Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Eliška se narodila po smrti své mámy: Slaví 1 rok, Evu odpojili těsné poté. Jak se holčičce daří?

Aktualizováno -
15. srpna 2020
09:03
Autor: jel, ČTK - 
15. srpna 2020
05:01

Eva (†27) z Třebíče utrpěla vážnou mozkovou příhodu a nepodařilo se ji zachránit, byla teprve ve čtvrtém měsíci těhotenství. Lékaři ji dlouhých 117 dnů udržovali na přístrojích. Když se malá Eliška narodila, lékaři ženu odpojili. Holčička oslaví v sobotu 15. 8. první narozeniny.

Smutný případ se stal loni koncem dubna. Když manžel Evy, Vojtěch, přišel domů z noční služby, zarazil ho nezvyklý pláč jeho synka. „Najednou mi došlo, že ten pláč je nějaký jiný, tak jsem vyběhl po schodech do ložnice a uviděl jsem Evičku ležet v bezvědomí na zemi, Matěj stál celý uplakaný u ní, ale ona stále dýchala,“ vysvětlil tehdy Vojtěch. 

Přestože věděl, jak postupovat, a manželce ihned poskytl pomoc, Evě se přitížilo už v sanitce a musela být převezena vrtulníkem do Brna. Pak přišla krutá zpráva. „Evičce (ve 27 letech) praskla malformace, a způsobila tak masivní krvácení do mozku, že již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá - není a ani nebylo jí již pomoci,“ vysvětlil Vojtěch s tím, že to byla nejkrutější zpráva v jeho životě.

Lékaři nemohli ženě pomoci, dokázali však téměř nemožné. Dlouhé měsíce se jim podařilo Evu udržet na přístrojích, aby její nenarozené miminko mohlo dorůst a přijít na svět. Pečovali o srdeční činnost, plicní a ledvinné funkce, bojovali s infekcemi, výživu sestavovali i s ohledem na vývoj plodu. Několikrát týdně, posléze denně monitorovali nenarozené miminko ultrazvukem.

Holčička se nakonec narodila 15. srpna 2019. Císařský řez provedli lékaři ve 34. týdnu těhotenství. Život matky skončil po porodu dítěte, kdy ji lékaři za přítomnosti rodiny odpojili od dýchacích přístrojů. Dívenka měla 2130 gramů a 42 centimetrů. Dostala jméno Eliška, které vybrala matka ještě na počátku těhotenství. Obdobných případů je ve světě popsáno přibližně 20, ale nikdy se nepodařilo udržet životní funkce ženy takto dlouho.

Rodina Elišky je s lékaři i po roce v kontaktu. "Daří se jí dobře, občas nás přijde s tatínkem navštívit," řekl pro Českou televizi profesor Roman Gál, Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU, který stojí v čele týmu, jež o Evu pečoval. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Valentyna ( 15. srpna 2020 16:36 )

Princeznicko hodne stesti a zdravi k narozeninam😍⚘🌷

pralinen ( 15. srpna 2020 11:55 )

IngKecner ( 15. srpna 2020 11:50 )

Možná jakoby se znásilňovala příroda. A nemusí to být ve finále dobře.

mazliva.samicka ( 15. srpna 2020 09:58 )

No tak snad těchto poku­sů..ne­bude­..př­ibývat­..Mně z toho spíš stojí vlasy...hrůzou..

hayena ( 15. srpna 2020 08:22 )

Velký obdiv rodině. Muselo to být pro ně hodně náročné. A lékaři, to je bez debat nejvyšší třída.

Zobrazit celou diskusi