Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Studentka Broňa zůstala po smrti mámy bez prostředků: Odnesl si je její otec!

Autor: ran - 
26. května 2020
17:44

Bronislavu (18) i jejího bratra Rosťu (23) otec připravil o několik měsíců sirotčího důchodu. O své děti se nezajímal a dodnes je mu lhostejné, jak se jim daří. Šikovná Broňa se nevzdává, ale přiznává, že se bojí, jak zvládne poslední ročník střední školy. Kvůli koronaviru přišla o peníze z brigád, které nutně potřebuje! Příběh o jejím pohnutém osudu přinesl slovenský server Plus jeden deň.

Dívku ze slovenské Levoče život potrápil už ve třech letech. Tehdy bojovala v nemocnici o život se zánětem slepého střeva. Naštěstí se ji podařilo zachránit, ale to nejhorší ji teprve čekalo.

Její maminka Anastázie (†40) vážně onemocněla a v Broniných 13 letech, přímo před očima dcery, zemřela. „Milovala jsem ji, byla pro mě vším. Bylo těžké si zvyknout, že už ji nikdy neuvidím, nedostanu od ní pusu, neobejme mě, neuslyším ji se smát,” vzpomíná na těžké chvíle mladá slečna.

Otec prý smrt manželky těžce nesl, ale nějakým způsobem dokázali žít i ve třech. Po dvou letech si však založil profil na sociálních sítích a začal se scházet se svými přítelkyněmi. Odcházel na několik dní za nimi, až jednoho dne odešel napořád. Bronislavě tehdy bylo 15 let. Otec na zoufalé prosby svých dětí nereagoval, nic nezmohly telefonáty ani dopisy. 

Otec jim dokonce prodal střechu nad hlavou! Museli se odstěhovat do podnájmu. Protože sirotčí důchod šel otci do kapsy, několik měsíců z něj neviděli ani korunu. Dětem museli pomáhat dědeček a babička. Když zůstal dědeček sám, pomáhal jim ze svého bídného důchodu dál. Nakonec na stravu dětem přispívali nějakou dobu  i teta a strýc.

Bratr se v roce 2019 odstěhoval za svojí známostí a Broňa zůstala sama. „Postarej se o sebe,“ řekl jí prý sourozenec. Začala si proto, jako studentka střední školy, k sirotčímu důchodu přivydělávat brigádami. Ze školy pospíchala do práce, domů se vracela až večer, a to ji ještě čekaly domácí povinnosti a příprava do školy. Kdyby jí dědeček nepřispíval na stravu, neví, co by si bývala počala. 

Teď v koronakrizi Bronislavě příjem z brigád vyschl. S nájmem jí v nouzi nejvyšší začal pomáhat kamarád, se kterým se sestěhovala do Spišské Nové Vsi. Na jídlo jí však stále přispívá dědeček. Už je jí trapné přijímat od starého pána tolik let peníze. Neví, co bude dál.

Do maturity jí zbývá ještě celý jeden rok. S otcem se soudí o peníze, ale pře je na dlouhé lokte. „Tatínek“ soudu tvrdí, že trpí úzkostmi, a proto nemůže děti finančně podporovat. Broňa moc touží stát se lékařkou, bojí se však, že se její sen zhroutí. 

  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi