genovou léčbu bez vážných nežádoucích účinků a stále se motoricky zlepšuje, nově se sám posadí a je již schopen vysokého vzporu, což nás velmi těší. Maxík a celá jeho rodina to otevřeností a usměvavostí jen podporuje,“ řekla Haberlová.

Video  Maxík stojí!  - Facebook/ Maxik_SMA
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa